"Este o adevarata loterie sa ghicesti ce se va intampla cu euro si dolarul in perioada urmatoare", spune un broker * Pentru sfarsitul anului, la Bursa de la Sibiu, un euro este cotat la 40.100 lei, iar dolarul la 31.150 lei
In ultimele doua saptamani, detinatorii de valuta sau cei care au de achitat credite contractate in euro sau dolari au trait sentimente contradictorii. Anuntul BNR ca va interveni pe piata mult mai rar, in ideea de a lasa cursul sa fluctueze liber, a produs mici cutremure pe piata valutara. Tendinta de apreciere a leului, cel putin pana la sfarsitul anului, prognozata de majoritatea analistilor, i-a facut fericiti pe cei care aveau de facut plati in valuta. Imediat dupa anuntul Bancii Centrale, atat euro, cat si dolarul au pierdut cateva sute de lei zilnic. Faptul ca cel mai mare cumparator, BNR, nu a mai actionat pe piata a determinat aparitia unei supraoferte de valuta, mult peste cerere, ceea ce a dus la scaderea accentuata a pretului valutelor.

Cel mai mult au avut de castigat de pe urma acestei situatii importatorii. Pe de o parte, statul a putut sa isi procure o parte din importurile energetice la un pret mai mic (determinat de diferentele de curs), dar si comerciantii au realizat importuri mai ieftine de bunuri care sunt destinate in special vanzarii in perioada premergatoare sarbatorilor de iarna. De cealalta parte, marii perdanti sunt exportatorii. Care au incasat de pe urma vanzarilor facute mai putini bani decat anticipasera. In conditiile in care oricum importurile se afla intr-o ascensiune superioara celei a exporturilor, deficitul comercial fiind estimat la 9-10 miliarde de euro pentru sfarsitul acestui an. Coborarea sub pragul psihologic de 40.000 lei/euro a inversat pentru cateva zile tendinta de pe piata. In numai o zi, atat euro, cat si dolarul au reusit sa recupereze cateva sute de lei fiecare si se parea ca nivelul celor doua cursuri va continua sa creasca. Multi dealeri considerau ca fusesera atinse pragurile minime pentru moneda europeana si dolar si au inceput sa cumpere din nou valuta.

Minunea nu a durat decat doua-trei zile, dupa care cursul celor doua valute a inceput sa scada, tendinta intrerupta de mici cresteri. Cert este ca, in ultimele zile, amploarea fluctuatiilor cursului de schimb s-a diminuat pana la +/- 200 lei pe zi, insa tendinta este in continuare de scadere. Mai mult, dealerii bancilor comerciale sunt de parere ca, in lipsa unei interventii a BNR, in decembrie leul se va intari si mai mult fata de cele doua valute. "Inaintea sarbatorilor de iarna, la fel ca in perioada concediilor de vara, numerosi romani care lucreaza in strainatate revin in tara pentru a fi alaturi de familii. Atunci va aparea din nou un surplus de valuta pe piata, care va determina aprecierea leului", ne-a declarat dealerul unei banci. Totusi, operatorii de pe piata se feresc sa faca estimari privind evolutia cursului de schimb al leului in perioada urmatoare, si cu atat mai putin pentru anul viitor. Cuvantul de ordine este acum "prudenta".

La Bursa din Sibiu, brokerii se asteapta la un curs leu/euro de 40.100 lei, pentru 23 decembrie. Dolarul este cotat la 31.150 lei/euro. "Cu un ochi la piata valutara si cu altul la cotatiile paritatii euro/dolar, investitorii au incercat sa gaseasca cea mai potrivita tactica. Cum piata spot pare sa se fi calmat, dupa iuresul de la inceputul lui noiembrie, preturile s-au mentinut peste pragul de 40.000 lei. A face insa o prognoza este mai mult decat o loterie. In mod normal ar trebui ca pe final de an sa asistam la o crestere de curs. insa tot atat de posibila este si o tendinta inversa", a declarat un broker sibian. Un element crucial in evolutia cursului este modul in care moneda europeana se va comporta fata de dolar. Euro a ajuns pe pietele financiare internationale pana la cea mai inalta cota, 1,30 dolari, de la lansarea sa in ianuarie 1999.


Despre autor:

Adevarul

Sursa: Adevarul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.