A inceput mutarea uzinelor din Bucuresti catre alte locatii, deocamdata necunoscute. Pe amplasamentul uzinei Semanatoarea nu se vor mai construi combine, ci apartamente. Teoretic, o initiativa laudabila. Practic, ramane de vazut daca sacrificiile "industriale" facute pentru toate proiectele imobiliare aflate in derulare vor rezolva criza de locuinte din Bucuresti.

Capitala este invadata de zeci de proiecte imobiliare care vor schimba fata orasului. Patru dintre ele atrag insa atentia prin dimensiunile-gigant, amplasamentul central si investitiile care ating chiar si un miliard de euro. Sema Parc, proiectul Baneasa, Dambovita Center si Esplanada vor aduce pe piata bucuresteana peste 5.000 de locuinte, 480.000 de metri patrati de hipermarketuri, mall-uri, galerii comerciale sau hoteluri, precum si 850.000 mp de cladiri de birouri clasa A.

Acesta este doar inceputul pentru ca, dupa cum a anuntat Ludovic Orban, viceprimarul Bucurestiului, alte investitii de asemenea anvergura sunt in faza de prospectie sau de proiectare. El a dat exemplul zonei 13 Septembrie si al platformei Laromet.

Semanatoarea va deveni Sema Parc

Pe actuala platforma Semanatoarea va rasari un minicartier denumit Sema Parc, ce se va intinde pe 42 de hectare. Aici vor fi construite 1.200 de apartamente, sali de sport, gradinite, scoli, un mall de 100.000 mp, un hipermarket de 50.000 mp, un hotel de patru stele dispus pe 18 etaje, precum si 363.950 mp de spatii de birouri clasa A+. Lucrarile vor incepe in cateva luni si se vor finaliza in anul 2015, in mai multe etape. "Pana in 2010 se va termina intreg proiectul rezidential, mall-ul si hipermarketul, precum si o jumatate din imobilele de birouri", a anuntat Ion Radulea, presedintele companiei MYO-O, proprietarul uzinei Semanatoarea si presedintele River Invest, dezvoltatorul general al proiectului.

Zona rezidentiala va cuprinde 1.200 de apartamente de locuit, cu suprafete cuprinse intre 80 si 260 mp, in cladiri de patru-cinci niveluri. "Pretul va fi dictat de piata imobiliara care va functiona la data la care vor incepe contractarile. Acum am putea vorbi de 1.000-1.200 de euro/mp", a declarat Radulea. El a adaugat ca apartamentele vor fi modulate in functie de necesitatile clientilor si ca in spatiul din imediata vecinatate a acestora vor fi construite sali de sport, centre medicale, cabinete de avocatura, parcuri si terenuri de joaca pentru copii.

Locuitorii din Sema Parc vor putea sa se distreze intr-un mall-gigant care va avea restaurante, cafenele, fast-fooduri si o zona de divertisment cu cinematograf multiplex. De asemenea, oamenii isi vor putea face cumparaturile intr-un hipermarket care se va intinde pe 50.000 mp.

Urmeaza Vulcan?

Relocarea uzinei Semanatoarea este prima dintr-un mare sir de intreprinderi care vor trebui mutate in viitorii ani. "Dupa integrarea in UE, toate platformele industriale vor fi scoase in extravilanul localitatilor, dupa o perioada de gratie de trei ani", a declarat Ludovic Orban, viceprimarul Capitalei. El a precizat ca pe locul actualei uzine Vulcan se va intinde un mare proiect de dezvoltare urbana, care va cuprinde toata zona 13 Septembrie. Si societatea Laromet este in tratative de relocare, iar pe terenul pe care-l detine acum se va construi un proiect imobiliar.
"Avem in interiorul orasului patru locatii industriale, fiecare masurand peste 20 de hectare, si alte 17, cu suprafete intre 5 si 15 hectare", spune Radu Lucianu, partener in cadrul firmei imobiliare Eurisko.

Baneasa, o investitie de 1,2 miliarde euro

Proiectul Baneasa, estimat la o valoare de circa 1,2 miliarde euro, a fost lansat in iunie 2005 si va fi realizat etapizat, pana in 2015, in partea de nord a Bucurestiului. Cu o suprafata de 224 hectare, este cel mai mare proiect privat de dezvoltare urbana din Europa Centrala si de Sud-Est. Se vor construi 120.000 metri patrati de spatii de birouri, 200.000 metri patrati de mall, hipermarket, magazin de mobila, bricolaj, articole sport, galerii de mobila si 3.000 de apartamente in vile, case individuale sau colective.

Suprafata pe care va fi construit proiectul reprezinta 1% din aria Bucurestiului, aceasta fiind situata la limita nordica a sectorului 1, in perimetrul marcat de Aeroportul Baneasa, DN1, Aleea Privighetorilor si zona Iancu Nicolae.

Casa Radio se transforma in mall

Casa Radio va deveni Dambovita Center. Laszlo Borbely, ministrul delegat pentru lucrari publice, a anuntat ca nu va mai rezilia contractul cu investitorii turci pe care i-a chemat la noi negocieri. Daca totul va merge bine, lucrarile vor putea demara chiar in aceasta vara si vor fi finalizate in 2009- 2010. Dambovita Center va include un hotel de cinci stele, un mall cu sase cinematografe, linii de bowling, supermarketuri, 16.000 metri patrati spatii pentru birouri, un spital, un centru sportiv si 100 de apartamente rezidentiale, cu parcari supraterane.

Esplanada, parc suspendat pe 3 hectare

La intersectia bulevardelor Octavian Goga, Mircea Voda si Nerva Traian se va ridica un miniorasel care se va intinde pe 10 hectare. Aici vor fi turnuri de 20 de etaje cu functionalitate de cladiri de birouri, in total 75.000 mp, o zona comerciala de 40.000 mp, precum si locuinte pe o suprafata de 30.000 mp. Atractia cartierului Esplanada va fi un parc suspendat, care se va intinde pe trei hectare si va fi dezvoltat pe acoperisurile blocurilor de locuit, care nu vor avea mai mult de 4-5 etaje. Cartierul cuprinde si spatii hoteliere, si parcari etajate si reprezinta o investitie de 1,2 miliarde euro. Constructia va incepe anul acesta si va fi gata pana in 2009.

Cat costa un teren "de fabrica"

Daca pana acum terenurile pe care sunt amplasate fabricile din marile orase ii interesau in special pe investitorii din retail, din acest an si proiectele rezidentiale au prioritate.

Potrivit analistilor economici, preturile pentru terenurile din interiorul oraselor sunt extrem de ridicate, intre 700 si 1.500 euro/metru patrat. Unii investitori sunt interesati mai ales de loturile de dimensiuni medii, cuprinse intre 1.500 si 3.000 metri patrati, situate in interiorul orasului, pentru proiecte de spatii de birouri si rezidentiale. Altii cauta suprafete mai mari, de pana la 30.000-40.000 pentru dezvoltari mai mari.

La periferia orasului, preturile variaza in functie de destinatia finala. Pentru investitiile rezidentiale, terenurile au preturi cuprinse intre 40 euro/metru patrat in zona de sud si 100 euro/metru patrat in zona de nord, iar cele pentru constructiile industriale - intre 20 euro/ metru patrat in sud si 55 euro/metru patrat in nord.

Terenurile pe care se vor dezvolta proiecte comerciale costa de la 35 de euro pe metru patrat in zona de sud a orasului la 55 de euro pe metru patrat in nord. In afara orasului, preturile terenurilor sunt putin mai reduse, intre 15 euro pe metru patrat in sud si 35 de euro pe metru patrat in regiunea de nord.


Despre autor:

Saptamana Finaciara

Sursa: Saptamana Finaciara


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.