Brokerul american de origine romana Daniel Calugar va plati o amenda record in valoare de 153 de milioane de dolari (126,3 mil. de euro) ca urmare a efectuarii in mod inadecvat a tranzactiilor bursiere , informeaza Reuters. Astfel, romanul a continuat sa tranzactioneze actiuni chiar si dupa inchiderea bursei. Conform oficialilor bursei din Las Vegas, aceasta penalitate reprezinta cea mai mare amenda individuala data vreodata pe teritoriul Statelor Unite ale Americii.

Conform Comisiei americane pentru tranzactionarea titlurilor de valoare (Securities and Exchange Commission - SEC), brokerul roman va trebui sa-si plateasca amenda prin inapoierea unor profituri in valoare de 103 milioane de dolari si sa plateasca, in acelasi timp, o amenda civila de aproximativ 50 de milioane de dolari. Inainte de aceasta, Calugar a ajuns sa inapoieze castigurile in valoare de 72 de milioane de dolari, in urma executarii unui alt proces civil.

Exista si un precedent

Reuters mai scrie ca autoritatile americane l-au acuzat atat pe Daniel Calugar, cat si firma sa de brokeraj, Security Brokerage, de faptul ca in perioada 2001-2003, a castigat in mod ilicit 175 de milioane de dolari (144,5 mil. de euro).

Mai precis, conform Comisiei americane de specialitate, brokerul roman a efectuat tranzactii dupa inchiderea bursei ("market timing").

"Calugar s-a remarcat prin faptul ca era unul dintre cei mai activi traderi in ceea ce priveste volumul si numarul titlurilor tranzactionate si, totodata, prin faptul ca acesta cumpara si revindea rapid titlurile, cistigand ca urmare a imposibilitatii pietei de a modifica in timp real pretul actiunilor, " a precizat Michele Wein Layne, directorul executiv al Securities and Exchange Commission pentru zona Pacific.

Romanul ezita in a-si recunoaste greseala

In mod paradoxal, Calugar nu a recunoscut acuzatiile, dar nici nu le-a infirmat, fiind de acord cu interzicerea permanenta a asocierii cu orice broker sau dealer.

Steven Scholes, partener de afaceri al romanului din cadrul companiei McDermott Will & Emery din Chicago , care totodata il reprezinta din punct de vedere legal, nu a comentat acest subiect. In acelasi timp, nici avocatii romanului nu au fost de gasit pentru a da declaratii despre acest subiect.

Pentru ultimii trei ani de investigare a tranzactiilor legate de fondurile mutuale, autoritatile specializate din Statele Unite asteapta amenzi si penalitati ce depasesc nivelul de trei miliarde de dolari.


Despre autor:

Wall-Street

Sursa: Wall-Street


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.