Desi romanii isi doresc sa poata obtine credite pentru locuinte mai usor, vor avea surpriza unor cresteri de preturi notabile, in conditiile in care se va mentine decalajul dintre cerere si oferta, a declarat presedintele Casei de Economii si Consemnatiuni (CEC), Eugen Radulescu, in cadrul unei mese rotunde pe tema lansarii unui program de locuinte construite cu elemente modulate.

Apartamentele din blocurile vechi au ramas si anul acesta preferatele celor care vor sa-si cumpere o locuinta, pentru ca cele din parcurile imobiliare care vor fi date in folosinta in 2006 sunt inca inaccesibile. "In ultimii ani, desi inflatia a scazut, casele s-au scumpit in principal din cauza ieftinirii creditelor, care a determinat cresterea cererii.
Creditele se vor ieftini in continuare, ducand posibil la cresterea preturilor, din cauza aceluiasi raport intre cerere si oferta", a mai spus Radulescu.

Previziunile presedintelui CEC pentru acoperirea cererilor de locuinte sunt optimiste pentru perioada urmatoare. Specialistii se asteapta ca ritmul de realizare a caselor si apartamentelor sa se accelereze in perioada urmatoare, astfel incat sa fie depasit nivelul actual de 30.000 de locuinte construite, inregistrat in anii anteriori.
In sprijinul afirmatiei sale, Radulescu a adus in discutie oferta institutiei pe care o conduce pentru finantarea achizitiei de imobile.

Totusi, persoanele eligibile pentru obtinerea unui imobil sunt in numar restrans, in timp ce detinatorii unui imobil tind deja spre imbunatatirea nivelului de trai si spre obtinerea celei de-a doua resedinte. Pentru astfel de persoane, cea mai potrivita forma de finantare se dovedeste a fi creditul de nevoi personale garantat cu ipoteca pe un imobil. Durata de obtinere a unui astfel de credit, din ce in ce mai agreat de populatie, dupa cum spun bancherii, este de minimum doua saptamani (procedurile de obtinere a cadastrului si de intabulare a ipotecii), insa are avantajul ca nu trebuie specificata destinatia precisa a banilor si nu sunt necesare documente de justificare privind utilizarea banilor.

Radulescu a incurajat populatia sa contracteze credite ipotecare in contextul scaderii nivelului dobanzii, care este indexata in functie de BUBOR (de ratele dobanzilor pentru depozitele plasate pe piata interbancara) care are o tendinta de scadere.

Prefabricatele, o solutie mai ieftina

O alternativa la apartamentele si terenurile deja existente care au un pret foarte mare ofera constructorii de case cu structura de rezistenta din elemente modulate, cu grad de rezistenta seismica ridicata si confort termic sporit, care pot fi achizitionate la un pret sub 400 de euro, fara TVA, pe metru patrat. Avantajul unor astfel de case ar fi faptul ca se construiesc intr-un timp relativ scurt, minim sase luni. Locuintele vor fi construite pe terenuri puse la dispozitie de beneficiarii caselor sau pe alte terenuri, in cadrul unor dezvoltari rezidentiale.
Preturile acestor terenuri variaza intre 700 si 1.500 euro/mp.

Din aceasta cauza, dezvoltatorii industriali si rezidentiali se orienteaza in special catre zone din afara Bucurestiului, unde preturile variaza intre 30 si 50 de euro/mp. Exceptand perioada inundatiilor, preturile terenurilor din Capitala si din vecinatatea ei sunt in continua crestere. Un metru patrat de pamant in zona Mall Vitan costa in jur de 375 de euro, in Titan 295 de euro, la Piata Domenii 1.400 de euro, la Piata Victoriei 1.200 de euro, la Bucur Obor 250 de euro, in timp ce in Pipera sau Primaverii poate ajunge la 1.500-1.700 de euro.

Datorita gradului mare de ocupare al spatiilor de constructie, in Bucuresti se poate sesiza in ultima vreme o orientare a cumparatorilor catre zonele limitrofe Capitalei, preturile fiind de altfel mult mai atractive. Astfel, in comuna Popesti Leordeni si pe soseaua Bucuresti-Ploiesti pretul de achizitionare al unui metru patrat de teren este de 80 de euro, pe soseaua Bucuresti-Pitesti 40 de euro, in Corbeanca 30 de euro, in comuna Pipera 40-45 de euro, iar la Saftica 20 de euro.

Daca facem un calcul simplu si adaugam la pretul metrului patrat de teren cheltuielile de constructie putem observa ca rezultatul final este, in majoritatea cazurilor, mai mic decat suma pe care ar trebui sa o platim pentru a cumpara o casa deja construita. Ramane, din nou, avantajul timpului.

Bataie pe apartamente cu 2 camere

Desi s-a anuntat constructia de apartamente in blocuri plasate in zonele rezidentiale sunt la mare cautare apartamentele din cartierele din "zona 2".
In continuare sunt apreciate apartamentele cu 2 camere pentru ca, desi sunt scumpe, sunt singurele accesibile cumparatorului roman. Preturile ajung uneori si la 100.000 de mii de euro in zonele ultracentrale, Kisseleff, 70-80.00 de euro in zona Unirea, 40-50.000 de euro in zona Titan si Vitan, si 40.000 de mii de euro in zona Drumul Taberei.

Timisoara
2 camere, ultracentral, 47.000 euro.
Garsoniera, 15.000 euro.
2 camere, "zona 2", 31.000 euro

Iasi
2 camere, 17.500 euro
Garsoniera, 16.500 euro.
3 camere, bloc nou, 23.400 euro


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.