Legile care reglementeaza modul de functionare a societatilor comerciale vor fi schimbate. Astfel, legislatia romana a societatilor comerciale a fost revizuita in acord cu cadrul juridic comunitar in domeniul societatilor comerciale, cu recomandarile Comisiei Europene in procesul de aderare la Uniunea Europeana si cu concluziile Raportului Bancii Mondiale de evaluare in raport cu principiile Organizatiei pentru Cooperare Economica si Dezvoltare, se arata intr-un comunicat al vicepremierului Gheorghe Copos.

Initiativa modificarii Legii nr. 31/1990 privind societatile comerciale si a altor acte normative incidente apartine Ministerului Justitiei si se explica prin necesitatea implementarii Directivelor europene in domeniu si introducerii principiilor guvernarii corporative ale OECD in dreptul romanesc. Printre principalele schimbari se afla faptul ca societatile vor putea fi infiintate cu doar doi actionari in loc de cinci, Consiliul de Administratie va putea transfera directorilor o parte a puterii sale executive, Adunarea Generala a Actionarilor va intruni cvorumul cu 25% dintre actionarii cu drepturi de vot sau prelungirea termenului de convocare a AGA de la 15 la 30 de zile.

Pe de alta parte, proiectul introduce notiunea de capital social autorizat, care reprezinta valoarea cu care Consiliul de Administratie sau administratorul unic poate majora capitalul societatii, fara a fi necesara o hotarare a Adunarii Generale in acest sens, insa pe baza unei imputerniciri primite de la AGA. Conform aceluiasi proiect, CA al unei societati va putea delega atributiile executive unuia sau mai multor directori ai societatii comerciale. Proiectul prevede o serie de modificari referitoare la statutul administratorilor, printre care se numara si clarificarea situatiei directorilor executivi in raport cu membrii Comitetului de directie.

Astfel, CA al unei firme va putea delega o parte din puterile sale unuia sau mai multor directori, alesi dintre membrii CA sau din afara acestuia. Proiectul mai stabileste necesitatea unor majoritati simple in diverse situatii pentru deciziile AGA, insa se mentioneaza faptul ca actul constitutiv al unei societati poate prevedea majoritati mai mari pentru acestea. Proiectul face si o referire la scurtarea perioadei in care trebuie platite dividendele - de la opt la sase luni. Pentru a ne face o idee asupra efectelor pe care le va avea revizuirea vechii legi, "Curierul National" a contactat reprezentantii patronatelor din Romania.

Stefan Varfalvi, prim-vicepresedintele UGIR:

Este o lege mare. Este de fapt un pas spre o aducere a legilor din Romania in concordanta cu cele din Uniunea Europeana. Cred ca una din partile negative ale noilor prevederi ar fi prelungirea termenului de convocare al AGA de la 15 la 30 de zile. Astfel te obliga sa iei o decizie mai labartata. Oricum, in mare, este bine sa ne corelam legile cu cele din Uniune. Cu toate ca pe la patronate aceasta lege n-a trecut, este necesar sa fie consultata si cu mediul de afaceri.

Cristian Parvan, secretar general al Asociatiei Oamenilor de Afaceri din Romania:

N-am reusit sa consult cum trebuie documentul, dar modificarea legii mi se pare un semn de maturizare a relatiilor in piata. Va fi bine cand spunem "societate comerciala", sa ne gandim ca la ceva in care putem avea incredere. E bine sa avem in sfarsit si noi in tara firme serioase. Tot ce pot sa spun este ca aceste modificari inseamna maturizare.

Adrian Izvoranu, presedintele Confederatiei Patronale a Industriei, Serviciilor si Comertului:

Tot ce pot sa spun despre modificari este ca mi se pare o propunere relativ stupida.

Maria Grapini, presedintele Federatiei Patronale din Industria Usoara:

Dupa parerea mea, aceasta noua lege nu are nici un aspect pozitiv. Prin noile reglementari n-au facut decat sa introduca birocratie. Iar daca va intra in vigoare legea, nu va mai exista confidentialitate in ceea ce priveste societatea comerciala. De exemplu, eu de ce trebuie sa depun la Registrul Comertului documentatia exacta referitoare la cat imi platesc angajatul, ce masina are pe mana si ce tip de telefon mobil i-am dat? E treaba mea cum si ce am negociat cu angajatul. Mai mult, acum ar trebui sa am toata hartogaria firmei si pe hartie, si pe suport electronic. Legea 31 trebuie revizuita, dar nu in modul asta.

Ovidiu Nicolescu, presedintele Consiliului National al Intreprinderilor Private Mici si Mijlocii din Romania:

Un aspect pozitiv referitor la rectificarea legii ar fi faptul ca societatile vor putea fi infiintate cu doar doi actionari in loc de cinci. Printre aspectele negative s-ar numara faptul ca poti avea sedinte de decizie fara a fi prezenti toti actionarii. Deci, mi se pare gresit modul in care se va tine Adunarea Generala. Cred ca ar trebui sa avem pe viitor un control mai riguros pentru ca de acum inainte directorul unei firme poate avea mai multe functii, deci foarte multa putere. Din acest punct de vedere ar trebui sa se dea niste prevederi speciale pentru a asigura corectitudinea in societatea comerciala. Noua lege este necesara, dar in acelasi timp, aceasta trebuie sa fie una echilibrata.

Aurel Popescu, presedintele ROMPAN:

Din ce am observat eu, sunt foarte multe modificari, modificari care vor fi la randul lor foarte grele pentru societatile comerciale. Pentru noi, masura cu cei doi actionari nu este agreabila, dar pentru ca asa ne vom corela normelor din Uniunea Europeana, este necesara. Legea era necesara.

Gheorghe Polizu, presedintele Patronatului Societatilor de Constructii:

E inca greu sa ne spunem punctul vizavi de modificarile Legii 31. In ceea ce ne priveste, suntem de parere ca, cel putin constructorii, n-au avut parte de o lege ca lumea ca se si schimba. Pot spune totusi ca modificarile sunt necesare. Sper ca acestea vor avea efect pe piata constructiilor. Adica licitatiile sa se faca pe model european. Vrem sa se faca certificarea competentei intreprinderilor.

Principalele modificari in Legea 31

-Societatile comerciale vor putea fi infiintate de numai doi actionari, fata de cinci cati prevede acum legea.

-Este introdusa notiunea de "capital social autorizat", adica valoarea cu care CA sau administratorul unic poate majora capitalul social al firmei, fara a fi necesara o hotarare a AGA

-CA al unei firme va putea delega atributiile executive unuia sau mai multor directori, alesi dintre membrii CA sau din afara acestuia.
-Notiuni noi pentru oamenii de afaceri romani. Printre acestea, obligatia administratorilor de a actiona "cu diligenta (ca un profesionist)" si de a manifesta "loialitate" fata de companie.

-Cvorumul la Adunarile Generale ale Actionarilor va putea fi indeplinit daca vor fi de fata actionarii care au un sfert din drepturile de vot.
-Prelungirea de la 15 la 30 de zile a termenului de convocare a AGA, iar perioada in care trebuie platite dividendele scade de la opt la sase luni.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.