Sectorul privat vine cu solutii de parteneriat pentru a rezolva criza locuintelor, dar autoritatile le ignora, desi problema aceasta se numara printre criteriile importante pe care trebuie sa le indeplineasca Romania pentru integrarea in Uniunea Europeana, apreciaza presedintele companiei imobiliare Impact, Dan Ioan Popp. Presedintele societatii Impact propune autoritatilor locale din toata tara trei modele de asociere intre sectorul public si cel privat pentru dezvoltarea de solutii locative.

Prim model presupune realizarea de mini-cartiere de locuinte destinate vanzarii. Autoritatile locale trebuie sprijine urgentarea autorizarii proiectelor aferente. "Pe langa reducerea costurilor, experienta noastra si a altor tari dovedeste ca, in medie, o investitie de 30 de milioane euro in infrastructura genereaza investitii de 350 de milioane euro in constructii, din care 150 milioane de euro in locuinte si restul in comert, productie si servicii. Astfel, autoritatile locale pot obtine venituri de 170 de milioane euro in urmatorii 25 de ani, pe langa generarea de mii de locuri de munca", explica Popp.

Al doilea model presupune realizarea de blocuri de locuinte destinate inchirierii. Municipalitatea putand inchiria in regim preferential un numar considerabil din locuintele nou construite. Procentul de inchiriere a locuintelor in Romania este extrem de mic, de numai 3 %, fata de 50-60 % in tari dezvoltate ca Germania.

Cel de al treilea model vizeaza reabilitarea termica a cladirilor multietajate existente. Astfel de proiecte au unele efecte imediate, prin reducerea costurilor cu energia suportate de catre locatari, si altele pe termen mediu si lung, crescand valoarea de piata a locuintelor respective. Cu toate acestea, presedintele Impact crede ca "Municipalitatile nu inteleg ca, stimuland oferta de locuinte de calitate, atrag si stabilizeaza forta de munca performanta, apta sa genereze cresterea economica locala si, nu mai putin important, venituri substantiale la bugetele locale si la cel central".

Conform studiilor Impact, numarul de camere per locuitor in Romania este de 0,8, comparativ cu 3,4% in UE. Un roman beneficiaza, in prezent, de circa 15 mp locuibili, fata de 30,6 in UE, iar necesarul de investitii pentru a recupera decalajul de unitati locuibile se cifreaza la 100 miliarde euro, pentru o perioada de 25 de ani. Mai mult, in ceea ce priveste vechimea locuintelor, in Romania exista o medie de 47 de ani, fata de 30 de ani la cat este estimata cea din UE.


Despre autor:

Cronica Romana

Sursa: Cronica Romana


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.