Evaluarea a fost solicitata de actionarii companiei care detine hotelul la cererea bancilor creditoare

Hotelul JW Marriott, cel mai mare hotel de cinci stele din Capitala, a fost evaluat la aproximativ 150 milioane de euro de catre un evaluator independent, sustin surse apropiate afacerii.

Evaluarea hotelului a fost comandata de catre Societatea Companiilor Hoteliere Grand (GHES), care administreaza Marriott, la cererea sindicatului de banci austriece, fata de care hotelul mai are de platit datorii de 80 milioane de euro.

Un sindicat de banci austriece condus de Erste Bank, noul proprietar al BCR, a creditat GHES cu peste 100 milioane de euro la mijlocul anilor ''90, cu garantia statului roman in vederea finalizarii lucrarilor de constructie a hotelului, sustin sursele citate.

Evaluarea a luat in calcul cladirea, care cuprinde 402 camere, precum si terenul aferent. Evaluarea a fost initiata la inceputul lunii noiembrie a anului trecut si a durat aproximativ o luna, raportul urmand sa fie prezentat actionarilor in cursul acestei saptamani. Reprezentantii GHES nu au putut fi contactati pentru a confirma informatia.

Din structura actionariatului GHES fac parte parte austriecii de la Bauholding Strabag, cu 55% (din care 51% in mod direct si 4% indirect), ONT Carpati, cu 30%, si 15% detinute de Alliance Overseas Import Export.

Pe piata se vehiculeaza ca omul de afaceri Fatih Taher este cel care controleaza hotelul Marriott, prin intermediul Alliance Overseas la care s-ar adauga un pachet de actiuni achizitionat de la Strabag. Austriecii de la Strabag nu au confirmat pana acum aceste informatii, iar ONT Carpati a negat ca ar fi avut loc o asemenea tranzactie.

Taher nu a putut fi contactat, fiind plecat din tara, conform afirmatiilor secretarei acestuia. In prezent, societatea care administreaza Marriott mai are de platit catre banci 80 mil. euro, spune Stelios Thoma, vicepresedinte al ONT Carpati, unul dintre actionarii la GHES. El apreciaza ca datoriile companiei ar putea fi achitate intr-o perioada de maximum 15 ani.

Reprezentantii Strabag nu au putut fi contactati pana la inchiderea editiei pentru comentarii pe tema evaluarii hotelului. "Marriott este o afacere buna, dar pe termen lung", spune Stelios Thoma. "Pana la achitarea datoriilor, niciunul dintre actionari nu va primi profit, dar am stiut acest lucru inca de cand am intrat in aceasta afacere", a continuat el.

Potrivit lui Thoma, Marriott ar fi inregistrat o cifra de afaceri de circa 42 mil. euro in 2005. Marriott este o afacere incurcata. In ultima vreme, au circulat mai multe informatii pe piata privind valoarea hotelului, care s-ar situa intre 150 si 200 mil. euro.

Initial, terenul si carcasa cladirii neterminate de langa Casa Poporului (prezentul hotel Marriott) au fost in proprietatea ONT Carpati, companie de stat. Pentru finalizarea constructiei, ONT a apelat la austriecii de la Strabag, care au intrat in schimb in afacerea Marriott. Ulterior, ONT a mai vandut un pachet de 15% catre Alliance Overseas. In 1998, ONT a fost privatizata, in final proprietari ajungand cipriotii de la New Marathon pentru circa 3,5 mil. $.

Un alt hotel de cinci stele de pe piata Capitalei, Hilton, cu 272 de camere si afaceri de 23 mil. euro, a fost evaluat anul trecut la aproximativ 34 mil. euro in cadrul unei tranzactii in care grupul francez Vivendi a vandut un pachet de 52,54% din actiunile companiei care administreaza hotelul pentru 18 mil. euro.


Despre autor:

Ziarul Financiar

Sursa: Ziarul Financiar


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.