Nicolae Ivan a inceput munca la cel mai mare Fond din Romania, care va administra peste sase miliarde de euro.

Valoarea celui mai mare titlu de despagubire emis de statul roman pentru proprietatile confiscate in mod abuziv in timpul regimului comunist se exprima cu nu mai putin de noua cifre in euro, procesul despagubire a fostilor proprietari ale caror imobile nu se pot restitui in natura urmand sa aduca astfel schimbari majore in clasamentul celor mai bogati romani.

Proprietarii ale caror imobile nu pot fi retrocedate in natura sunt despagubiti cu actiuni la Fondul Proprietatea (FP) la care statul aduce ca aport pachete de actiuni detinute la unele dintre cele mai mari companii romanesti, pachete care valoreaza cateva miliarde de euro. Fondul va avea si peste un miliard de euro cash de pe urma BCR, RomTelecom si a CEC.

"Cel mai mare titlu de despagubire pe care l-am vazut valoreaza 100 de milioane de euro. Asta nu inseamna insa ca acest titlu este si cel mai mare", a declarat pentru Ziarul Financiar Nicolae Ivan, cel care a fost numit la finalul anului trecut presedinte al Consiliului de Supraveghere al fondului. Titlul de despagubire in valoare de 100 de milioane de euro va reprezenta probabil de-abia sub 2% din actiunile fondului, cea mai mare afacere de pe piata financiara romaneasca a urmatorilor ani. Nu mai putin de sapte banci din primele zece din sistem se lupta in prezent pentru un contract de servicii cu Fondul in conditiile in care activele acestuia ar putea atinge 6 miliarde de euro.

"In prezent discutam cu sapte banci pentru a alege o banca prin intermediul careia sa se distribuie actiunile fondului catre titularii titlurilor de despagubire. Prin banca pe care o vom selecta ar urma sa se realizeze ulterior toate operatiunile fondului, in sensul ca va exista un cont prin care se vor realiza toate tranzactiile, astfel incat sa putem supraveghea activitatea administratorului", spune presedintele Fondului. Nicolae Ivan, 46 de ani, a fost cercetator in ingineria nucleara inainte de 1989 si a lucrat ulterior pentru mai multe fonduri de investitii, ocupand apoi functia de secretar de stat in Ministerul Finantelor.

Fondul, care este cel mai mare din Europa Centrala si de Est, urmeaza sa fie administrat de o societate internationala specializata, conducerea fondului numita de stat, si care ulterior poate fi schimbata de actionari, avand doar atributii de supraveghere.

"In prezent lucram la constituirea portofoliului, prin preluarea pachetelor de actiuni, din care jumatate le-am preluat deja, la alegerea unui consultant pentru organizarea licitatiei de selectare a unei societati de administrare si transformarea titlurilor de despagubire in actiuni," spune Ivan.

Fondul a fost infiintat cu un capital social echivalent cu 3,99 mld. euro reprezentand pachete de actiuni preluate de la stat. Capitalul urmeaza sa poata fi majorat ulterior cu alte active, daca cererile de despagubire vor depasi capitalul initial. Ivan estimeaza ca cererile de despagubire, dintre care multe se afla in diferite faze in justitie, ar putea insuma in final 5-6 mld. euro. El mai crede ca fondul ar putea avea intre 120.000 si 180.000 de actionari. Ivan spune ca fondul ar putea fi listat la jumatatea acestui an.


Despre autor:

Ziarul Financiar

Sursa: Ziarul Financiar


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.