Bursa de Valori Bucuresti (BVB) a continuat si in acest an evolutia ascendenta, atat sub aspectul lichiditatii - care a depasit de aproape patru ori valoarea din 2004 -, cat si la nivelul cotatiilor, capitalizarea ajungand la 15,3 miliarde de euro, in urcare cu peste 70%.

"Ca si in anii anteriori, principalul motor al cresterii capitalizarii a fost legat in primul rand de evolutia pronuntat ascendenta a cotatiilor pentru marea majoritate a titlurilor tranzactionate si s-a datorat in mai mica masura majorarilor de capital realizate de societatile prezente in ringul bursei sau listarilor de noi companii. Totusi, in acest an au existat societati emitente care si-au valorificat avantajul de a fi prezente pe piata bursiera si au reusit sa incheie cu succes operatiuni de majorare a capitalului social prin aport in numerar", a declarat directorul general al BVB, Stere Farmache.

Valoarea tranzactiilor derulate in perioada ianuarie-decembrie a atins 7,8 miliarde de lei (circa 2,1 miliarde de euro), de aproape patru ori mai mare decat lichiditatea de anul trecut. Cele mai mari rulaje, de peste 800 milioane de lei, au fost raportate pentru ianuarie si februarie si, respectiv, ultimele trei luni ale anului.

Numarul mediu zilnic de tranzactii s-a apropiat de 4.700, aproape dublu fata de anul precedent, iar valoarea medie zilnica a atins 8,71 milioane de euro, de patru ori mai ridicata fata de cea consemnata in 2004.

In sedinta bursiera din data de 6 decembrie numarul transferurilor negociate prin sistemul electronic al bursei a depasit pentru prima data in cei zece ani de existenta ai BVB pragul de 10.000 de operatiuni pe zi.
Indicii BET si BET-C au consemnat in acest an un avans mai redus comparativ cu cel din 2004, mai consistenta fiind cresterea inregistrata de BET- FI.
Astfel, majorarea indicelui BET-C, care evidentiaza trendul general al bursei, a fost de 38%, in timp ce indicele BET, calculat pe baza evolutiei celor mai lichide companii, a urcat cu 51%.

BET-FI, indicele care evidentiaza tendinta celor cinci societati de investitii financiare (SIF), s-a apreciat cu 175%.

La sfarsitul anului trecut, toti cei trei indici aratau o crestere de peste 100%, evolutie continuata si in acest an numai de BET-FI.

"Desi volatilitatea pietei bursiere din Romania se mentine ceva mai ridicata decat cea a pietelor din Ungaria, Polonia sau Cehia, evolutiile indicelui BET par sa devina tot mai corelate cu cele ale indicilor BUX (Budapesta), WIG20 (Varsovia) sau PX50 (Praga), ceea ce sugereaza foarte clar ca investitorii straini incep sa priveasca Romania si BVB ca parti tot mai importante ale pietei financiare din Europa Centrala si de Est", a mai spus Farmache.

Pe ansamblul pietei, actiunile cele mai tranzactionate au ramas cele emise de societatile din sectorul financiar-bancar (SIF, Banca Transilvania si BRD-Groupe Societe Generale) si cele apartinand companiilor petroliere (Petrom si Rompetrol Rafinare).
SIF Oltenia s-a pozitionat pe primul loc in topul lichiditatii, fiind urmata de Banca Transilvania si Rompetrol Rafinare, fiecare cu ponderi de peste 13% din valoarea totala.

Cele mai semnificative operatiuni pe piata deal a tranzactiilor speciale au fost realizate cu titlurile Rompetrol Rafinare, Petrom si BRD-Groupe Societe Generale. Potrivit statisticilor BVB, investitorii romani au acoperit 70% din volumul cumpararilor, persoanele fizice rezidente continuand sa fie cea mai activa categorie (52%).

"Investitorii au devenit tot mai exigenti cu privire la calitatea informatiilor pe care le transmit pietei companiile emitente, dar si-au dezvoltat si instrumente mai sofisticate de analiza a miscarilor care au loc pe piata bursiera, pe celelalte segmente ale pietei financiare din Romania sau la nivel macroeconomic", a aratat oficialul BVB.

Capitalizarea BVB a ajuns la 15,31 miliarde de euro - cu 73,7% peste nivelul consemnat anul trecut -, din care cele mai importante zece companii detin aproape 90%.

Petrom se plaseaza pe prima pozitie in topul capitalizarii (26,7 miliarde de lei), fiind urmata de BRD - 9,5 miliarde de lei, Banca Transilvania - 2,9 miliarde de lei si Rompetrol Rafinare - 2,2 miliarde de lei.

In termeni valorici, piata obligatiunilor s-a dublat in acest an. Pe acest segment a fost consemnata o lichiditate de 127,38 milioane de lei, operatiunile pe piata secundara avand o pondere de 84,3%.

Investitorii au tranzactionat in acest an primele serii de drepturi de preferinta, emise de Impact si Petrom, interesul jucatorilor evidentiind nevoia de diversificare a instrumentelor financiare de la Bursa.

Tot in acest an a fost finalizata fuziunea Bursei de Valori Bucuresti cu Bursa Electronica Rasdaq, dupa ce actionarii celor doua piete au aprobat la 30 noiembrie proiectul de fuziune potrivit caruia BVB va absorbi Rasdaq. Din noua arhitectura a BVB va face parte piata reglementata si un sistem alternativ de tranzactionare (ATS), destinat societatilor care nu indeplinesc criteriile de listare pe piata principala.
Referindu-se la evolutia bursei in 2006, Farmache a estimat un nivel al capitalizarii de peste 20 miliarde de euro, in conditiile diversificarii ofertei prin listarea unor noi emitenti.

"O prima cale care va aduce noi companii la bursa tine de procesul de fuziune BVB-BER. Numarul total al companiilor tranzactionate la BVB va depasi foarte probabil in 2006 pragul de 100, fata de numai 64 cate sunt in prezent. De asemenea, transpunerea in practica a unor proiecte economice de anvergura, desfasurate la scara regionala, presupune insa o finantare pe masura si acest lucru ar putea conduce la aparitia mai multor oferte publice primare derulate de companii private", a afirmat Farmache.

El a adaugat ca influenta cea mai evidenta este asteptata din partea companiilor la care statul detine inca participatii importante, pentru care iesirea pe piata de capital reprezinta poate cea mai buna modalitate de demarare sau finalizare a procesului de privatizare.

Brokerii estimeaza o evolutie ascendenta a pietei si in 2006

In pofida acestor estimari pozitive ale evolutiei generale, brokerii considera ca preturile nu vor mai inregistra aprecieri atat de consistente.

"Anul viitor va fi bun pentru piata de capital. Sunt sanse de cresteri importante. Avem titluri bune listate si vor intra si alte companii. Sub aspectul pretului, avansul va fi de 3-4 ori mai ridicat decat dobanzile pasive, astfel incat randamentul oferit de plasamentele in actiuni va fi de 20-30%. Probabil nu vor mai exista explozii de preturi, cu cresteri de peste 100%", a declarat directorul general adjunct al companiei de intermediere SSIF Broker, Adrian Ceuca.

La randul sau, Razvan Pasol, directorul general al companiei de brokeraj Intercapital Invest, estimeaza ca preturile vor urca cu circa 30%, mentionand ca avansuri semnificative vor fi consemnate numai pe anumite actiuni, ale SIF si din domeniul petrolier. El a aratat ca lichiditatea ar putea creste cu circa 50%, daca nu vor apare noi emitenti.

"Se poate spune ca 2005 a fost anul SIF-urilor. S-au inregistrat cresteri spectaculoase, care au depasit asteptarile. Este greu de crezut ca se vor mai atinge aceste valori. O alta particularitate a acestui an este aceea ca nu s-a mai inregistrat un avans generalizat al pietei. Numai o parte din actiuni au crescut, iar multe au scazut. Asta demonstreaza ca devine mult mai importanta analiza inainte de luarea unei decizii de investire la bursa. Resursele financiare nu vor mai fi plasate la intamplare", a mai spus Pasol.

La Bursa Electronica Rasdaq (BER), operatiunile derulate in perioada ianuarie - decembrie s-au dublat comparativ cu nivelul inregistrat anul precedent atat sub aspectul numarului de transferuri, cat si dupa valoarea lichiditatii.

Valoarea tranzactiilor a totalizat 1,07 miliarde de lei, iar capitalizarea a ajuns la 8,2 miliarde de lei. La nivelul preturilor, insa, castigurile au fost limitate, situatie reflectata de scaderea cu 1,1% a indicelui Rasdaq Compozit.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.