Expertii acestui domeniu considera ca proiectul nu va avea efectul scontat

Ministerul Finantelor Publice (MFP)
si-a propus sa introduca, la inceputul acestui an, anumite norme care ar trebui sa aiba rolul de a atrage investitori pe piata imobiliara. Sub numele de "taxare inversa" exista, in cadrul regimului simplificat de TVA pentru anumite bunuri, adoptat de MFP, un proiect care permite cumparatorului de proprietati imobiliare sa nu plateasca TVA, cu toate ca acesta este facturat de vanzator. Noile norme nu se aplica decat in cazul societatilor comerciale, ceea ce face sa nu existe nici un fel de impact asupra persoanelor fizice pe aceasta piata. Taxarea inversa, introdusa de la inceputul acestui an, se vrea a fi o facilitate pentru cumparatorii de pe piata imobiliara. Incurajati de previziunile optimiste ale expertilor in domeniu, care afirma ca in perioada urmatoare piata imobiliarelor va "exploda" sub auspiciile integrarii Romaniei in Uniunea Europeana, autoritatile s-au gandit sa profite de pe urma acestui moment si sa stimuleze si mai mult investitorii in imobiliare.

Proiectul MFP reprezinta un fel de scutire de TVA confuza, din care agentii economici prezenti pe piata imobiliara nu inteleg nimic, si despre care majoritatea cred ca nu va avea nici un fel de impact in acest sector. Astfel, daca doua societati comerciale incheie un contract de vanzare-cumparare a unei cladiri, vanzatorul trece pe factura si TVA-ul, insa cumparatorul nu plateste aceasta taxa.
Este vorba, practic, despre o compensare intre doi agenti economici, in care statul nu are nici un rol. Cladirea poate fi, apoi, revanduta catre orice alta persoana juridica, iar cumparatorul nu va plati acel TVA decat in cazul in care vinde proprietatea unei persoane fizice sau unui ONG neplatitor de TVA. "Curierul national" a solicitat Ministerului Finantelor Publice cateva lamuriri legate de acest subiect. Institutia nu a raspuns solicitarii noastre pana la inchiderea editiei.

Emil Giurgiu, presedintele UNAI: Proiectul trebuie regandit

Emil Giurgiu, presedintele Asociatiei Nationale a Agentilor Imobiliari (UNAI), considera ca proiectul "ar trebui reanalizat si explicat".
"Este un act care probabil mai trebuie explicat, ca si cota unica. Ambele trebuie regandite. Mai bine masor de 10 ori si tai o singura data, decat sa am surprize dupa accea. In primul rand, investitorul care se presupune ca este stimulat trebuie sa inteleaga ce este aceasta plata sau neplata a TVA-ului. Eu am inteles ca nu este o scutire de TVA, ca acesta urmeaza sa fie platit de la unul la celalalt intr-un oarecare mod. Daca vechiul si noul guvern accepta aceasta forma, in care nu se intelege nimic, inseamna ca aceasta este vointa poporului, sa nu inteleaga nimic", a declarat Giurgiu.

Presedintele UNAI a precizat ca asociatia pe care o conduce nu a fost consultata in nici un fel la realizarea proiectului si a atras atentia asupra unei alte probleme existente in actualul sistem economic.
"Eu, ca societate comerciala, daca achizitionez un imobil (sau orice alt bun) de la o persoana fizica, platesc TVA, dar pe care nu il pot deduce, pentru ca o persoana fizica nu taie chitanta. Poate ar fi fost mai util si mult mai simplu sa se reglementeze aceasta problema. Sau, daca vrei sa repari situatia, sa introduci o schema financiara prin care sa plateasca TVA si persoana fizica", a precizat Emil Giurgiu.
Presedintele UNAI crede ca proiectul are o relevanta scazuta, si ca statutul sau, de Ordonanta, denota cel mai bine acest lucru.
"Este vorba despre o propunere a fostului guvern pe care acualul Executiv o poate prelua si explica sau nu", a afirmat Giurgiu.

Artur Silvestri, director general SGA Romania: Piata este afectata de orice decizie cu caracter administrativ

Artur Silvestri, directorul general al SGA Romania, una dintre cele mai cunoscute companii de consultanta in domeniul imobiliar, a declarat ca proiectul MFP a fost elaborat ca o masura oarecum normala, cu scopul de a ne apropia de sistemul occidental. Din nefericire, a precizat directorul SGA, proiectul nu reuseste sa faca acest lucru, intrucat mai avem pana sa ajungem la sistemul de taxe si impozite care faciliteaza activitatea pe piata imobiliara, specific tarilor vestice.
"In domeniul imobiliar din Romania, sunt atat de multe elemente necesare pentru corectarea taxelor si impozitelor, incat merita o dezbatere publica serioasa, care sa ignore macar o data interesele personale. Ar trebui sa identificam problemele reale si apoi sa incercam sa le rezolvam", a afirmat Silvestri.

Directorul general al SGA este convins ca daca efectul dorit de autoritati este eliminarea evaziunii fiscale si atragerea investitorilor, atunci proiectul este sortit sa esueze din start. "Circula foarte multe legende pe piata imobiliara. Investitori sunt foarte multi inca din 2004, dar din nefericire au ajuns prea tarziu in ceea ce ei numesc noul El Dorado. In Romania s-a castigat foarte bine in anii '90, acum este deja prea tarziu", a precizat Artur Silvestri.
Acesta a atras atentia asupra constructiilor "in regie proprie", pentru care nu se platesc alte impozite sau taxe in afara de cea pentru autorizatia de constructie, respectiv impozitul pe cladire dupa finalizarea acesteia. "In Bucuresti, in cartierele rezidentiale celebre - Dorobanti fiind pe primul loc - tot ce inseamna blocuri de lux sunt construite in regie proprie (de persoane fizice - n.r.).

Daca cineva isi imagineaza ca acele blocuri sunt construite in timpul liber, cu familia si prietenii, atunci inseamna ca avem o tara foarte harnica. Aceasta este o problema care ar fi trebuit rezolvata", a precizat Silvestri. Directorul SGA considera, de asemenea, ca piata imobiliara din Romania este foarte departe de cea a Uniunii Europene, unde mecanismele financiare functioneaza in interiorul pietei. "La noi, fiecare decizie administrativa afecteaza piata la diferite niveluri. In ultimii 15 ani s-a intervenit puternic, cu legi de retrocedare, de fond funciar, de fond forestier si asa mai departe", a declarat Artur Silvestri.
Conform acestuia, efectele pe care le va avea proiectul MFP asupra pietei imobiliare sunt foarte greu de estimat in acest moment.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.