China a surclasat Italia, clasandu-se pe locul sase intr-un top al celor mai puternice zece economii ale lumii, transmite Reuters. Estimarea Biroului National de Statistica (NBS), plaseaza China pe pozitia a sasea, inaintea Italiei, din punctul de vedere al productiei economice din 2004, masurata in dolari, la cursul pietei.

Mai mult, pe baza evolutiei pietei monetare si a ratelor de crestere din 2005, economistii calculeaza ca ,intre timp, China a urcat pe pozitia a patra, inaintea Frantei si a Marii Britanii, fiind devansata doar de Statele Unite, Japonia si Germania. NBS a anuntat ca reevaluarea reflecta imbunatatirea informatiilor din sectorul serviciilor si a celor referitoare la firmele private, colectate prin intermediul unui sondaj derulat pe parcursul unui an, la care au participat 13 milioane de operatori de interviuri - unul la fiecare 100 de persoane.

Statisticile revizuite au demonstrat ca structura economiei chineze este mult mai rezonabila si sanatoasa decat aratau datele anterioare", a declarat Li Deshui, seful NBS. Noile estimari arata ca Produsul Intern Brut (PIB) a totalizat, anul trecut, 15,99 trilioane yuani, cu 16,8% mai mult decat aratau datele initiale. Sectorul de servicii ocupa 93% din aceasta cercetare si asigura 40,7% din economia Chinei, fata de 31,9% cat era anterior, conform NBS. Sectorul industrial participa la alcatuirea PIB cu 46,2%, fata de 52,9%, iar sectorul agricol inregistreaza de asemenea o scadere la 13,1%, fata de 15,2% cat se inregistra anterior.

Utilizand cursul de schimb valutar de la sfarsitul anului 2004, de 8,276 yuani pentru un dolar, PIB-ul ajunge la 1.930 miliarde dolari, comparativ cu cel al Italiei, de 1.670 miliarde dolari, potrivit datelor Bancii Mondiale.

Revizuirea PIB nu este o masura neobisnuita, chiar in randul unor economii care dispun de sisteme mai sofisticate de colectare a datelor. Astfel, potrivit lui Misa Belkindas, de la un grup de procesare a datelor din cadrul Bancii Mondiale, Indonezia si-a reevaluat anul trecut PIB-ul in sens pozitiv cu 17%, Italia cu peste 17% in 1987, iar Norvegia cu 11%, in 1995.


Despre autor:

Sursa: Click.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.