Saptamana trecuta, pe pietele internationale paritatea euro/dolar a incercat sa isi defineasca un traseu clar pentru perioada urmatoare

Analistii considera ca nu vor lipsi fluctuatiile importante, insa evolutia va fi influentata de politica dobanzilor de pe cele doua maluri ale Atlanticului. Daca in urma cu doua saptamani euro urca peste pragul de 1,23 dolari, vineri el a coborat de la peste 1,20 la 1,19 dolari. Faptul ca a fost "spart" pragul de 1,19 dolari, e drept pentru scurt timp, ar putea sa readuca paritatea spre nivelul de 1,18 si chiar 1,17 dolari. Sa ne reamintim ca anul trecut euro a coborat pana la o paritate de 1,1640 dolari, prag care s-a dovedit unul extrem de solid.

Analistii considera ca pe termen mediu euro ar trebui sa reinceapa sa creasca, anticipand un nivel de 1,28 dolari pentru finele anului. Ei se bazeaza pe cresterea dobanzii de referinta din euro-zona la cel putin 3%, pana la sfarsitul anului fata de un nivel de 5,5 - 6% in SUA. Vinerea trecuta paritatea a fluctuat intre 1,1896 si 1,2044 dolari, euro nefructificand mentinerea deficitului comercial al SUA la valori deosebit de ridicate, pragul de 1,20 dolari fiind considerat favorabil de vanzatorii de euro. Ei au in vedere posibilitatea ca dobanda de referinta americana sa creasca pana la finele primul semestru la 5%, fata de 4,50%, in prezent.

In ceea ce priveste pretul unciei de aur, aceasta a inregistrat saptamana trecuta o scadere de circa 3%, ea coborand de la aproape 573 dolari la 557 dolari, nivel care reprezinta maximul ultimilor 25 de ani. Aceasta evolutie poate fi o consecinta a cresterii monedei nipone fata de dolar, investitorii japonezi fiind printre cei mai importanti cumparatori de metal galben.

Reamintim ca in 2001 pretul unciei de aur stagna in jurul valorii de 250 dolari, primele semne de crestere aparand in 2004, cand ea a urcat la 420 - 430 dolari.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.