"Trebuie purtata o discutie referitoare la nivelul cotei unice", a spus Vladescu. A zis-o dupa ce Romania a primit un dus rece de la comisarul european pentru Afaceri Economice, Joaquin Almunia, care a spus ca incasarile bugetare sint prea mici in raport cu cheltuielile pe care trebuie sa le facem si ca de vina ar fi cota unica.

Oficialul a amintit ca UE tine cont de fiecare parere a FMI, or, Fondul tocmai ce ne sugerase sa crestem TVA sau cota unica din acelasi motiv: venituri bugetare mici. Cele mai mici din Europa, raportat la PIB. Or, cu bani putini, ne cam integram degeaba, pentru ca nu putem accesa banii europeni. "Reducerea impozitelor de anul trecut nu a fost o masura buna si are efecte negative. Nivelul de colectare si cel al taxelor trebuie puse in perioada urmatoare in acord cu veniturile necesare. Daca aceste masuri nu vor fi luate, Romania va avea dificultati", a spus Joaquin Almunia.

Cu mai putin de trei luni inainte de publicarea Raportului de tara al Comisiei Europene, care ne va spune daca ne integram la 1 ianuarie 2007 sau mai stam la usa Uniunii inca un an, autoritatile de la Bucuresti au mai primit un dus rece din partea Bruxelles-ului. Si nu la capitolul coruptie, concurenta sau justitie, ci la capitolul pe care credeau ca l-au depasit, cel macroeconomic. Stropii reci au venit din partea lui Joaquin Almunia, comisar pentru Afaceri Economice si Financiare al Comisiei, care a mai dat, zilele trecute, o tura pe la Bucuresti pentru a mai afla una-alta inainte sa se apuce sa scrie partea lui din Raportul de tara.

Cele mai mici venituri

Principala grija a lui Almunia tine de o chestiune simpla: veniturile la buget sint prea mici, in comparatie cu cheltuielile publice care trebuie facute. Iar comisarul e realist si nu spune sa reducem cheltuielile, despre care recunoaste ca sint necesare (mai ales cele in infrastructura si educatie), ci sa crestem veniturile. Iata declaratiile sale: "Reducerea impozitelor de anul trecut nu a fost o masura buna si are efecte negative. Nivelul de colectare si cel al taxelor trebuie puse in perioada urmatoare in acord cu veniturile necesare. Daca aceste masuri nu vor fi luate, Romania va avea dificultati. Trebuie crescuta ponderea veniturilor in PIB. Romania, cu un procent de 30%, este ultima tara din Europa. Pe moment, deficitul bugetar al Romaniei nu este o problema, dar, chiar si la o crestere economica de 5%, exista riscul ca, in 2007, deficitul sa creasca peste 3%".

Comisia se ia dupa FMI

Deci, Almunia spune foarte clar ca bugetului ii trebuie mai multi bani. Comisarul a dat o singura indicatie - "trebuie marita baza de impozitare", dupa care s-a ferit sa spuna cum ar trebui crescute veniturile sau, mai bine-zis, ce taxe ar trebui marite, afirmind ca asta este treaba Guvernului.

Pozitia comisarului este de fapt identica cu cea a FMI. In ultima sa evaluare, Fondul a avut aceeasi pozitie: nivelul veniturilor este prea mic in comparatie cu cheltuielile, dar expertii institutiei de la Washington au dat si ceva sugestii: cresterea TVA sau a cotei unice de impozitare.

Dind cu tifla "nationalistilor" care spuneau, inainte de "deraierea" acordului stand-by, ca nu mai avem nevoie de o intelegere cu FMI, Almunia a spus ieri ca "ne uitam atent la analizele FMI, pentru ca le consideram foarte serioase si riguroase. Ne consultam cu ei si luam in considerare ce spun, iar relatia Guvernului cu Fondul trebuie imbunatatita", a spus comisarul. Iar Fondul a spus ca, dupa introducerea cotei unice de impozitare de 16%, minusul la incasari a fost, in 2005, de 1% din PIB.

De ce ne trebuie bani

"Pentru a avea parte de beneficiile aderarii, trebuie sa fiti pregatiti", a spus comisarul european. E simplu: potrivit programului de asistenta financiara al Uniunii Europene, fondurile acordate Romaniei se cifreaza la circa 30 de miliarde de euro, din anul aderarii pina in 2013. Bani cu titlu gratuit. Insa Romania nu-i poate accesa decit daca va arata proiectele pentru care are nevoie de acesti bani, iar respectivele proiecte (fie ca e vorba de autostrazi, spitale sau tevi de canalizare) trebuie cofinantate, initial, cu 25% din banii bugetului. Daca bugetul n-are bani, nu vin nici banii europeni. In plus, tot pentru a primi acesti bani, bugetul trebuie sa-si permita sa disponibilizeze anual aproape un miliard de euro, suma care inseamna contributia Romaniei la bugetul comunitar.

Vladescu sugereaza cresterea cotei

Ce spun Finantele, carora Almunia le-a transmis sa ia masuri de crestere a veniturilor "cit mai repede posibil"? Ca este posibila o crestere a cotei unice daca citesti, printre rinduri, ce spune Sebastian Vladescu. "Discutia pe marginea efectelor cotei unice de impozitare nu trebuie purtata in termeni de bine sau de rau, ci de nivelul acesteia", a spus ministrul.

"Cu siguranta, cota unica va avea ca efect, in urmatorii ani, o crestere a investitiilor, iar pe de alta parte a dus la o crestere a consumului atit in rindul populatiei, cit si la marile companii. Cresterea consumului este un indicator foarte important pentru marii investitori care decid sa-si deschida o facilitate de productie intr-o anumita tara numai dupa ce consumul depaseste un anumit plan", a spus Vladescu.

Ministrul l-a asigurat pe comisarul european ca se cauta modalitati pentru cresterea ponderii veniturilor in PIB peste pragul de 30%. Pe linga cresterea cotei unice, venituri suplimentare vor mai fi obtinute si din impozitarea cu 16% a veniturilor agricole (intentie deja declarata), situatie in care se gaseste, potrivit calculelor Finantelor, 43% din populatia tarii, acum nefiscalizata. Insa nimic nu se va schimba in acest an, toate modificarile urmind sa intre in vigoare de la 1 ianuarie 2007.

Daianu: "Cota unica s-a introdus intr-un moment nepotrivit"

In Uniunea Europeana nu exista o politica fiscala comuna, fiecare stat isi poate stabili cum crede de cuviinta sistemul de taxe si impozite. Potrivit profesorului de economie Daniel Daianu, comisarul european nu a facut altceva decit sa atraga atentia ca politica fiscala nu este gestionata cum ar trebui.

"In materie de politica fiscala, statul national isi mentine prerogativele in UE. In plus, contextul general pentru Romania este si a fost in continuare acela al competitiei fiscale. Reducerea de impozite si taxe sau introducerea cotei unice sint modalitati de a face mai atractiv mediul de afaceri. La noi, si din ratiuni politice s-a ales sistemul de cota unica. Problema cu cota unica este ca aceasta s-a introdus intr-un moment nepotrivit, cind economia era supraincalzita. Desi nu avem un deficit foarte mare, avem o problema de finantare", spune Daniel Daianu.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.