Cota unica de impozitare a functionat anul trecut in Romania cu foarte multe exceptii care au facut ca unii contribuabili sa fie favorizati in raport cu altii. Mai multi analisti au criticat modul defectuos de aplicare al originalei cotei unice, care avea rate de impozitare variate pentru diferitele forme de venituri. Incepand cu 1 ianuarie 2006, cota de 16% s-a extins si asupra unora dintre sectoarele exceptate in cursul anului trecut. Astfel, vor fi impozitate cu 16% si tranzactiile imobiliare si dividendele si dobanzile, dar si productia agricola, aceasta din urma pe baza unei declaratii de venit.

"Desi ne apropiem, suntem inca departe de "cota unica". Spun acest lucru deoarece s-au pastrat exceptiile (deci cota zero de impozit) la castigurile din tranzactii imobiliare, s-a pastrat cota de 1% pentru impozitul pe castigul din vanzarea titlurilor, iar cota efectiva pe venitul actionarilor a ajuns la 29,44%. In plus, nu s-a facut nimic pentru limitarea abuzului de microintreprinderi si pentru a se stimula declararea intr-o mai mare masura a salariilor mari si foarte mari", a declarat avocatul Gabriel Biris pentru "Averea". Prin pastrarea "portitelor" din Codul Fiscal se pierd in continuare sume uriase la bugetul de stat, sume ce ar putea fi folosite pentru reducerea decalajelor existente in infrastructura, crede acesta.

Dupa ce ministrul Sebastian Vladescu (foto) a renuntat la propunerea sa de modificare a Codului Fiscal, de la 1 ianuarie 2007 vor intra in vigoare prevederile Codului avansat de fostul ministru Ionut Popescu. Daca forma sustinuta de actualul premier prevedea modificarea impozitului pe tranzactii imobiliare la 2%, aplicat valorii de vanzare si nu castigului realizat din vanzare, incepand de anul viitor acest impozit va fi, in cele din urma, de 16% pe castig. El se va mari astfel cu 6%, in 2005 fiind de numai 10%. Din pacate, se pastreaza insa portite menite a favoriza evitarea achitarii acestui impozit, cum ar fi exceptarea de la plata sa in cazul mostenirilor, donatiilor, schimbului si aportului in natura la capitalul social al societatilor comerciale.

In ceea ce priveste piata bursiera, vor exista in continuare mai multe cote de impozitare in functie de data la care s-au achizitionat actiunile si de perioada dupa care se vand acestea. Impozitul se va calcula prin aplicarea unei cote de 16% asupra castigului net realizat din transferul titlurilor de valoare dobandite incepand cu data de 1 iunie 2005 si instrainate incepand cu data de 1 ianuarie 2006 intr-o perioada mai mica de 365 de zile de la data dobandirii, respectiv prin aplicarea unei cote de 1% asupra castigului net din transferul titlurilor de valoare dobandite incepand cu data de 1 iunie 2005 si instrainate intr-o perioada mai mare de 365 de zile inclusiv de la data dobandirii.

Valoarea de referinta, cea a ultimei zile de tranzactionare din 2005, continuta in varianta de modificare a Codului Fiscal propusa de Ministerul Finantelor, nu va mai intra in vigoare. Scutirea de la plata impozitului pe venit a programatorilor va fi, la randul ei, pastrata.

Daca nu vom avea surpriza unei noi modificari a Codului Fiscal, in ceea ce priveste accizele, preturile la tigari si alcool vor creste treptat pentru a acoperi majorarea de accize din luna iulie. In domeniul tutunului, cresterea va fi de cateva mii de lei vechi pe pachet. Este insa greu de estimat care va fi valoarea acestei cresteri, ea depinzand si de evolutia dobanzilor si de cea a schimbului valutar. Data fiind calitatea scazuta a tutunului romanesc, firmele producatoare de tigari sunt nevoite sa importe materie prima in dolari, in timp ce plata accizelor se face in euro. Toate variantele Codului Fiscal, inclusiv cea care se va aplica de la 1 ianuarie, fixeaza impozitul pe dividende si cel pe dobanzi la un nivel de 16%.


Despre autor:

Sursa: Click.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.