Contractul futures este o obligatie asumata intr-o piata organizata, de a cumpara/ vinde un anumit activ (monetar, financiar, marfa), la o anumita data in viitor, la pretul stabilit in momentul incheierii tranzactiei. Specific contractelor futures este faptul ca toate elementele contractului, cu exceptia pretului, sunt standardizate.

Elementele standardizate ale contractului futures: unitatea de tranzactionare, cotatia, limita de oscilatie zilnica, marjele de risc, scadenta, lichidarea la scadenta. Pentru a tranzactiona contracte futures, un client trebuie, mai intai, sa depuna la societatea de brokeraj o suma de bani numita marja. Aceasta marja este o garantie ca cel care castiga isi va incasa banii, iar cel care pierde ii va plati. Tranzactiile futures nu se finalizeaza cu livrarea activului suport, de la baza contractului. Aproape toate tranzactiile futures se lichideaza prin plata in RON a diferentelor dintre pretul la care a fost realizat contractul si pretul activului suport la scadenta. O alta varianta este lichidarea contractului in cazul in care s-a inceput cu o cumparare.

Profitul din tranzactionarea contractelor futures

Principiul este simplu: cumpara ieftin si vinde scump indiferent in ce ordine, sau cumpara cand anticipezi o crestere a pretului, si vinde cand anticipezi o scadere a pretului.

Un contract futures RON/USD are unitatea de tranzactionare de 1.000 USD. Singurii bani pe care investitorul trebuie sa ii detina pentru a efectua aceste tranzactii pe piata futures este suma de 1.000 RON, pe care ii va depune in contul de marje deschis la societatea de brokeraj. Dupa lichidarea contractelor el poate retrage aceasta suma, la care se adauga profitul obtinut pe piata futures, sau care se diminueaza cu pierderea de pe piata futures
Dupa inchiderea pozitiilor speculatorul isi poate retrage banii din contul de marje.

Ce sunt optiunile?

Optiunile sunt contracte standardizate care dau cumparatorului lor dreptul dar nu si obligatia de a cumpara/ vinde un anumit activ suport - marfa, titlu financiar sau instrument monetar - la o data viitoare, la pretul stabilit in momentul incheierii tranzactiei. In schimbul acestui drept, cumparatorul optiunii, va plati o suma, numita prima, vanzatorului acesteia. Prima este singurul element negociabil, in cazul optiunilor, restul elementelor fiind standardizate, chiar si pretul la care se va realiza tranzactia, numit pret de exercitare.

Optiunile tranzactionate au ca suport activ contracte futures, deci dau cumparatorului dreptul de a cumpara/ vinde contracte futures. Atunci cand cumparatorul decide sa isi exercite dreptul de a cumpara/ vinde conferit de optiune, vanzatorul este obligat sa se constituie in contraparte.Optiunile CALL dau cumparatorului lor dreptul, dar nu si obligatia, de a cumpara activul de la baza contractului. Optiunile PUT dau cumparatorului (detinatorului) lor dreptul, dar nu si obligatia, de a vinde activul de la baza contractului. Pietele CALL si PUT sunt practic doua piete distincte.

Profitul din tranzactionarea optiunilor

Prin natura lor optiunile se preteaza la adoptarea unor strategii extrem de complexe, insa aici vom exemplifica doar cele mai simple metode de a obtine profit.

Cumparatorul unei optiuni Call pe contractul futures DESIF1, la un pret de exercitare de 0,3300, daca cursul futures al contractului DESIF1 este de 0,3500, poate decide sa isi exercite dreptul de a cumpara contracte futures DESIF1 la pretul de exercitare, adica 0,3300. In acest caz investitorul realizeaza profit cumparand mult mai ieftin decat pretul pietei care este 0,3500.

Cumparatorul unei optiuni Put pe contractul futures RON/USD, la un pret de exercitare de 3,3800, daca pretul futures al contractului RON/USD este 3,3600, poate decide sa isi exercite dreptul de a vinde la 3,3800. El realizeaza profit vanzand mai scump decat pretul pietei. In ambele exemple optiunile aducatoare de profit se spune ca sunt "in bani". Dar optiunile pot fi si "la bani" - cand pretul de exercitare este egal cu cel al contractului futures suport - sau "in afara banilor" - cand nu sunt aducatoare de profit, prin exercitare.

In cazul vanzatorilor de optiuni, acestia nu pot castiga mai mult decat prima incasata din vanzarea optiunii. Cand optiunile sunt mult in afara banilor, cumparatorii aleg sa nu le exercite, iar vanzatorii raman cu prima incasata initial.

Societatile pot transforma pierderile in castiguri

Expunerea valutara a unei firme care contracteaza un credit in valuta poate fi mult redusa prin initierea unei operatiuni de hedging. Heading-ul este o operatiune de cumparare si vanzare a contractelor futures pentru a compensa riscul aparitiei unor schimbari in piata cash. Tranzactiile cu contracte futures impreuna cu cele de pe piata la disponibil creeaza o relatie prin care pierderea de pe o piata este compensata de castigul de pe cealalta.

Daca o firma are nevoie pentru achizitia de materii prime de o suma echivalenta cu 100.000 euro managerul firmei evalueaza ofertele de credite de pe piata si decide imprumutul sumei de 100.000 de euro pentru o perioada de 3 luni. Nivelul de dobanda de 6.4% anual este si el convenabil, iar in momentul acordarii creditului un euro este cotat la 4,0700 RON.

Din calcule rezulta ca peste trei luni ar trebui returnati 413.512 RON, daca pana la 30 iunie cursul euro creste la 4,1500. Atunci vor trebui returnati 421.640 RON.

Rezulta o diferenta nefavorabila de 8.128 RON, suma care putea fi folosita pentru acoperirea altor nevoi ale firmei. Cum poate fi insa evitata o asemenea situatie?

Prin utilizarea contractelor futures se poate opta pentru achizitionarea a 100 contracte futures RON/Euro (un contract este echivalentul a 1.000 euro) cu scadenta 30 iunie la cotarea de 4,0700 RON.

Aceasta s-ar traduce in deschiderea a 100 pozitii long (cumparare) care la scadenta vor fi lichidate (prin vanzare) la cursul de 4,1500 RON/ euro. Rezultatul operatiunilor futures va fi un profit de 8.000 RON care va compensa pierderea de pe piata la disponibil.

Exemplul a fost prezentat intr-o forma simplificata, care nu a tinut cont de cheltuielile de tranzactionare. Acestea nu au insa un impact major, datorita mecanismului de tranzactionare futures prin care doar o mica parte din valoarea totala a contractelor este imobilizata.

Contractele futures, un produs la moda pe piata romaneasca de capital

Contractele futures pe actiuni reprezinta cele mai atractive produse financiare de pe pietele de capital moderne. In cazul de fata produsul achizitionat este reprezentat de titlu de proprietate asupra unor active ale unor companii - actiunile. Pentru determinarea pretului futures al unui titlu, trebuie avute in vedere atat cotarea prezenta, cat si rata dobanzii si dividendul preconizat pentru anul fiscal respectiv.

Totusi, acest tip de investitie trebuie facut doar dupa o analiza amanuntita a pietei deoarece interpretarea eronata a semnalelor poate duce la pierderi la fel de mari ca si potentialele castiguri.

In ultimii ani instrumentele futures pe actiuni au intrat in atentia speculatorilor din mai multe motive.
In primul rand, folosind metoda tranzactionarii in marja, prin care practic se imobilizeaza numai aproximativ 20% din valoarea de piata pe pietele clasice.

In acest fel castigul obtinut se raporteaza la o suma investita de 5 ori mai mica, obtinandu-se un randament de tot atatea ori mai mare.
In al doilea rand, sunt usor de urmarit si evaluat, analizele pentru tranzactiile futures pot fi realizate pe baza acelorasi informatii si rationamente ca si previziunile pentru plasamentele clasice in actiuni.


Despre autor:

Cronica Romana

Sursa: Cronica Romana


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.