Dezvoltarile noi de proiecte rezidentiale in cartierele din Bucuresti vor determina stagnarea sau chiar reducerea preturilor pentru locuintele construite in perioada comunicata in aceste zone, au declarat ieri Oficialii Eurisko cu ocazia lansarii "Real Estate Market Overview 2006", raportul anual care trateaza toate segmentele pietei imobiliare din Capitala si alte 12 mari orase ale tarii.

"Preturile apartamentelor din cadrul proiectelor nou lansate se apropie de cele ale locuintelor construite inainte de 1990. Astfel, in prezent, asistam la o stagnare a preturilor pentru apartamentele vechi, ca urmare a lansarii noilor proiecte", a declarat Razvan Iorgu, Corporate Manager Sales Department in cadrul companiei Eurisko intr-o conferinta de presa.

De fapt, in opinia specialistilor aceasta tendinta se dezvolta in doua directii distincte: in primul rand, este vorba de zonele mai putin centrale unde ca urmare a lansarii de proiecte rezidentiale noi, specialistii estimeaza ca "lucrurile incep sa se domoleasca". "Prognozam ca la sfarsitul anului 2006, acest efect se va vedea cel mai bine, " au precizat oficialii Eurisko.

In al doilea rand, in cazul zonelor centrale aceasta diferenta dintre dezvoltarile lansate recent pe piata si cele 'ceausiste" nu va fi atat de mare, apreciaza specialistii. "In centrul orasului preturile locuintelor nu vor fi influentate de noile proiecte, acestea din urma fiind mult mai scumpe si adresandu-se altei categorii de beneficiari, " adauga acestia.

Potrivit unui raportului elaborat de compania Eurisko si lansat ieri oferta de spatii rezidentiale in Bucuresti va creste considerabil in 2006, urmand sa se diversifice mult si sa ofere alternative atat clasei medii, cat si celei de lux.

Clasa medie - 'targetul' de baza pentru dezvoltatori

Cele mai cautate locuinte sunt cele destinate clasei medii, iar raportul calitate/pret al acestor spatii va atrage din ce in ce mai multi potentiali cumparatori, se arata in studiul Eurisko. Ce inteleg cei de la Eurisko prin clasa media? Raspunsul este simplu si direct: familiile care au venituri medii cuprinse intre 600 si 1000 de euro.

Apartamentele adresate clasei medii vor reprezenta astfel o alternativa a spatiilor rezidentiale din blocurile de apartamente vechi, care ofera siguranta si facilitati foarte scazute la un pret din ce in mai ridicat.

Developerii care si-au indreptat atentia catre acest segment de piata tintesc zone secundare precum: Vitan, Drumul Taberei, Militari, Colentina, Titan.

In raport se precizeaza nivelul preturilor va inregistra un trend usor ascendent din cauza cresterii costurilor cu materiale de constructii si a preturilor de achizitie a terenurilor.

Piata spatiilor rezidentiale din Bucuresti incepe sa devina bine segmentata, incepand sa ofere diferite tipuri de proprietati in zone bine definite.

De exemplu, apartamentele de lux care se afla in zonele centrale si nordice sunt adresate clasei de top cu venituri mari, pretul unui astfel de spatiu rezidential variand intre 1.500 si 2500 de euro/mp.

Brasovul - oferte interesante in toate zonele

Piata rezidentiala din Brasov a inceput in ultimii ani o dezvoltare din ce in ce mai accentuata, in sensul noilor proiecte rezidentiale ce se dezvolta sau urmeaza sa se dezvolte in apropierea orasului.

Zonele care prezinta interes pentru dezvoltarile rezidentiale din Brasov sunt zona de Sud-Est ( Darste) - iesirea spre Bucuresti, precum si zona de Nord-Vest ( Ghimbav, Stupini, Halchiu).

Potrivit specialistilor, zona Bronzului - Tractorul ( nordul Brasovului) va fi o zona cu potential rezidential, unde accesul facil catre centrul orasului continua deja sa atraga dezvoltarile rezidentiale. Pana acum, in zona s-au construit case individuale, dar este deja anuntat pe piata un proiect rezidential care consta in 96 de vile.

Astfel, desi oferta va creste, ca si cererea dealtfel, analistii estimeaza ca in 2006 nivelul preturilor va avea un trend descendent, ajungand pana la cresteri de 30%.

Cluj-Napoca - dezvoltare pe verticala

Cluj-Napoca este unul din orasele cu cea mai dinamica piata rezidentialadin provincie, diversificarea ofertei realizandu-se in ultimul an, in special, prin ridicarea blocurilor de apartamente noi.

Prin localizarea sa geografica, intre 2 dealuri, Cluj Napoca este un oras a carui extindere pe orizontala este foarte dificila, iar constructia blocurilor de apartamente reprezinta o alternativa reala pentru a echilibra raportul dintre cerere si oferta.

Timisoara - centrul istoric, o veriga puternica

O oferta interesanta pe piata rezidentiala din Timisoara o constituie cladirile din centru istoric al orasului. Apartamentele din cadrul imobilelor istorice ( majoritatea fiind construite in perioada dominatiei austro-ungare) se bucura de un mare interes pe piata timisoreana.

Preturile la care locuintele din centrul istoric s-au tranzactionat in 2005 au fost de 1000-1600 euro/mp, in functie de amenajari.

Dezvoltatorii prezenti pe piata rezidentiala a Timisoarei si-au indreptat atentia in ultimii ani spre constructia blocurilor private. Cererea pentru astfel de spatii de locuit este tot mai mare, blocuri noi, cu trei, cinci sau sapte niveluri fiind prevazute a se construi in toate zonele orasului. Pretul mediu al acestor apartamente noi este aproximativ 700-750 euro/mp.


Despre autor:

Wall-Street

Sursa: Wall-Street


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.