Grupul austriac de intreprinderi Egger va incepe in 2006, in nord-estul Romaniei, constructia unei uzine integrate pentru produse din lemn, au anuntat ieri oficialii companiei. Investitia pentru acest proiect va fi initial de 210 milioane euro, urmand sa ajunga in urmatorii ani la aproximativ 500 milioane euro. Constructia va fi amplasata in zona dintre localitatile Dornesti si Radauti, in judetul Suceava, pe o suprafata folosita de 80 de hectare.

Intr-o prima faza, vor fi produse placi aglomerate brute si placi aglomerate stratificate si vor fi dezvoltare capacitati de impregnare. Pentru a doua faza de dezvoltare s-a prevazut productia de placi aglomerate cu fibre orientate, cu producerea ulterioara de podele din placi laminate. Productia anuala in noua fabrica este evaluata la peste 600.000 metri cubi de placi aglomerate brute, din care 80% vor fi prelucrate in continuare sub forma de placi cu strat de melamina.

Oficialii companiei prevad la inceput o cifra anuala de afaceri de circa 150 milioane euro. Din productia realizata in Romania, 60% este destinata exportului. "Eu provin din mediul de afaceri si stiu foarte bine ce inseamna o investitie de acest gen pentru Romania.

In 2004, valoarea investitiilor straine a depasit patru miliarde euro. Trebuie sa depasim pragul de cinci miliarde euro. Guvernul Romaniei este gata sa sprijine astfel de investitii si autoritatile locale au datoria sa faca acelasi lucru", a spus vicepremierul George Copos.

Proiectul este realizat de grupul Egger in parteneriat cu Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare (BERD) care are o contributie de 120 de milioane euro. "Cand ne-am intalnit anul trecut prima oara, domnul Egger nu era convins sa vina in Romania, dar iata ca a facut-o.

Tranzactia este foarte importanta pentru Romania si este o investitie strategica si pentru BERD", a precizat Hildegard Gacek, presedintele institutiei financiare.

Pentru productie vor fi utilizate in exclusivitate materii prime provenite din defrisarile de intretinere, aschii de lemn provenite de la gaterele din zona si lemne industriale de valoare redusa.

"Romania este o piata de interes pentru firma Egger nu doar in baza dezvoltarii economice globale pozitive. Orientarea puternica spre exporturi si o rata a somajului comparativ cu alte tari din Europa relativ scazuta duc la concluzia continuitatii viitorului stat membru al Uniunii Europene.

Egger livreaza in prezent placi decorative de calitate superioara catre o sumedenie de producatori de mobila din Romania. Prevad o piata de desfacere capabila pe care mobila de calitate superioara va avea sanse mari de vanzare", a declarat Michael Egger, CEO Egger. El a mai spus ca proiectul va spori concurenta in industria locala a placilor aglomerate si, datorita utilizarii reziduurilor de lemn provenite de la fabricile de cherestea locale, va ajuta la rezolvarea problemelor de mediu determinate de actualele gropi de depozitare a deseurilor din acest material.

"Pana in 1989, Romania avea o piata importanta in domeniul mobilei, in special in zona ruseasca. Am resimtit cu totii ca s-a pierdut aceasta piata. Industria mobilei are nevoie de infuzie de capital.

Anual sunt disponibile circa 18 - 20 de milioane de metri cubi de lemn care trebuie valorificate, dar acest lucru se face intr-o cota foarte redusa. Trebuie sa dam valoare adaugata acestei resurse", a declarat Ministrul Agriculturii, Gheorghe Flutur.

El a mai spus ca randamentul de prelucrare a lemnului trebuie sa creasca, in prezent acesta fiind putin peste 50%, din cauza ca tehnologia de prelucrare este slaba. "Prea mult rumegus rezulta de la prelucrarea lemnului si nici acesta nu este valorificat cum trebuie", a mai spus Flutur.

Intreprinderea familiala Egger a fost fondata in anul 1961 si este in prezent unul dintre primii trei mari producatori de semifabricate din lemn din Europa, avand o cota de piata de circa 11% pe sectorul placilor aglomerate din aschii de lemn si de produse innobilate din lemn.


Despre autor:

Sursa: Click.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.