Au peste 700.000 de angajati si onorarii incasate de peste 80 de miliarde de euro la nivel international. In Romania, onorariile se ridica la 60 de milioane de euro, pentru care “trudesc” 970 de angajati.

Acestea sunt cifrele care definesc retelele internationale de contabilitate, consultanta si audit, prezentate de un studiu realizat de Nexia Romania. La nivel mondial, "crema" consultantei este adjudecata de 25 de companii mari, care activeaza peste tot in lume. Dintre acestea, cele mai mari onorarii si cele mai mari profituri le au, asa cum se stie, "Big Four", care se detaseaza clar de urmatoarele retele.

In Romania, primii patru jucatori au realizat la finele lui 2004 o cifra de afaceri de 52,8 milioane de euro. Poate ca ar trebui spus ca, la noi in tara, nu toate retelele internationale sunt prezente, ci doar 17 dintre ele, ceea ce lasa loc, asa cum arata Luminita Ristea, managing partner Nexia Romania, unor noi oportunitati de afaceri. De asemenea, comparativ cu situatia din plan international, Romania se caracterizeaza printr-o stratificare mult mai pregnanta in ceea ce priveste valoarea anuala a onorariilor, "Big Four" conducand detasat cu un procentaj de 86% din total. Studiul Nexia arata ca si pe viitor aceasta ordine se va pastra la nivelul tarii noastre, "Big Four" urmand sa-si pastreze cota de piata.

De asemenea, se poate lesne remarca si faptul ca, "doctori" in fiscalitate, firmele de consultanta raporteaza profituri mici, in ciuda onorariilor destul de frumusele. Luminita Ristea mai spune ca nu este exclus ca, incepand cu 2007, sa aiba loc si pe piata romaneasca de consultanta fuziuni si achizitii, in incercarea de crestere a cotei si de marire a profiturilor. "Noi ne asteptam ca firmele de consultanta sa isi dubleze cifra de afaceri. Vom incerca si atragerea unor clienti noi, firmele medii care vor intra pe piata noastra prin achizitii si fuziuni", spune Luminita Ristea.

"Big Four" iau caimacul din Romania

Peste cincizeci de milioane de euro: aceasta este "cifra de afaceri" inregistrata, la finele lui 2004, de catre Big Four din Romania - cele mai importante firme de contabilitate, consultanta si audit. Adica, ceva peste cifra de afaceri realizata de o firma maricica de la noi sau, altfel spus, jumatate din imprumutul contractat de Primaria Capitalei de la BEI, pentru modernizare.

"Prostia si domnia se platesc", spune un vechi proverb romanesc si, din cate se pare, mai nou, trebuie sa achiti si factura la consultanta. Astfel, nota de plata pentru serviciile efectuate in 2004 a fost de 52,8 milioane de euro doar pentru primele patru din cele 17 mari firme ce fac parte din retelele internationale de contabilitate, consultanta si audit ce activeaza la noi. Cel putin asa arata un studiu realizat de Nexia Romania, reprezentantul Nexia International.

"Fata de situatia pe plan international, Romania se caracterizeaza printr-o stratificare mult mai pregnanta in ceea ce priveste valoarea anuala a onorariilor, Big Four conducand detasat cu un procentaj de 86,0% din total", spune Luminita Ristea, managing partner Nexia Romania. "Plutonul este urmat de departe, pe un loc cinci puternic consolidat, de BDO International, prin BDO Conti Audit - 4,2%, si pe locul sase de RSM International, prin cele doua firme locale, Salustro Reyedel Romania SA si RSM Haarmann Hemmelrath Audit SRL - 2,7%", mai explica Luminita Ristea.

Pe primul loc in studiul realizat de Nexia este situata PriceWaterhouseCoopers (cu o pondere cu 23% peste urmatorul clasat), firma ce a participat activ, de-a lungul ultimilor 15 ani, la pregatirea contabililor si auditorilor romani in cadrul programelor derulate cu organismele romanesti de reglementare. "In schimb, in cazul celorlalte retele, situatia difera fata de cea din plan international, fiind influentata primordial de data intrarii pe piata.


Despre autor:

Capital

Sursa: Capital


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.