Parlamentul European a aprobat un set de masuri prin care cetatenii celor 25 de state membre ale Uniunii au dreptul dreptul de a derula afaceri in oricare dintre statele membre ale Uniunii. Asa-numita directiva Bolkenstein are in vedere creearea unei piete unice a serviciilor in Uniunea Europeana.
in momentul aderarii Romaniei la UE, piata unica da posibilitatea companiilor romanesti sa intre in competitie directa cu alte firme din Uniune. Dar gratie acestei piete concurentiale, firmele straine ar putea sa cucereasca, prin calitatea produselor si serviciilor, piata romaneasca.

Scopul directivei reflecta viziunea care a stat la baza crearii Uniunii Europene: infiintarea unei piete unice in domeniul serviciilor. Din cauza opozitiei sindicalistilor din mai multe tari, Comisia Europeana a fost insa nevoita sa modifice o buna parte din prevederile legii, pentru a putea obtine aprobarea Parlamentului European.

Principiul "tarii de origine" - respins

Prin urmare, Parlamentul a respins principiul "tarii de origine" - adica propunerea de a lasa firmele care lucreaza in alte tari sa aplice conditiile de munca si de plata din tara de unde provin. Potrivit variantei aprobate, se va aplica legea din tara in care compania respectiva isi desfasoara activitatea.

De exemplu, un constructor polonez care va lucra in Germania, va trebui sa respecte standardele germane in materie de drept al muncii.

Leonard Orban, secretar de stat in Ministerul Integrarii Europene, e de parere ca directiva le ofera companiilor mai multe posibilitati decat inainte pentru a presta activitati in alte state membre.

"intrucat a fost eliminat acel principiu al tarii de origine, obiectivul initial foarte ambitios al directivei nu mai poate fi atins in momentul de fata. Companiile romanesti vor trebui in mod categoric sa indeplineasca aceste standarde de calitate pentru a putea fi competitive", a declarat Leonard Orban.

Competitivitatea firmelor romanesti nu se va masura insa doar in afara tarii. Asa-numita directiva Bolkenstein permite in egala masura firmelor din Uniunea Europeana sa intre pe piata din Romania in competitie directa cu firmele autohtone.

Patronatul roman critica directiva

Presedintele Uniunii Nationale a Patronatului din Romania, Marian Milut, e de parere ca directiva pune firmele din Romania intr-o situatie foarte dificila, caci prea putine companii romanesti sunt pregatite pentru aceasta competitie.

Lacune sunt mai ales in ceea ce priveste cunostintele si relatiile in comertul european, crede Marian Milut. "Pe de alta parte, companiile din Romania trebuie sa atinga standardele din Uniunea Europeana daca vor intr-adevar sa actioneze pe piata comuna. Pentru companiile din Uniunea Europeana, care s-au miscat deja intr-un mediu global, european, e mult mai usor sa intre pe piata din Romania si sa concureze firmele de aici".

in calitate de Presedintele Uniunii Nationale a Patronatului din Romania, Marian Milut nu poate fi decat de acord cu directiva adoptata de Parlamentul European, intrucat aceasta nu face altceva decat sa respecte regula cererii si ofertei. El avertizeaza insa ca in perioada urmatoare, firmele romanesti vor avea de infruntat un soc mult mai mare decat cel suportat de firmele din Ungaria si Polonia in momentul aderarii.


Despre autor:

Sursa: Bbc.co.uk


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.