In numai doua zile, excedentul de valuta a fost de 130 de milioane de euro, sume rar intalnite din 1989 pana acum * Dealerii nu exclud ca o parte din aceste sume sa fie "bani fierbinti"

Ieri, cursul euro a revenit sub 38.000 lei, moneda europeana fiind cotata la 37.786 lei, cu 658 de lei mai putin decat nivelul inregistrat luni. Dupa ce, in ultima jumatate a saptamanii trecute, euro a crescut cu aproape 1.000 de unitati in fata leului, de luni tendinta s-a inversat, oferta de valuta crescand mai repede decat cererea.

"Cursul a scazut pentru ca pe piata exista un excedent de valuta. Cred ca daca luam in calcul zilele de luni si marti, ar fi vorba de o supraoferta de 130 de milioane de euro fata de cererea de valuta", ne spune dealerul unei banci. Deja datele publicate de BNR indica un exces pe piata valutara de 50 de milioane de euro acumulat in cursul zilei de luni. "Sume atat de mari au fost intalnite foarte rar pe piata valutara din '89 si pana acum", sustin surse bancare. Reamintim ca in lunile de vara, cand Banca Centrala isi facea simtita prezenta pe piata la cateva zile, abia daca apuca sa se adune un surplus de 2-4 milioane euro. Mai mult, chiar daca luam in calcul si sumele scoase de pe piata de BNR, ajungem la excedente de valuta de 400-700 de milioane de euro/luna in 2004. Or, in ritmul actual al vanzarilor si cumpararilor de valuta, intr-o singura saptamana s-ar putea aduna un excedent de valuta egal cu suma pe care Banca Centrala obisnuia sa o sterilizeze intr-o luna din 2004. Intrebati daca excedentul de valuta nu a atins cote alarmante, reprezentantii BNR nu s-au dezis de la politica tacerii adoptata inca din noiembrie, refuzand sa comenteze situatia pietei.

"Excedentul ridicat de pe piata valutara a aparut pentru ca dealerii si firmele nu s-au invatat sa lucreze fara prezenta BNR pe piata", ne-a declarat Adrian Vasilescu, consilierul guvernatorului Bancii Centrale. Dealerii bancilor insa au inceput deja sa-si puna probleme privind originea cantitatii imense de valuta care a inceput sa fie aruncata pe piata. Unii sustin ca ar fi vorba de "o fuga" de depozitele in lei si valuta oferite de banci. "In conditiile in care bursa a inceput sa ofere randamente mult mai mari decat dobanzile la depozitele in lei si in valuta, foarte multe firme si chiar persoanele fizice au inceput sa scoata banii din banci si sa-i investeasca la bursa", sustin sursele citate. Alti jucatori de pe piata valutara nu exclud ca sutele de milioane de euro intrate in doar cateva zile pe piata valutara sa fie de fapt fonduri speculative care au gasit cai pentru a ocoli barierele in calea capitalurilor straine.

"Excedentul de valuta isi poate avea originile in banii trimisi de romanii care muncesc in strainatate, in investitii straine directe, in plata exporturilor si, nu in ultimul rand, in asa-numitele "vehicule financiare speciale", care sunt in fapt un mod de a profita pe termen scurt de dobanzile ridicate si de randamentele mari la bursa din Romania", sustin jucatorii de pe piata valutara. Pentru moment, nimeni nu poate sa aprecieze insa care este contributia fondurilor speculative la aprecierea leului, in conditiile in care datele privind investitiile straine, depozitele in valuta si exporturile sunt facute publice cu cateva luni intarziere.


Despre autor:

Adevarul

Sursa: Adevarul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.