Conducerea Erste Bank vrea ca preluarea BCR sa se desfasoare lin, astfel incit activitatea bancii sa nu aiba de suferit din cauza schimbarii proprietarului. Brandul BCR va fi pastrat, precum si Nicolae Danila, care ramine la sefia bancii preluate de austrieci.

Publicarea contractului de privatizare a Bancii Comerciale Romane cu Erste Bank a facut ca prima conferinta de presa a grupului bancar austriac in Romania sa fie lipsita de amanunte spectaculoase. Presedintele Erste Bank, Andreas Treichl, a avut astfel o misiune mai usoara.

Oficialul bancar a facut insa o serie de precizari privind activitatea bancii in continure, pina la finalizarea tranzactiei, finalizare care spera sa se produca pina la jumatatea lunii mai.

In pofida unor interpretari anterioare, Treichl a anuntat ca Erste nu intentioneaza sa reduca numarul de filiale ale BCR. "Ar fi cea mai mare prostie sa-nchidem filiale in conditiile in care, in prezent, doar 25% din populatie beneficiaza de servicii bancare, iar acest procent va creste rapid la 80%".

Actualul presedinte executiv al BCR va ramine si el la conducerea bancii. "De ce am schimba managerii, care au facut o treaba buna?", a spus Treichl.

Nici un client pierdut

Conducerea bancii austriece a insistat asupra faptului ca cel mai important aspect pentru urmatoarele 12 luni este legat de decizia ca activitatea bancii in relatia sa cu clientii sa nu aiba absolut deloc de suferit, ca urmare a schimbarii proprietarului.

"Daca bancile din Romania isi imagineaza ca vor fura clienti de la BCR se insala. Satisfactia clientilor va fi principalul obiectiv pentru perioada urmatoare", a precizat Andreas Treichl, care a sustinut conferinta de presa alaturi de presedintele executiv al BCR, Nicolae Danila. "Aceasta reprezinta cea mai mare achizitie realizata de noi vreodata. Banca Comerciala Romana se integreaza perfect orientarii strategice a Erste Bank: detine pozitia de lider pe piata cu cel mai mare potential de crestere din regiune, iar abordarea pietei este similara cu cea a Grupului Erste Bank", a afirmat Andreas Treichl, aratind ca portofoliile celor doua banci au aceeasi structura pe segmentele public, de companii si retail.

O sigla mai stralucitoare

BCR va ramine o banca romaneasca, dar pur si simplu va beneficia de apartenenta la un puternic grup regional, spune Treichl, care a subliniat importanta BCR in cadrul grupului prin faptul ca aceasta va avea o pondere de 20% din contul de profit si pierdere al Erste. Erste va pastra denumirea si sigla BCR, apreciind notorietatea de care se bucura brand-ul BCR in rindul romanilor, singurul lucru care va fi schimbat fiind culoarea, care va deveni mai stralucitoare.

"Cind cumparam o banca, evaluam si denumirea. Daca brandul bancii are notorietate pe piata respectiva, se pastreaza vechea denumire", a spus Treichl. El a adaugat ca au existat tari, cum ar fi Slovacia si Cehia, unde au fost modificate denumirile bancilor preluate, "pentru ca aveau o calitate slaba a brandului".

Prudenta la cotarea pe bursa

Referindu-se la perioada de timp in care se va realiza intrarea la bursa a BCR, oficialul Erste Bank a mentionat ca trebuie avute in vedere mai multe aspecte.

"Exista deja doua banci foarte atractive, cotate la BVB, si anume Banca Transilvania si BRD. Este un loc interesant, unde poti sa-ti cotezi titlurile bancii. Ne place, dar trebuie sa ne gindim si la structura Bursei. Nu cred ca se doreste o bursa dominata de banci. Trebuie sa existe emitenti din toate domeniile economice", a afirmat presedintele Erste Bank. El a apreciat ca, in conditiile in care 60-70% din bursa este reprezentata de domeniul bancar, atunci cind o banca sau industria bancara in ansamblu au probleme, si bursa va avea de suferit.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.