Daca preturile vor continua sa creasca in acelasi ritm, piata apartamentelor de cartier se va afla tot mai aproape de o criza, avertizeaza o serie de analisti imobiliari. In ultima perioada, cele mai multe apartamente situate in blocuri vechi si in zone nu tocmai bine cotate s-au vindut la preturi de domeniul fantasticului. Consultantii imobiliari spun ca romanii nu mai sint dispusi sa plateasca exorbitantele sume cerute de proprietari pe un apartament "inghesuit si murdar", astfel incit se previzioneaza un blocaj: clientii vor refuza sa cumpere, iar vinzatorii nu vor fi de acord sa negocieze mai putin decit au luat initial in calcul.

Recent, Adrian Vasilescu, consilierul guvernatorului BNR, deranjat de speculatiile de pe piata imobiliara, previziona o posibila criza in domeniul imobiliar. Intr-un interviu acordat unei publicatii electronice, Vasilescu nu excludea posibilitatea ca Romania sa se confrunte cu o criza asemanatoare cu aceea din Japonia, unde preturile imobiliare s-au redus cu mai mult de 60% dupa ce fusesera nejustificat inflamate de creditele bancare. "Ideea unei crize pe piata imobiliara romaneasca nu este atit de absurda precum se socoteste de obicei. Preturile la apartamente sint extrem de ridicate in raport cu cistigurile populatiei si cu mecanismele financiare inca primitive fata de cele din Occident", spune Artur Silvestri, profesor de gestiune imobiliara la Universite Francophone Internationale din Bruxelles. Potrivit lui Cezar Lazarescu, directorul Rom International Service, dobinzile la creditele acordate de bancile romanesti sint de trei ori mai mari decit cele practicate de bancherii din Franta ori Germania.

Creditele ipotecare au luat-o la vale

De altfel, daca luam in calcul recentele date financiare prezentate de bancherii romani, versiunea aparitiei unei crize pe piata imobiliara de cartier pare si mai reala. Volumul creditelor ipotecare este superior celui din perioada similara a anului trecut, insa numarul clientilor este mult mai mic. De fapt, cresterea se explica prin scumpirea caselor, lucru care i-a obligat pe romani sa ceara imprumuturi mai mari. Insa numarul celor cu bugete care pot suporta rate mai consistente este din ce in ce mai mic. Potrivit agentilor imobiliari, mai mult de jumatate din tranzactiile de "cartier" se fac cu credite ipotecare si imobiliare.

Supararea evaluatorilor

Evaluatorii bancari, cei care iau direct pulsul pietei imobiliare, pun scumpirea apartamentelor pe seama agentilor imobiliari. "Pretul apartamentelor este facut de agenti. Ei conving proprietarii sa ceara mai mult, spunind ca peste drum nu stiu cine a obtinut ditamai suma pe o locuinta mai proasta. Iar daca le iese manevra, comisionul lor e pe masura. Din cauza scumpirilor peste noapte, tot mai putini clienti ajung sa obtina credit pentru casa", ne-a spus unul dintre evaluatorii unei banci romanesti.

Apartamente de cinci ori mai scumpe

Potrivit unui studiu al Business Monitor Intelligence, in Romania pretul apartamentelor cu doua camere s-a majorat, in ultimii trei ani, de chiar 4,5 ori, in vreme ce apartamentele cu trei camere s-au scumpit de trei ori si jumatate. La mijlocul anului 2001, pretul mediu al unui apartament cu doua camere era de 143 euro/mp, iar in septembrie 2004, ajunsese la 655 euro/mp. "Oamenii nu mai sint dispusi sa plateasca oricit li se cere pentru un apartament. Blocurile vechi sint supraevaluate. Decit sa cumpere un apartament in Drumul Taberei cu 650 euro/mp, clientii prefera sa dea 800 euro/mp pe o casa gata facuta, iar daca nu si-o permit pe aceasta, isi construiesc una cu circa 450 euro/mp", spune Victor Mihalache, directorul agentiei Apulum '94.

"Piata imobiliara din UE nu este mercurial!"

Toti analistii de profil sint de parere ca boom-ul imobiliar a fost generat de cel al creditului ipotecar. Dar asta a fost doar inceputul. Cu cit ne apropiem de momentul la care Romania e programata sa adere la UE, cresterea preturilor la imobiliare e pusa pe seama asa-zisei alinieri la piata europeana. "Este absurd sa se creada ca, o data cu integrarea, in imobiliar va exista o aliniere la preturile europene. Acestea nu sint un mercurial. Preturile sint diverse: de orase mari, de orase mici, de comune. La 30 de km de Paris poti cumpara teren comunal, intravilan, cu 6 euro/mp, iar o casa de vacanta in Ile de France cu 15.000 euro!", sustine Silvestri.


Despre autor:

Evenimentul Zilei

Sursa: Evenimentul Zilei


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.