Intreprinderile mici si mijlocii nu sunt mai deloc pregatite pentru momentul 1 ianuarie 2007. Doar 2,24 la suta dintre ele au accesat fonduri europene si finantari nerambursabile. Sectorul textilelor si al mineritului vor fi cele mai afectate. Cele mai mari sanse de supravietuire dupa integrare le au IMM-urile din sectorul serviciilor.

Intreprinderile mici si mijlocii nu sunt mai deloc pregatite pentru momentul 1 ianuarie 2007. Doar 2,24 la suta dintre ele au accesat fonduri europene si finantari nerambursabile. Sectorul textilelor si mineritului vor fi cele mai afectate. Cele mai mari sanse de supravietuire dupa integrare au IMM-urile din sectorul serviciilor

Volumul intreprinderilor mici si mijloci care au apelat la oportunitatile financiare de dezvoltare ale firmelor in vederea integrarii in UE este infim. Astfel, doar 2,24% dintre intreprinderile mici si mijlocii au accesat fonduri europene si finantari nerambursabile de la stat. "Este un procent extrem de redus, de aceea IMM-urile trebuie sa se pregateasca mai bine pentru a atrage fondurile structurale care vor fi accesibile din anul 2007", a declarat Leonard Orban, secretar de stat in Ministerul Integrarii Europene.

In opinia oficialului MIE, firmele mici si mijlocii trebuie sa aiba in vedere mai ales dezvoltarea afacerii si mai putin consumul si, de asemenea, sa aiba pregatite proiecte viabile care ar putea deveni eligibile, precum si fondurile necesare cofinantarii. "Sunt manageri de firme care sunt preocupati mai mult sa-si cumpere masini sau sa-si construiasca case. Profitul trebuie sa fie orientat spre dezvoltare si nu pentru consum, fara bani pentru dezvoltare si cofinantare firmele nu vor putea supravietui concurentei de pe piata unica", a precizat oficialul din MIE.

El a adaugat ca au fost perioade intregi ale economiei in care IMM-urile au beneficiat de mai multe facilitati, dar de care foarte putine firme au profitat. "Nu mai sunt acele vremuri, desi IMM-urile sunt avantajate fata de firmele mari atunci cand vine vorba de facilitati", a mentionat Orban.

Sectorul serviciilor, domeniul cu cele mai mari sanse

Pe de alta parte, Orban s-a aratat destul de optimist in ceea ce priveste numarul firmelor care vor rezista la impactul european. "IMM-urile nu ar trebui sa se teama de momentul 1 ianuarie 2007. Nu cred, contrar altor opinii, ca vor fi foarte multe societati care nu vor rezista pe piata, adica cel putin 50% cum afirmau mai multi", a explicat secretarul de stat.

In Ungaria si Polonia, dupa aderare, au disparut cam jumatate din IMM-uri. De altfel, acum zece zile, purtatorul de cuvant al BNR, Mugur Stet, declara ca "la momentul integrarii, circa 60% dintre firmele cu capital romanesc vor disparea de pe piata si vor aparea cu 70% mai multe firme cu capital strain, deoarece acestea vor sti sa foloseasca banii de la Bruxelles". Tot atunci, vicepremierul George Copos spunea insa ca doar 20 la suta dintre IMM-uri vor disparea, insa sublinia si el ca "inca nu suntem pregatiti pentru integrarea in Uniunea Europeana" si ca "IMM-urile trebuie sa fie competitive, iar pentru asta au nevoie de tehnologie si de piata".

Leonard Orban a punctat ieri si sectoarele economice despre care crede ca vor avea de suferit in urma integrarii. Astfel, primul sector pentru care 2007 va fi o perioada neagra este mineritul "care va pierde considerabil din pondere". Nici pentru industria textila nu vor sta lucrurile mai bine, dat fiind faptul ca acest domeniu s-a bazat aproape exclusiv pe lohn.

La celalalt pol, unde se vor afla domeniile care vor intampina cu succes probabila intrare in UE, se afla sectorul serviciilor, care "va inregistra o explozie pe piata europeana". Potrivit afirmatiilor lui Orban, al doilea domeniu care se va descurca foarte bine, dupa aderare va fi cel al constructiilor de masini.

"IMM-urile trebuie sa cunoasca in primul rand legislatia in domeniul fiscal"

Pentru ca integrarea sa nu fie un soc pentru firme, secretarul de stat din cadrul MIE a recomandat reprezentantilor IMM-urilor sa cunoasca acquis-ul comunitar. "IMM-urile trebuie sa cunoasca in primul rand legislatia in domeniul fiscal, cea legata de achizitiile publice si cea din domeniul ajutorului de stat. Cine spune ca nu cunoaste acquis-ul comunitar, spune ca nu cunoaste legea din Romania".

In ceea ce priveste legislatia in domeniul impozitarii, Orban a mentionat ca foarte putini o cunosc cu adevarat. "Nu mai insistati cu o cota a TVA de 0%, pentru ca legislatia Uniunii Europene prevede cel mai redus nivel al TVA de 5% dar pentru o lista de produse foarte bine stabilite. Intreprinzatorii trebuie sa cunoasca acest aspect", a exemplificat Orban.

Cu toate acestea, oficialul MIE este optimist in ceea ce priveste rata firmelor mici si mijlocii care vor supravietui dupa integrare. Orban a mai spus ca numarul IMM-urilor care vor fi infiintate dupa aderare va fi mai mare, pe fondul cresterii volumului investitiilor straine directe. "Orice investitie mare creeaza loc pentru mai multe firme mici si mijlocii. Vom vedea o dezvoltare importanta a IMM-urilor din sectorul serviciilor si din industria constructoare de masini", a mai aratat Orban.

Romania - sub media europeana la sectorul IMM-urilor

Sectorul IMM-urilor din Romania este sub nivelul din UE, cele mai mari probleme fiind accesul la servicii, finantari si informatie, a declarat Giorgio Ficcareli, seful unui departament al Delegatiei Comisei Europene la Bucuresti. "In prezent, Romania este tara cu cea mai mica rata de nastere a noilor companii. Media in Uniunea Europeana este de 52 de IMM-uri la fiecare o mie de locuitori, iar Romania are o medie de numai 14 IMM-uri la mia de locuitori", a afirmat seful Departamentului de coordonare a asistentei de preaderare, fonduri structurale si programe din sectorul pietei interne al Delegatiei Comisiei Europene.

El a aratat ca intreprinderile mici si mijlocii trebuie sa faca eforturi pentru a rezolva probleme importante, cum ar fi accesul la servicii, altfel nu se vor putea adapta la piata concurentiala europeana si multe vor disparea. O cauza a problemelor cu care se confrunta IMM-urile este absenta unei asociatii profesionale. "Accesul la servicii, la tehnologie si mai ales la informatie este ingreunat si pentru ca lipseste o asociatie profesionala puternica in domeniul IMM-urilor", a spus Ficcareli. El a adaugat ca reforma pe care IMM-urile trebuie sa o parcurga, ca proces de adaptare la piata europeana, trebuie sa cuprinda si o dezvoltare la nivel local.

Sectorul intreprinderilor mici si mijlocii din UE cuprinde peste 25 de milioane de firme si insumeaza aproximativ 100 de milioane de locuri de munca, peste doua treimi din locurile de munca ale sectorului privat din spatiul european.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.