In Colentina, chiriile raman neschimbate, terenurile din Dobroiesti s-au scumpit

La periferia Capitalei, dincolo de targurile Europa si Dragonul Rosu, metrul patrat a ajuns sa coste in jur de 100 de euro. O posibila cauza ar fi construirea noului cartier chinezesc.

"Cat costa sapca?" - intreb. Chinezoaica din spatele tarabei supraincarcate isi aranjeaza parul sub bentita si raspunde prin alta intrebare: "Angaro, angaro?". Nu inteleg ce spune, noroc cu o doamna care imi traduce: "Cumparati angro sau la bucata?". A, asta era! "La bucata, ca am un singur cap" - zic. "Cenzeti" - anunta vanzatoarea voioasa, informandu-ma asupra pretului: 50.000 de lei vechi. Cred ca e cea mai ieftina sapca din Bucuresti.

Imensul targ de la capatul tramvaiului 21 si-a castigat demult renumele. Aici gasesti imbracaminte, incaltaminte, accesorii casnice, tot ce vrei si ce nu vrei la cele mai mici preturi din Bucuresti. Maestrii acestui comert economicos sunt, ca in multe alte locuri din lume, chinezii. Totusi, printre expozantii de marfuri se afla si foarte multi romani.

De vreo 10 ani incoace, urmasii lui Confucius populeaza masiv Colentina. In curand, ei vor avea propriul cartier, China Town. Acesta se va intinde pe 80 de hectare, dincolo de Dragonul Rosu, inspre satul Dobroiesti. Va cuprinde o zona comerciala, una de business si una rezidentiala, unde vor locui circa 3.000 de persoane.

300 euro pe luna pentru doua camere

Se vor muta multi chinezi din Colentina, determinand astfel o crestere a ofertei de inchirieri la apartamente? Astazi, in acest cartier, pentru o garsoniera se cer intre 150 si 200 euro pe luna, doua camere se inchiriaza cu 250-300 de euro, iar apartamentele cu trei camere ajung pe la 350-450 euro pe luna.

"E adevarat ca noul China Town va genera miscari pe piata imobiliara, dar nu prevad un impact foarte puternic la nivelul chiriilor, pentru ca si inertia e mare. Lumea se va muta treptat, nu dintr-o data"", spune Liviu Ureche, director general la SATO Imobiliare. Opinia lui e impartasita si de alti specialisti. "Chiriile nu vor fi influentate, mai ales ca ele deja au inceput sa scada. Chinezii oricum se orienteaza catre cele mai ieftine locuinte si chiar ocupa mai multi un apartament, cate cinci sau cate sase. La inceput, cand abia venisera in Romania, erau dispusi sa cheltuiasca sume mai mari, dar acum platesc cat mai putin", a afirmat Octavian Popescu, consultant imobiliar la ANV Consult.

Un mic "cutremur" s-a produs, dar nu la chirii, ci pe segmentul terenurilor. La Dobroiesti, parcelele au devenit destul de scumpe. Din site-ul www.anuntul.ro, constatam ca in aceasta localitate metrul patrat se vinde cu preturi de la 60 si pana pe la 130 euro, valori superioare celor din Domnesti, Dragomiresti sau Pantelimon, ca sa numim doar trei dintre cei mai cunoscuti "vecini" ai Capitalei. E posibil ca la Dobroiesti loturile sa fie atat de scumpe nu numai datorita drumului amenajat special pentru noul cartier chinezesc, ci si pentru ca satul s-a extins pana la Soseaua Fundeni, lipindu-se, practic, de oras.


Despre autor:

Banii Nostri

Sursa: Banii Nostri


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.