Rabdare. Plus tutun si alcool. Aceasta e formula pe care a rostit-o, ieri, primul-ministru ca explicatie pentru amanarea intrarii in vigoare a Codului Fiscal. Mai exact, daca e sa-l credem pe primul-ministru, proiectul Codului Fiscal e gata, singura problema fiind aceea ca propunerile colegului sau Sebastian Vladescu privind introducerea unor preturi minime la tutun si alcool au nevoie de un OK de la Bruxelles. Pentru a le inchide gura carcotasilor, seful
Executivului a tinut sa precizeze ca aceste consultari sunt necesare doar pentru "confortul" ministrului de Finante, si nu pentru ca legile Romaniei ar fi stabilite la Bruxelles.

Proiectul de modificare a Codului Fiscal va fi aprobat de Guvern dupa consultarile ministrului Finantelor, programate pentru urmatoarele zile, cu comisarii europeni asupra taxelor si accizelor care urmeaza sa fie introduse la alcool si tutun, potrivit premierului Calin Popescu-Tariceanu, citat de agentia Mediafax. "Cred ca Ministerul Finantelor a si inceput demersurile, deoarece nu se fac numai discutii directe, aceste consultari se pot face si prin scris", a spus Tariceanu. El a tinut sa precizeze ca discutiile vor viza doar taxele si accizele la alcool si tutun, si nu intregul proiect de modificare a Codului Fiscal, al carui text tine strict din responsabilitatea Guvernului.

"Codul Fiscal nu se discuta la Bruxelles, nu face obiectul unor discutii cu autoritatile de acolo. Este dreptul Guvernului de a stabili Codul Fiscal din Romania. Documentul nu este responsabilitatea Uniunii Europene, ci exclusiv responsabilitatea noastra", a spus seful Executivului.

"Sunt foarte multe interese in joc. Ca sa nu fie nici cea mai mica temere in aceasta privinta, ministrul Finantelor va veni sa discute la Comisia Europeana. Nu trebuie consimtamantul oficialilor europeni, ci este o consultare care sa ne dea confortul ca masurile nu incalca anumite prevederi legate de sistemul de accizare si impozitare", a mai spus Tariceanu.

Promisiuni uitate

La finele saptamanii trecute, premierul Tariceanu a anuntat ca proiectul de modificare a Codului Fiscal nu va fi aplicat de la 1 ianuarie 2006, ci dupa o perioada "de decalaj" de la momentul adoptarii, care urmeaza sa fie stabilita.

Ministerul Finantelor a elaborat, pana in prezent, mai multe variante de modificare a Codului Fiscal. La finalul lunii noiembrie, ministrul de resort a declarat ca varianta finala a modificarilor va fi publicata la o saptamana dupa aprobarea de catre Parlament a bugetului pentru 2006, dar nu mai tarziu de sfarsitul lunii decembrie a acestui an.

Proiectul de buget pe 2006 a fost aprobat de Parlament in urma cu aproximativ doua saptamani. Potrivit celei mai recente variante a proiectului de modificare a Codului Fiscal, nivelul minim al pretului de vanzare cu amanuntul stabilit de producatorul sau importatorul de tigari nu va putea fi, incepand din 2006, mai mic de 90% din pretul maxim de vanzare al celei mai bine vandute categorii, prevedere considerata de Consiliu ca fiind anticoncurentiala.
Ministrul Finantelor anuntase ca isi va definitiva punctul de vedere privind introducerea unui pret minim la tigari dupa ce va discuta cu reprezentantii Consiliului Concurentei.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.