Institutiile publice si cele de credit isi vor intocmi situatiile financiare, dupa 1 iulie, numai in moneda noua, leul greu, potrivit unui proiect de ordonanta aprobat, ieri, de executiv. Modificarea a fost facuta pentru a simplifica contabilitatea celor doua tipuri de institutii care intocmesc situatii financiare trimestriale si anuale.

Potrivit legii, la 1 iulie 2005, moneda nationala a Romaniei, leul, va fi denominata, astfel incat 10.000 lei vechi, aflati in circulatie la aceasta data, vor fi preschimbati pentru 1 leu nou. Denominarea reprezinta actiunea de reducere a valorii nominale a insemnelor monetare si presupune taierea a patru zerouri din coada leului. Toate preturile vor fi afisate in ambele variante, in mod obligatoriu, cu patru luni inainte, incepand de la 1 martie. Leul nou va fi unitatea monetara nationala a Romaniei, denumita in continuare leu, si se va diviza in 100 de bani. Actualele bancnote si monede, respectiv leii vechi, vor avea putere circulatorie pana la 31 decembrie 2006. Dupa aceasta data, Banca Nationala a Romaniei va preschimba bancnotele si monedele vechi cu cele noi, in conditiile stabilite prin reglementari proprii. Preschimbarea se va putea face pe o perioada de maximum trei ani, respectiv pana la 31 decembrie 2009, la sucursalele Bancii Nationale a Romaniei care desfasoara activitati de casierie si la unitatile institutiilor de credit autorizate sa efectueze aceasta operatiune prin ordin al guvernatorului Bancii Nationale a Romaniei.


Despre autor:

Sursa: Curentul.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.