SEMNAL - BNR arata ca procesul de dezinflatie va continua Rata inflatiei va continua sa scada in acest final de an, insa costul ridicat al petrolului ar putea reaprinde inflatia in primele luni ale anului viitor. Vestea buna este ca pe intreg anul 2005 inflatia nu va depasi 7%.
Rata inflatiei va continua sa scada in ultimul trimestru al acestui an, dar exista posibilitatea ca aceasta evolutie sa fie intrerupta temporar in primul trimestru din 2005, se arata intr-un raport al Bancii Nationale a Romaniei (BNR). Cauza cresterii este majorarea preturilor energetice si ale petrolului, se mai spune in Raport. "Mai intervine si efectul executiei bugetare din ultimele luni, intr-un an electoral care va insemna cerere interna sporita", adauga profesorul Daniel Daianu, fost ministru de Finante.

DEZINFLATIA. In noiembrie si decembrie 2004, BNR nu se asteapta la cresteri ale inflatiei care sa puna in pericol real tinta de inflatie pe care autoritatile si-au fixat-o pentru acest an. Pana acum, pe primele zece luni ale anului indicele preturilor de consum a crescut cu 7,9%, conform datelor Institutului National de Statistica (INS). Este sigur ca rata inflatiei la finele lui 2004 va avea o singura cifra.

Usoare cresteri sunt asteptate insa in primele luni ale lui 2005. "Inflatia s-a transformat in dezinflatie si s-a consolidat. Acest proces este cert, din nefericire insa in toti acesti ani in care dezinflatia s-a consolidat s-au inregistrat fluctuatii de la o luna la alta. Au fost luni in care inflatia a coborat sub 0,3 sau 0,5%, dar si luni in care a crescut peste 1%. Aceste oscilatii nu au ajuns la final. Ne vom confrunta cu ele si in 2005, asa ca este posibil ca-n primele luni sa vedem inflatia urcandu-se, dar e sigur ca la finalul lui 2005 vom ajunge la 7%", a opinat Adrian Vasilescu, consilierul guvernatorului BNR. Pentru ca procesul de dezinflatie sa continue este nevoie de o buna conlucrare intre politica monetara, cea bugetara si cea de venituri, de adancirea restructurarii economiei, care sa amelioreze discplina financiara, apreciaza Daianu. "Ceea ce se vede pe acest sfarsit de an arata ca politica monetara si-a atins limitele in efortul de gestionare a economiei. Mai departe, pentru o scadere sanatoasa a inflatiei si a dobanzilor este nevoie de o reducere semnificativa a arieratelor", a concluzionat analistul economic Ionut Balan.


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.