Cele trei companii ale lui Dinu Patriciu au suferit caderi semnificative la Bursa de Valori Bucuresti in ultimele trei zile de tranzactionare. Si asta in conditiile in care actiunile Petromidia sint subevaluate pe piata de capital.

In doar trei zile de tranzactionare, mai precis vineri, luni si ieri, actiunile Rompetrol Rafinare Constanta (simbol bursier RRC) au suferit o cadere de aproximativ 17,39%. Astfel, daca vineri pierderea pe RRC a fost de 3,41%, luni aceasta a continuat, ajungind in finalul sedintei bursiere la 5,41%. Dar cea mai mare lovitura au primit-o ieri aceste actiuni, cind caderea a fost de 9,52%.

Pe la mijlocul sedintei bursiere de ieri, actiunile RRC cazusera cu 14,5% (la 15% societatea urma sa fie oprita de la tranzactionare), dar au recuperat ceva, astfel ca la finalul sedintei pierderea a fost de doar 9,52%. Oricum, aceasta este cea mai mare cadere pe actiunile RRC de la arestarea omului de afaceri Dinu Patriciu, la acea vreme actiunile RRC suferind o pierdere de peste 11%. In plus, potrivit unei analize publicate pe site-ul revistei "Investitii si Profit", indicele PER al actiunii RRC este sub zece, semn ca aceste actiuni oricum sint subevaluate pe piata de capital.

Probleme si la Rompetrol Well Servies

Curios, dar si celelalte companii ale omului de afaceri Dinu Patriciu au suferit in aceste zile caderi semnifica-tive. Astfel, actiunile Rompetrol Well Servies au pierdut luni 6,42% din valoarea lor, iar ieri inca 6,05%. Nici Vega, aflata pe fosta piata Rasdaq, nu a scapat. Luni, actiunile Vega au cazut cu 6,06% de la 0,0660 lei/actiune la 0,0620 lei/actiune.

"Cu siguranta pierderea suferita de cele trei actiuni are legatura cu problemele cu Justitia ale omului de afaceri Dinu Patriciu. In plus, din activitatea curenta a celor trei companii nu au aparut stiri negative care sa influenteze negativ pretul actiunilor", spune Iulian Panait, presedintele firmei KTD Invest. El spera ca acestea sa nu mai sufere caderi si pe viitor, deoarece corectiile au fost in ultimele trei zile destul de puternice.

Viitorul in culori gri

La Bursa Monetar-Financiara si de Marfuri Sibiu (BMFMS), contractele futures RRC cu scadenta in martie erau cotate la 0,0925 lei/actiune, avind un maxim la 0,1020 lei/actiune si un minim la 0,0881 lei/actiune. Semn ca mai degraba actiunile ar mai putea scadea putin in viitor decit ca vor creste. Pe contractele futures cu scadenta in iunie, pretul de cotare la RRC era de 0,0939 lei/actiune, fluctuind intre un maxim de 0,1030 lei si un minim de 0,0891 lei. Aceste date sugereaza ca o cadere mai mare de 7% nu prea mai este posibila. Mai degraba actiunile Petromidia vor ramine o perioada de timp la acest pret. Poate pina cind se va sti ce va hotari in martie judecatorul; ramine sau nu in libertate Patriciu.

RRC se va stabiliza

"Din punctul de vedere al indicatorilor financiari, actiunea Rompetrol Rafinare Constanta este intr-adevar subevaluata de piata. Dar daca Dinu Patriciu nu va fi arestat, atunci e posibil ca pretul actiunilor RRC sa se stabilizeze. Insa in acest moment, loc de crestere pe aceste actiuni nu prea este", ne anunta Andreea Ciobanu, analist financiar la SSIF Intercapital. Directorul SSIF Ieba Trust, Marius Plugaru, sustine ca la acest pret (adica 0,0950 lei/actiune) cumpararea de actiuni RRC este o afacere.

"Oamenii trebuie sa inteleaga ca Petromidia, cu sau fara Patriciu, va trebui sa functioneze. Nu se discuta despre inchiderea rafinariei. Dar aceasta actiune este recomandata doar celor care au o anumita strategie de investitie pe piata de capital", spune Plugaru. Ieri, cind actiunile RRC au atins un mi-nim de 0,08942 lei, jucatorii de pe piata de capital au inceput sa cumpere. Iar unii au facut chiar o afacere, diferenta dintre pretul final, adica 0,0950 lei/actiune si cel minim de 0,08942 lei/actiune fiind de citeva procente bune. La final, in piata s-au tranzactionat actiuni RRC de 11,17 milioane RON.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.