Precupetii parasesc Piata Obor lasand loc unui complex comercial de 32 de milioane de euro. In acest an vor fi finalizate inca doua astfel de proiecte, unul in Galati si celalalt in Brasov. Urmeaza Proiect Baneasa, un mall de lux, in care se va investi un miliard de euro

In contextul anuntului facut de edilul sectorului 2, Neculai Ontanu, privind investitia de 32 de milioane de euro, care va transforma actuala Piata Obor intr-un mall, dupa ce s-au deschis trei astfel de centre comerciale in Bucuresti si opt in tara, urmand ca in acest an sa fie inaugurate inca doua, unul in Galati si celalalt in Brasov, agentii imobiliari confirma previziunile.

Investitia in mall este avantajoasa datorita nivelului inca ridicat al chiriilor si nu in ultimul rand datorita faptului ca bancile raspund pozitiv la solicitarea creditelor pentru astfel de proiecte, desi investitia se amortizeaza in ani de zile. Anul trecut este lider din punct de vedere al investitiilor in mall-uri, iar urmatorul pe lista este anul 1999, insa investitia nu a insemnat atunci decat o singura constructie, Mall Vitan.

Anchor Grup, compania care a construit primul mall din Romania a anuntat ca va inaugura anul acesta, in septembrie, Anchor Plazza, o cladire de birouri de lux, care va fi amplasata in vecinatatea Plazza Romania, iar urmatorul proiect, care va fi dezvoltat in Capitala, este Proiectul Baneasa, un centru comercial care va include magazine de lux si centre de recreere, birouri si locuinte. Investitia se ridica la peste un miliard de euro si are termen de finalizare in anul 2015.

65.000 de metri patrati pentru comert si parcari

Piata Obor se va transforma in mall si in locuri de parcare, conform unui proiect de investitii aprobat de autoritatile locale ale sectorului 2 al Capitalei. Planul de Urbanism Zonal al proiectului care va transforma cea mai mare piata din sud-estul Europei intr-un centru comercial a fost aprobat inca de anul trecut, iar investitia se ridica la 32,5 milioane de euro.

Pe jumatate din amplasamentul pietei actuale se va construi o parcare subterana cu doua nivele, iar suprateran se va continua cu un imobil cu patru etaje. Cealalta jumatate din suprafata Pietei Obor este destinata constructiei viitorului centru comercial, care isi va desfasura activitatea intr-o cladire cu subsol pe doua nivele, parter si trei etaje.

Complexul comercial va avea o suprafata desfasurata de peste 65.000 de metri patrati si "va pastra si din activitatea agro-alimentara", dupa cum a declarat, pentru Mediafax, primarul sectorului 2, Neculai Ontanu. Numele investitorului este pastrat secret deocamdata, insa este un proiect derulat in cadrul unui parteneriat public-privat, a adaugat edilul. Investitia in modernizarea pietei nu va afecta totusi Hala Obor, constructie monument istoric, aflata in administrare privata.

Mall-ul care se va construi pe spatiul Pietei Obor va fi cel de-al cincilea preconizat din Capitala. Deocamdata in Bucuresti exista trei asemenea centre comerciale finisate, Bucuresti Mall, Plaza Romania, care au fost realizate de grupul turc Anchor in zona Vitan, respectiv pasajul Lujerului, si City Mall, amplasat in zona de sud a Capitalei, investitie a firmei Jaguar Development.

Reabilitarea "mostenirilor"

Pana acum, toate cele trei mall-uri au fost dezvoltate pe structura unor foste "circuri ale foamei".Urmatorul mall care va fi dat in folosinta este un proiect al companiei nord-irlandeze Mivan, ce va fi denumit Liberty Center si va fi amplasat in zona de sud-vest a Capitalei, de la intersectia Calea Rahovei cu strada Progresului.

In urmatorii ani, sunt preconizate mai multe inaugurari de mall-uri, mai ales in orasele cu peste 100.000 de locuitori. Deocamdata, in afara de Bucuresti, doar alte patru orase mai au cate un astfel de centru comercial - Oradea (Lotus Market), Constanta (Tomis Mall), Iasi (Iulius Mall) si Timisoara (Iulius Mall).

Desi in Romania sunt putine mall-uri in comparatie cu alte zone din Europa, iar chiriile pentru spatiile comerciale sunt inca mari, specialistii estimeaza ca tara noastra reprezinta tocmai din aceste cauze o zona de interes, iar piata de retail are toate sansele sa se dezvolte.

O piata care creste

Numai in Bucuresti sunt programate investitii de peste 500 de milioane de euro in mall-uri, analistii imobiliari preconizand ca in urmatorii ani vor incepe sa se construiasca mall-uri in fiecare oras cu peste 150.000 de locuitori.

Daca pentru proprietarul de mall acesta este in mod clar o afacere profitabila, pentru ca, spun agentii imobiliari, isi poate recupera investitia din chirie in 3-5 ani, pentru chiriasi insa, lucrurile nu stau intotdeauna asa de bine, chiria intr-unul dintre mall-urile bucurestene rivalizand cu sumele incasate pentru spatii comerciale amplasate ultracentral.

Bucuresti 1999 Bucuresti Mall 60.000 mp 42 mil. euro
Iasi 2000 Iulius Mall 34.000 mp 13 mil. euro
Oradea 2002 Lotus Market 22.000 mp 20 mil. euro
Constanta 2003 Tomis Mall 31.000 mp 15 mil. euro
Bucuresti 2004 Plaza Romania 104.000 mp 45 mil. euro
Bucuresti 2005 City Mall 38.000 mp 30 mil. euro
Timisoara 2005 Iulius Mall 70.000 mp 45 mil. Euro


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.