Jumatatea lunii februarie a adus Bursei de Valori prima corectie mai serioasa din acest an. Dupa cresteri semnificative la inceputul anului si dupa o perioada ceva mai echilibrata, mai linistita, in primele zile ale lunii februarie, sedinta de marti a fost una de scadere generalizata. Volumele au fost ceva mai mari in acea sedinta, astfel ca putem vorbi de existenta unei presiuni la vanzare. Ulterior n-au mai fost modificari importante la nivelul cotatiilor, pentru actiunile cele mai lichide, astfel ca indicii au incheiat saptamana la scaderi de 2-3%.

Valoarea totala a tranzactiilor s-a micsorat considerabil, la 222,65 milioane RON, cu o medie zilnica de 45 milioane RON, in scadere cu 28 la suta fata de saptamana precedenta, iar capitalizarea pietei a scazut cu 2,5% la 69,8 miliarde RON la inchiderea sedintei de vineri. Dupa o sedinta mai modesta in ziua de luni 13 februarie, cu lichiditate slaba, a urmat scaderea de marti si cu cresterea volumelor tranzactionate, dupa care piata a intrat din nou pe o linie mai anemica, cu scaderea aferenta a lichiditatii.

Lichiditate scazuta pe obligatiuni

Sectorul obligatiunilor a inregistrat tranzactii in valoare de 88.433 RON, o valoare modica fata de cele 1,46 milioane de RON tranzactionate in saptamana precedenta. Toate tranzactiile pe acest segment au vizat obligatiunile Raiffeisen Bank.

Indicii bursieri s-au depreciat

Toti indicatorii pietei au consemnat in aceasta perioada deprecieri semnificative. Indicele BET a scazut cu 2,47%, indicele BET- C cu 2,24%, iar indicele societatilor de investitii financiare a suferit cea mai mare depreciere, de peste 3%, minimul fiind inregistrat in sedinta de miercuri, de 50.777,20 puncte, deprecierea fata de finalul saptamanii trecute fiind de peste 5%. Indicele ROTX listat la bursa din Viena a inregistrat o depreciere de 2,95%.

Un nou emitent la cota

Bursa de Valori s-a imbogatit cu un nou emitent in aceasta saptamana, Mecanica Ceahlau (MECF), anterior listata pe piata Rasdaq. Debutul a fost unul bun, MECF este titlul cu cea mai mare crestere in aceasta saptamana, de 16,7% (fata de ultimul curs din piata Rasdaq) la un pret de 7 lei.

Cazurile de scadere au fost mai multe in aceasta saptamana. Cel mai mult a scazut Vel Pitar (VEL), cu 27,7% la un curs de 1,85 RON, imediat dupa comunicatul prin care se anunta intentia conducerii de a retrage de la tranzactionare actiunile VEL. Titlurile Impact Bucuresti (IMP) au avut o lichiditate ridicata care a insotit scaderea cursului in aceasta saptamana, valoarea tranzactionata depasind 4,55 milioane RON.

Dintre societatile a caror valoare bursiera a crescut cel mai mult in aceasta saptamana, singura cu o lichiditate buna, unde putem vorbi de o reala presiune la cumparare, este Turbomecanica Bucuresti (TBM). In sedinta de vineri, cursul a crescut cu 14,3%, la 16 lei noi, unul dintre motive fiind situatia buna prezentata in raportul finaciar preliminar.

Rezultatele financiare au influentat piata

Majoritatea rezultatelor preliminate pe 2005 au fost raportate in aceasta saptamana. In general, despre rezultate se poate spune ca nu au adus surprize fata de situatia de la finalul lunii septembrie 2005. Exista si exceptii, insa majoritatea companiilor au raportat profituri in usoara crestere fata de trimestrul al treilea din 2005 sau chiar in scadere, cu toate ca exista diferente mai mari la rezultate comparativ cu finalul anului 2004.

Iar la cele care au inregistrat profituri semnificativ mai mari, de obicei cresterea cursului in piata a absorbit efectele acestor rezultate si indicatorii de evaluare nu prezinta surprize.

In general exportatorii au fost dezavantajati de aprecierea leului in raport cu euro si dolarul, la care se adauga si cresterea pretului utilitatilor si materiilor prime.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.