Un investitor la Bursa plateste, in prezent, trei tipuri de impozit la stat. Daca Proiectul noului Cod fiscal nu va fi modificat, risca sa agraveze si mai mult situatia de pe piata de capital. Nivelul taxarii dividendelor in Romania este unul dintre cele mai ridicate din Europa de Est

Un investitor la Bursa plateste in prezent trei tipuri de impozite catre stat. In primul rand, compania la care detine actiuni achita 16% impozit pe profit, apoi, statul se mai imbogateste cu alte 10 sau 16 procente aplicate dividendelor distribuite, pentru ca, in final, la o eventuala vanzare a actiunilor sa mai perceapa 16% din castigul realizat de respectivul jucator. In cazul in care acesta este o persoana fizica, el va fi discriminat in raport cu o persoana juridica, impozitul pe dividende fiind in primul caz de 16%, pe cand in cel de-al doilea de numai 10%.

Dificultatile unui investitor pe piata de capital din Romania au fost complicate si mai mult de introducerea de la 1 ianuarie a cotei unice de 16% si pe majoritatea castigurilor de capital.

Daca nu va fi modificat, proiectul de Cod fiscal ce va fi inaintat de ministrul de Finante, Sebastian Vladescu, risca sa agraveze si mai mult situatia pe o piata de capital pe care majoritatea specialistilor o considera in continuare inca insuficient dezvoltata.

CASS pe dividende

In plus fata de tripla impozitare pe profit, dividende si tranzactii cu actiuni, o persoana fizica ce nu are incheiat un contract de munca si castiga bani doar din dividende este obligata sa cotizeze si la asigurarile de sanatate cu 6,5% din venitul obtinut la Bursa. Recent, oficialii Ministerului de Finante s-au aratat dispusi a accepta o taxare diferentiata a castigurilor obtinute pe piata de capital.

"Daca ni se vor aduce argumente corecte si eficiente, nu este exclusa aplicarea in continuare a unor cote diferentiate pentru impozitare. Este si in trendul european. Actuala varianta de impozitare este insa greu de gestionat. Nu stiu, se poate merge pe varianta de 1% si 16% sau se pot stabili alte cote", a afirmat secretarul de stat in Ministerul Finantelor Publice, Catalin Doica. Cu alte cuvinte, ar putea fi pastrata o cota redusa pentru actiunile pastrate mai mult de un an, pentru ca tranzactiile "speculative" cu actiuni cumparate si vandute intr-o perioada mai mica de un an sa fie impozitate cu cota unica de 16%.

Problema e ca mult blamatele tranzactii "speculative" au un rol sanatos in economie, contribuind la o buna alocare a resurselor. Investitorii ar simti oportunitatile superioare ale unor companii din anumite domenii si si-ar orienta capitalul catre acestea.
Conform aceluiasi Cod fiscal propus de ministrul Sebastian Vladescu, castigurile obtinute din tranzactiile de pe piata de capital ar urma sa fie impozitate cu 16%, fata de actuala varianta de taxare, ce prevede doua optiuni de taxare, de 1% si 16%, valabile in functie de perioada detinerii titlurilor in portofoliu. Astfel, cota de 1% se aplica asupra castigurilor nete realizate din transferul de actiuni, dobandite inainte de 1 iunie 2005 si vandute intr-un interval mai mare de un an de la cumpararea lor. Pentru celelalte cazuri se aplica cota de 16%.

Romania, campioana la impozitarea dividendelor

Desi Guvernul a sustinut aceste masuri in ideea ca impozitarea dividendelor va stimula reinvestirea profitului in dauna distributiei lui printre actionari, masura va avea un impact negativ asupra investitorilor. Efectul pervers al masurii consta exact in obtinerea unui rezultat contrar celui dorit de Executiv si Banca Nationala, adica o stimulare a consumului si o intarziere a acumularii de capital, baza profitului ulterior. Pe o piata de capital nu foarte dezvoltata, investitorii vor trebui sa faca fata unor presiuni fiscale extrem de puternice.

Nivelul taxarii dividendelor in Romania este unul dintre cele mai ridicate din Europa de Est. Astfel, dintr-un total de 23 de tari analizate de PriceWaterhouseCooper, sub raportul impozitarii dividendelor, Romania se afla printre cele mai slab clasate tari, doar Slovenia, Polonia si Serbia taxand mai mult profitul reimpartit printre actionari (vezi tabelul 1). In aceeasi ordine de idei, trebuie amintit ca Romania ocupa pozitii mai bune in ceea ce priveste taxa pe profit si taxa pe castigurile obtinute pe tranzactiile de pe piata de capital (vezi tabelul 2). Ungaria taxeaza tot cu 16% castigurile de pe piata de capital, in timp ce Bulgaria a fixat la 15% aceasta taxa, iar Serbia se mentine la 10%.

In ceea ce priveste taxa pe profit, Ungaria impoziteaza cu 16%, Bulgaria cu 15%, in timp ce Serbia este din nou cea mai liberala, preferand o taxa de 10%. In ceea ce priveste dividendele, vestea buna pentru firmele din Romania vine de la Uniunea Europeana. Dupa ce vom adera, o persoana juridica va fi scutita de impozitul pe dividende daca detine 25% din titlurile de participare ale unei firme pe o perioada de minimum doi ani. Mai mult, directivele UE au micsorat deja procentul pentru care se acorda scutirea de la plata impozitului la 20%, urmand a fi redus la 15% in 2007, respectiv 10% in 2009. Merita mentionat ca Ungaria si Croatia au renuntat deja la impozitul pe dividende.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.