Incet, dar constant, bancile comerciale au adus dobanzile la depozite la valori care sa acopere inflatia, dupa ce in a doua jumatate a anului trecut acestea ne obligau sa scoatem bani din buzunar, nu sa primim.

In opinia unui dealer bancar, "nu vor exista schimbari majore ale dobanzilor pana la jumatatea anului, un cuvant greu de spus urmand sa il aiba inflatia si politica monetara a BNR. In a doua parte a anului ma astept la scaderea dobanzilor la depozite, dar si la o apropiere de acestea a celor la credite".

Pentru prima parte a acestui an, perspectivele sunt destul de optimiste, avand in vedere ca dobanzile la un an fluctueaza in jurul valorilor de 6 - 7%, niveluri care acopera inflatia prognozata pentru 2006, de 5%. Desigur, exista banci care ofera si valori mai mici sau mai mari, populatia avand de ales protejarea economiilor sau riscul.

In opinia unor analisti, am putea vedea chiar cresteri semnificative, de unu - doua puncte procentuale ale dobanzilor la depozite, care ar trebui sa stimuleze economisirea si sa reduca consumul.

In cazul dobanzilor la credite este de asteptat o apropiere mai mare fata de cele la depozite, un rol important in acest proces revenind BNR. Daca la inceputul lui 2005 plasamentele bancilor facute la BNR beneficiau de randamente de 16 - 17%, acum ele au scazut la 7,50%. Aceasta a fost, de altfel, dobanda cu care au fost atrase ieri depozite la o luna. BNR a acceptat circa 60% din totalul ofertelor bancilor comerciale, adica 2,5 miliarde lei.

Un rol important in evolutia dobanzilor il vor avea si emisiunile de titluri de stat ale Ministerului de Finante, care intentioneaza anul acesta sa vanda bonuri cu scadenta la trei, cinci si zece ani, a caror valoare va fi de peste 3,25 miliarde de lei

La ultimele licitatii din 2005, dobanda pentru bonurile la 12 si 15 ani a fost de 7,3%, la cele cu scadenta la 7 ani de 7%, iar la cele la trei ani de 6,47%, dupa ce la inceputul anului acestea din urma beneficiasera de randamente de 7,9%.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.