Discutiile cu FMI ar putea aduce majorari de preturi mai devreme

Negocierile care incep astazi cu delegatia FMI nu-i vor scapa pe romani de scumpirile masive la utilitati, promise de fostii guvernanti. Ministrul economiei si comertului, Codrut Seres, a declarat ieri ca pretul gazelor naturale va creste cu 20%, probabil din aprilie. Cresterile masive de preturi la energie electrica si gaze naturale au fost confirmate si de ministrul finantelor, Ionut Popescu.

Discutiile cu reprezentantii FMI nu vor duce la modificarea calendarului majorarii preturilor la energie electrica si gaze naturale, convenit in acordul stand-by semnat cu institutia financiara in 2004 de fostul guvern. Scumpirea gazelor naturale a fost confirmata si de ministrul economiei, Codrut Seres. Acesta a anuntat ca, de la 1 aprilie, pretul gazelor naturale la consumatorul final va creste cu 20%. Ministerul Economiei va trebui sa explice reprezentantilor Fondului de ce nu a aplicat decizia de majorare cu 20% de la 1 ianuarie, asa cum prevedea vechiul acord, preferind o crestere cu numai 5% in lei. Acordul semnat stabilea ca, in 2005, producatorii romani de gaze vor beneficia de o crestere a pretului de livrare cu 20 de dolari/1.000 mc, de la 65 de dolari la 85 de dolari/1.000 mc.

"Este un angajament al Romaniei, si tara noastra trebuie sa si-l asume indiferent de ce guvern este la putere", a declarat ieri ministrul finantelor, Ionut Popescu. El sustine ca majorarea preturilor trebuia facuta chiar din 2004, insa acest lucru nu s-a intimplat deoarece a fost an electoral. La energie electrica, ministrul economiei a spus ca se va impune, probabil, o alta majorare a pretului produs in hidrocentrale deoarece cresterea operata la 1 ianuarie a fost de 61%, in timp ce acordul stabilea 90%.

Reprezentantii ANRE precizeaza insa ca pretul energiei hidro a fost majorat cu 90% de la 1 ianuarie, insa din cauza aprecierii leului scumpirea in lei este mai mica. Acestia adauga faptul ca, in domeniul energiei electrice, tarifele sint la nivelul costurilor reale, asa cum a recomandat FMI. Codrut Seres considera ca, in cea mai mare parte, angajamentele asumate de Ministerul Economiei si Comertului au fost indeplinite, singurele puncte "sensibile" fiind restructurarea Termoelectrica si pretul energiei termice. Anul trecut, fostul guvern condus de Adrian Nastase s-a angajat ca, de la 1 iulie 2005, sa desfiinteze pretul de referinta la energia termica, adica pretul unic platit de populatie pentru apa calda si caldura consumate. Introdus cu citiva ani in urma, pretul de referinta nu reflecta decit partial costurile reale ale producerii unei gigacalorii, diferenta pina la pretul real al producatorilor si distribuitorilor fiind acoperita de stat, din bugetul central si bugetele locale.

Specialistii in domeniul energiei spun ca renuntarea la pretul de referinta si trecerea la preturi reale, fara subventii, ar insemna un dezastru pentru populatie. In centralele care produc si energie electrica, si energie termica, gigacaloria are costuri intre 1,2 si 2,5 milioane lei. Renuntarea la pretul de referinta ar insemna o crestere a pretului gigacaloriei de pina la trei ori, spun acestia. Ei cred ca o alternativa convenabila in cazul desfiintarii pretului national de referinta ar fi trecerea la preturi de referinta locale, sustinute de bugetele autoritatilor locale.

Vom avea inflatie mai mica

Ministrul finantelor, Ionut Popescu, a declarat ieri ca, printre subiectele discutate cu reprezentantii FMI, vor fi scaderea inflatiei si realizarea unui deficit bugetar si cvasifiscal redus. "Plecam de la ideea de a mentine procesul de dezinflatie pe aceeasi panta descendenta. In 2005, inflatia va fi mai mica decit in 2004, dar pentru acest lucru avem nevoie de un deficit bugetar foarte strins, astfel incit acesta sa nu alimenteze procesul inflationist", a afirmat Popescu. Ministrul finantelor a mai spus ca va propune Fondului implicarea in negocieri si a mediului de afaceri, direct vizat de anumite masuri care se iau in acest context, informeaza Rompres.


Despre autor:

Evenimentul Zilei

Sursa: Evenimentul Zilei


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.