Deficitul de cont curent tot mai ridicat al Statelor Unite ale Americii si alte deficite ale balantei economice ameninta sanatatea economica globala, apreciaza ministrul economiei si cel al finantelor din Japonia

Ministrul nipon al economiei, Kaoru Yosano a precizat ca deficitele SUA ar putea conduce in curand la o "zi a judecatii", in timp ce ministrul nipon al finantelor a insistat ca Washington-ul sa reduca deficitul de cont curent, informeaza Rompres.

Unii economistii sunt de parere ca in situatia in care deficitul de cont curent al unei tari depaseste procentul de cinci la suta din valoarea Produsului Intern Brut, atunci acest deficit este de nesustinut si necesita o depreciere a monedei respectivei tari, pentru a putea facilita finantarea respectivei tari de catre exterior. Asta ar conduce deci la o depreciere a dolarului.

Deficitul de cont curent al SUA a atins, in 2005, o noua valoare record, 804,9 miliarde de dolari, in crestere cu 20,4 procente comparativ cu precedentul record de 668,1 miliarde de dolari inregistrat in 2004, a anuntat Departamentul american pentru Comert.

In 2005 deficitul de cont curent al SUA a atins o valoare record si in termeni de procent din Produsul Intern Brut, cifra de 804,9 miliarde de dolari reprezentand 6,4 procente din PIB-ul SUA, comparativ cu 5,7 la suta din PIB in 2004.

Numai in ultimul trimestru al anului trecut, SUA a inregistrat un deficit de cont curent record de 224,9 miliarde de dolari, in crestere cu 21,3 procente comparativ cu 185,4 miliarde de dolari reprezentand deficitul de cont curent al SUA in trimestrul al treilea 2005.

Deficitul comercial al Statelor Unite ale Americii a ajuns la valoarea record de 68,5 miliarde de dolari, in luna ianuarie, ca urmare a majorarii facturilor importurilor de titei si de autovehicule, precum si a importurilor de produse alimentare, in special vin.

Cresterea deficitului comercial din luna ianuarie este de 5,3% comparativ cu luna decembrie. Exporturile de bunuri si servicii au crescut cu 2,5% la nivelul record de 114 miliarde de dolari (96,02 miliarde de euro). Importurile s-au majorat insa cu 3,5% pana la 182,9 miliarde de dolari (153,52 miliarde de euro).


Despre autor:

Wall-Street

Sursa: Wall-Street


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.