Un operator de telefonie mobila nu va mai trebui sa aiba retea proprie pentru a furniza acest serviciu. Operatorii mobili vor putea inchiria reteaua de la cei deja existenti si vor furniza servicii sub marca proprie, insa doar dupa ce Autoritatea Nationala de Reglementare in Comunicatii va elabora cadrul legal.

Presedintele ANRC, Dan Georgescu, a anuntat ca pregateste un set de masuri menite sa intensifice concurenta pe piata telefoniei mobile, al carei principal element va fi fundamentarea pe costuri a tarifelor de interconectare practicate de operatorii de telefonie mobila. Se studiaza si posibilitatea intrarii pe piata a operatorilor virtuali.

Dan Georgescu a mai anuntat la conferinta "WiMAX in competitia telecom", organizata de Finmedia, ca ia in considerare si posibilitatea de a introduce roamingul national. "Piata interna GSM este dominata de doi operatori, situatie mai putin ideala. Chiar si in state unde penetrarea telefoniei mobile este mai ridicata, de 90% sau 100%, autoritatile de reglementare au luat masuri suplimentare in privinta cresterii concurentei, cum ar fi roamingul national si operatorii de telefonie mobila virtuali", a spus Dan Georgescu.

Linie cu chirie

In ceea ce priveste operatorii virtuali, sistemul este simplu. Acestia inchiriaza reteaua de la operatorii clasici si vind servicii de telefonie mobila sub brand propriu. "Folosesc metode de abordare a clientilor cu costuri reduse, precum Internetul. Acestia pot oferi servicii de telefonie mobila la tarife mai mici decit operatorii clasici", spune dr. Nicolae Oaca, analist al pietei de telecomunicatii. Acesta considera ca este un parteneriat in care toti au de cistigat, deoarece operatorul clasic vinde minute celui virtual, care atrage clienti care nu intra in raza de comunicare a proprietarului retelei. Operatorul virtual poate fi considerat o externalizare a unor activitati ale furnizorului clasic. "S-au adresat, in general, clientilor pre-paid, insa ulterior au oferit servicii si pentru post-paid. Practic, cumpara minute angro si le vind en-detail", mai spune Nicolae Oaca.

Scad tarifele

Costurile reduse de functionare fac ca operatorii virtuali sa poata lansa oferte mai ieftine. Ofertele acestora includ, in general, plata electronica, lipsa costurilor de abonare, mesaje text foarte ieftine sau, uneori, gratuite. De aici vin si costurile reduse. Acest lucru va determina operatorii clasici sa reduca si ei tarifele, iar analistii considera Danemarca drept cel mai bun exemplu. "Costul unui minut de convorbire s-a redus cu 50% in 2004", spune Nicolae Oaca. Acesta considera ca si in Romania vor scadea tarifele dupa intrarea pe piata a operatorilor virtuali. Totusi, acestia nu detin o cota de piata spectaculoasa, dar reusesc sa adune citeva procente din piata, pina la 10%.

Cine se implica

Se poate remarca faptul ca aceia care au lansat companii aeriene low-cost s-au dovedit maestri pe piata operatorilor virtuali. Virgin Group a lansat Virgin Mobile, in vreme ce EasyJet a mers pe EasyMobile. Mai mult, nu putine au fost cazurile in care operatorul clasic a dezvoltat un operator virtual. Au existat chiar si parteneriate intre operatori de telefonie mobila si lanturi de magazine pentru introducerea pe piata a unui operator virtual. In Romania nu ar fi exclusa aparitia EasyMobile, companie care anunta ca intentioneaza sa se extinda in 12 tari europene.

Roaming intern

Si cealalta masura anuntata de presedintele ANRC va stimula competitia de pe piata telefoniei mobile, deoarece, in cazul reglementarii roamingului national se presupune ca viitorii clienti nu isi vor mai alege operatorul in functie de acoperirea pe care o ofera reteaua. Practic, prin roaming national, abonatii unei companii de telefonie mobila care nu are acoperire in anumite zone pot folosi reteaua celui care are semnal in zona respectiva.

Util in 3G

Presedintele ANRC, Dan Georgescu, considera ca roamingul national va fi benefic pentru operatorii 3G care vor intra in viitor pe piata din Romania. Practic, acestia ar putea utiliza, contra cost, reteaua deja existenta, pina dezvolta reteaua proprie. In prezent, singura companie care a lansat serviciile 3G este Connex-Vodafone, iar Orange va face acest pas in prima parte a acestui an. Totusi, in viitorul apropiat se vor mai acorda doua licente. Una va fi achizitionata, cel mai probabil, de Cosmote, iar pentru cealalta se asteapta un operator nou. O astfel de masura nu ar scoate din start din competitie acesti doi operatori si, pe de alta parte, ar face viabila posibilitatea ca un al cincilea operator sa apara pe piata prin achizitionarea licentei 3G.

Reactie asteptata

Masura va fi, in mod sigur, dezbatuta, mai ales de catre cele doua companii care asigura acoperire nationala, Connex-Vodafone si Orange. "In acest moment credem ca este vorba de o intentie de principiu a ANRC de a studia aceste doua fenomene, care necesita o analiza profunda inainte de crearea unui cadru legislativ. In opinia noastra, abordarea celor doua subiecte este prematura, neexistind cerere in acest sens", spune Dorin Odiatiu, International Business and Interconnection Manager Orange. Ceilalti jucatori de pe piata, Connex-Vodafone, Zapp si Cosmote, nu au raspuns la intrebarile pe aceasta tema. Ramine de vazut cind vor deveni aceste intentii realitate si ce impact vor avea asupra tarifelor practicate de operatorii de telefonie mobila.

Internetul fara fir are 70Mbps

La conferinta organizata de Finmedia s-a anuntat si ca in acest an romanii vor beneficia de Internet de mare viteza prin tehnologia WiMax. Conform specialistilor, principalul atu al WiMAX il constituie raportul calitate-pret. Se va putea accesa Internetul cu o viteza de pina la 70-75 Mbps, iar costurile vor fi destul de mici. De altfel, se asteapta ca pretul acestui serviciu sa fie accesibil, deoarece este vazut ca o solutie pentru accesul la Internet in mediul rural.

Tariful va depinde de echipamentele utilizate, dar, probabil, si de abonamentul contractat de client. Un modem va costa in jur de 100 de euro. Raza de actiune a emitatorului este de aproximativ 30-50 de kilometri. In urma unei evaluari care se va finaliza la inceputul lunii mai, Inspectoratul General pentru Comunicatii si Tehnologia Informatiei (IGCTI) va retrage licentele din banda 3,5 GHz ale celor care nu indeplinesc cerintele, iar acestea vor fi scoase la licitatie. "Aceste masuri vor fi luate deoarece banda de 3,5 GHz, unde ar putea fi introdusa tehnologia WiMAX fix in Romania, este, in acest moment, ocupata de sapte detinatori de licenta nationala", a spus Catalin Marinescu, presedintele IGCTI.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.