Partea indiana este dispusa sa plateasca doua miliarde de dolari pentru 15 la suta din fosta unitate de productie a Iukos. China National Petroleum Corporation avea si ea promisa o participatie de 20 la suta

Compania indiana Oil and Natural Gas Corporation (ONGC) va lansa, in curand, o oferta de doua
miliarde de dolari pentru preluarea unei participatii in cadrul Yuganskneftegaz (YNG), principala unitate de productie a companiei petroliere ruse Iukos, in conditiile in care India se afla intr-o adevarata competitie cu China pentru achizitionarea de surse de energie, transmite Financial Times. Oficialii din cadrul
Ministerului petrolului de la New Delhi au declarat, pentru cotidianul Business Standard,
ca societatea ONGC, detinuta de stat, intentioneaza sa cumpere 15 la suta din YNG.
ONGC nu a confirmat anuntul, dar Subir Raha, presedinte si director executiv al companiei, a afirmat ca societatea "poarta discutii cu entitatile rusesti in cauza privind activele Iukos si alte oportunitati in Rusia". Compania indiana detine, deja, 20 la suta din proiectul offshore al Rusiei Sakhalin-1, condus de Exxon-Mobil, participatia fiind evaluata la 1,7 miliarde de dolari.

De asemenea, ONGC a mai semnat un acord de cooperare cu Gazprom (in decembrie), privind unele operatiuni de explorare in Rusia, India si alte tari. Cele doua companii si-au exprimat interesul in YNG, dar s-au retras din licitatia organizata luna trecuta.
Unitatea de productie a grupului Iukos a fost preluata de Baikal Finance, un grup necunoscut, care, mai apoi, a vandut activul catre Rosneft, compania rusa care va fuziona cu Gazprom in cursul acestui an.
In aceste conditii, nu se stie daca China National Petroleum Corporation va mai primi oferta de achizitionare a 20 la suta din YNG, din partea guvernului rus.
Intr-un interviu recent, Raha a declarat ca India si China sunt intr-o competitie acerba pentru asigurarea resurselor de energie care sa permita necesitatile pentru urmatorii 40 de ani.

Economia indiana, aflata intr-o crestere rapida, este "avida" de energie, iar cererea de petrol este estimata a creste cu o rata anuala de cel putin 3,6 la suta in perioada 2005-2007. India importa aproape 70 la suta din petrolul brut consumat.
Compania ONGC opereaza proiecte de explorare in zece tari si in 2003 a platit trei miliarde de dolari pentru o unitate de productie petroliera din Sudan. Societatea doreste sa devina o companie integrata, care sa combine explorarea, rafinarea si comercializarea de produse petroliere.
Sectorul energetic din India este fragmentat, dar guvernul indian, care detine 74 la suta din ONGC, nu a aprobat, inca, vreo fuziune sau achizitie intre companie si alte societati energetice de stat.

Despagubiri de 20 de miliarde de dolari pentru Iukos

Grupul Iukos a anuntat, saptamana trecuta, ca intentioneaza sa solicite, pana la mijlocul lunii viitoare, despagubiri in valoare de 20 de miliarde de dolari de la guvernul rus si de la alte parti implicate in vanzarea fortata a principalei sale unitati de productie, Yuganskneftegaz. Compania a mai precizat ca Rosneft va fi adaugata pe lista "paratilor", alaturi de Gazprom, Gazpromneft, Baikal Finance si Federatia Rusa, toate aceste entitati fiind implicate in vanzarea YNG.

Grupul petrolier mai trebuie sa decida daca va lansa actiuni similare si impotriva bancilor implicate in sindicatul Gazpromneft. Pentru a impiedica dezmembrarea companiei, Iukos a inaintat o cerere de faliment in cadrul unui tribunal american.
Deutsche Bank a comentat ca Statele Unite risca sa devina o jurisdictie de convenienta, avand in vedere ca Iukos are foarte putine active pe teritoriul SUA. Printre bancile care fac parte din sindicatul Gazpromneft se mai numara BNP Paribas, JP Morgan, ABN Amro, Dresdner Kleinwort Wasserstein si Calyon. Acestea au anuntat ca ar putea depune motiuni pentru respingerea cererii de faliment a Iukos.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.