Potrivit unui studiu realizat de Credit Suisse, in urmatorii ani cresterea economica va ramane una solida, principalii indicatori sugerand o imbunatatire a situatiei in Europa si Asia, in special in baza avansului inregistrat de catre sectorul imobiliar. Acest avans nu este insa lipsit de riscuri. Vanzarile puternice din Europa Centrala si de Est de proprietati imobiliare ar putea duce la o crestere a ratelor dobanzilor mult mai repede decat s-ar fi crezut.

Studiul Credit Suisse releva faptul ca volumul tranzactiilor de pe piata imobiliara din Europa a cunoscut o crestere puternica in ultima perioada si exista toate premisele ca acest ritm sa se mentina si in acest an, in conditiile in care in SUA pare sa domneasca un oarecare calm in sector.
Cresterea nivelului de angajare in Europa si Asia si a investitiilor straine directe a determinat o crestere implicita a cererii de birouri si locuinte, fapt ce a dus la o explozie a pietei imobiliare.

Din acest punct de vedere, 2006 se asteapta a fi un an al marilor investitii pe piata imobiliara din Europa, si in special din Europa de Est, unde Romania si Bulgaria se pregatesc sa adere la UE. Potrivit studiului citat, cea mai dinamica evolutie o va inregistra cu precadere Bulgaria. Din 2000, sectorul imobiliar din Europa a avut parte de o crestere continua, volumul tranzactiilor crescand de la aproximativ 10 miliarde de euro in 2000, la aproape 45 de miliarde de euro in 2005.

Predominanta, pe tot acest interval, a fost insa cererea de suprafete mari, potrivite pentru centre comerciale si depozite. (In 2005, mai bine de 260 de tranzactii s-au referit la locatiile unor centre comerciale). Veniturile generate de investitiile in sectorul imobiliar au crescut si ele considerabil, fapt ce a contribuit substantial la intensificarea apetitului investitorilor.

Pentru viitorul apropiat, Credit Suisse prognozeaza o imbunatatire a nivelului investitiilor in domeniul imobiliar din intreaga Europa.

In 2005, pretul imobilelor din Bulgaria a crescut cu 35%. Cele mai cautate regiuni de catre investitorii straini sunt cele din statiunile turistice. In ceea ce priveste evolutia viitoare a pietei, se intrevede o continuare a cresterii preturilor la proprietatile imobiliare, insa ratele bancare vor ramane la un nivel relativ scazut. De asemenea, spatiile pentru birouri oferite de Sofia vor fi si ele tot mai cautate in viitorul apropiat, iar asta dupa ce anul trecut Bulgaria a afisat cele mai mari cresteri la acest capitol comparativ cu restul Europei.

Pe piata imobiliara est-europeana este prognozata o continua convergenta a dobanzilor

Procesul de convergenta economica si politica a Europei rasaritene la standardele zonei euro va trebui sa continue, pentru a se stimula consumul per capita in regiune. Asa cum reiese din cifrele oficiale, in ultimii ani a crescut consumul per capita, apropiindu-se de cel din zona euro, dar va trebui sa creasca in continuare, in dependenta de cresterile la venituri si standardele de viata.

In plus, aprovizionarea pietei moderne de retail este inca insuficienta in tarile mai putin dezvoltate, cum ar fi Ucraina, Turcia, Romania si Bulgaria si ea va trebui sa creasca in anii urmatori. Activitatile de investitii pe pietele imobiliare est-europene au crescut substantial in ultimii ani, interesul investitorilor concentrandu-se pana acum, in primul rand, in noile state membre ale UE, respectiv in Cehia, Ungaria si Polonia.
Veniturile din vanzarile imobiliare in aceste tari au scazut considerabil, iar preturile de vanzare au crescut mai mult decat chiriile.

La Praga si Budapesta, veniturile respective s-au majorat cu 6,5 - 7 la suta. In Polonia, investitiile in centre comerciale si suprafete (parcuri) destinate vanzarilor cu amanuntul au fost tipul de proprietati imobiliare preferat. Dintre noii membri ai UE, sunt preferate in continuare investitiile pe piata imobiliara a Poloniei, deoarece dispune de un mai mare potential. Pentru a fi obtinute totusi venituri mai mari din propritati imobiliare, este insa necesara cresterea investitiilor pe piata imobiliara a tarilor mai putin dezvoltate, existand un potential considerabil de crestere a preturilor imobiliare in Romania, Bulgaria, Turcia, Ucraina sau Rusia.

Concluzii

Piata imobiliara de pe continentul european ofera oportunitati pentru investitii. Chiriile in crestere din Spania sau Franta, consumul mai robust din Germania si actuala conjunctura favorabila de pe pietele imobiliare est-europene pot alimenta "sentimentele pozitive" fata de investitiile pe piata imobiliara a Europei.

In afara investitiilor directe, prticipantii la piata respectiva pot, de asemenea, sa investeasca in parti ale unor fonduri deschise si imobiliare. Este un sector ce ofera un venit relativ mare, evaluat la o medie de 3,5 la suta.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.