Alro, cel mai important producator de aluminiu primar din Europa Centrala si de Est (cu cifra de afaceri de 1,618 miliarde RON in 2005), si-a anuntat disponibilitatea de a fuziona cu producatorul de alumina, Alum, si cel de aliaje din aluminiu, Alprom. Actionarul majoritar al Alro este holdingul Marco Industries, care detine, impreuna cu Conef Bucuresti, 88% din actiuni.

La randul sau, Alro controleaza 92,5% din actiunile Alum Tulcea si 96% din capitalul Alprom.
Desi cele trei companii au deja un actionar majoritar comun, holdingul Marco Industries, detinut de compania Machitsky, fuziunea nu s-a realizat pana acum. "Fuziunea dintre Alro si Alprom s-a votat anul trecut, insa a intervenit procesul in instanta cu AVAS, care contesta majorarea de capital prin care grupul olandez Marco Industries si-a marit participatia la capitalul Alro", au declarat managerii de la Slatina ieri, in cadrul unei conferinte de presa. Strategia Alro - Alprom - Alum prevede cresterea productiei pentru toate unitatile din cadrul grupului, astfel ca Alro va produce circa un milion de tone de alumina anual, Alum 420.000 de tone in urmatorii ani, iar Alprom 120.000 de tone de produse din aluminiu anual.

Costurile ridicate au dus la scaderea profitului

Cu aceeasi ocazie, managerii de la Slatina au anuntat rezultatele financiare preliminate ale companiei pentru anul 2005, cifre ce urmeaza sa fie aprobate de Adunarea Generala a Actionarilor la sfarsitul acestei luni. Astfel, compania a inregistrat in anul trecut un profit net de 118,22 milioane RON, in scadere cu aproape 7% fata de 2004, desi vanzarile au fost mai ridicate decat in anii precedenti, in special pe pietele din Europa. Aceasta diminuare se explica, de fapt, prin costuri ridicate la energie si la materii prime, asa cum este alumina. Mai mult, cifra de afaceri in anul precedent a fost de 1,618 miliarde RON, fata de 1,406 miliarde RON inregistrate in 2004.

258 mii tone de aluminiu in 2006

Pentru anul 2006, reprezentantii companiei estimeaza ca vor produce 258 mii tone de aluminiu, fata de cele 243 mii tone produse in 2004 si cu o crestere de 28% fata de productia din 2002. Aceasta se explica pe de o parte prin cererea mare din ultimul timp pentru bare si cabluri, mai ales din partea liderilor mondiali din telecomunicatii, care reiau investitiile majore in telefonia fixa.

Pe de alta parte, Alro a ramas unul din putinii producatori de aluminiu ce are capacitate de productie ridicata din Europa si Asia. Disparitia marilor producatori de aluminiu de pe piata este cauzata de costurile ridicate la energie si la materiile prime, bauxita si alumina. Pentru a rezolva aceste probleme, Alro a decis sa isi mentina importurile de bauxita, ale caror preturi fluctueaza cu doar 4-5% pe an. In acelasi timp, investitiile in producatorul autohton de alumina, Alum Tulcea, si odata cu fuziunea, Alro nu se va mai supune volatilitatii pretului aluminei, care a crescut de la 180 de dolari pe tona in 2003 la 650 de dolari pe tona in 2006.

Aliniere la cerintele de mediu

Tot pentru anul 2006, producatorul de aluminiu isi propune sa continue investitiile in protectia mediului, care s-au cifrat la 12 milioane de dolari intre 2002 si 2005. Aceasta pe fondul aderarii Romaniei la Uniunea Europeana, care impune o serie de reglementari in privinta protectiei mediului, dar si pentru ca produsele de aluminiu au intrat puternic pe pietele europene.

S-au axat in principal pe investitii in modernizarea echipamentelor si protectia mediului, pentru care au alocat alte 145 de milioane de dolari in ultimii patru ani, investitiile in echipamente urmand sa se cifreze la 25 milioane de dolari.

Alro este cel mai mare producator de aluminiu primar din Europa Centrala si de Est si singurul producator de aluminiu si aliaje pe baza de aluminiu din Romania, cu o capacitate de productie instalata de peste 260.000 de tone anual. Compania este o societate pe actiuni si este listata la Bursa de Valori Bucuresti, actiunile Alro cunoscand, in sedinta de ieri a BVB, o crestere de 11,7%.

O privatizare contestata

Combinatul de aluminiu Alro Slatina se afla in proprietatea grupului Marco International din 2002, cand a devenit actionar majoritar, achizitionand de la fosta Autoritate pentru Privatizare (APAPS) un pachet de 10% din actiuni. Anterior acestei operatiuni, Marco detinea peste 40% din capitalul Alro, in urma unor tranzactii succesive la Bursa, iar statul 54,71%.

Renuntarea de catre stat la pachetul de 10% din actiuni a permis grupului Marco International sa atinga majoritatea, platind pentru aceasta doar 11,5 milioane de dolari. Initial, Alro urma sa fie vanduta prin negociere directa cu un investitor strategic, asa cum se convenise cu Banca Mondiala.

Daca APAPS ar fi ales sa privatizeze societatea prin majorare de capital, varianta recomandata de BM, statul ar fi castigat cu mult peste 100 de milioane de dolari, cat se estima ca ar valora pachetul de actiuni.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.