Daca n-ar fi creditul mai ca am afirma ca Mos Craciun va fi mai putin darnic in 2005. Din pacate insa, nu se poate stabili cert daca romanii vor lua decizii rationale, chit ca mai tarziu tot ei vor constata ca, dupa ce au mancat din abundenta, va veni o vreme in care vor fi nevoiti sa flamanzeasca.

Pana la Craciun mai sunt sase zile. Sau cinci zile de cumparaturi - ele sunt cele care conteaza din punctul de vedere al inflatiei. Daca cererea in crestere exploziva va mari preturile cu mai bine de un procent in decembrie, atunci trendul dezinflationist se va intrerupe. La un nivel anual de 9,3% - egal cu cel de anul trecut - se va putea spune ca 2005 a fost un an mort in lupta cu inflatia.

Cu alte cuvinte, daca guvernatorul Isarescu indeamna populatia la moderatie, inseamna ca exista posibilitatea reala a unui derapaj. Da, dar daca acelasi oficial declara ca nivelul de 8,5% - inflatie va fi depasit nesemnificativ, rezulta ca riscul este totusi redus. Ce inseamna "nesemnificativ"? Probabil o inflatie de 8,6-8,7%, la care s-ar ajunge doar in conditiile unei majorari a preturilor de 0,5%, comparativ cu 0,6% anul trecut pe vremea asta.

Prin urmare, BNR spera ca romanii sa consume mai putin pentru ca doar asa ii poate iesi o inflatie mai mica in decembrie 2005 fata de decembrie 2004. Dar indexul guvernatorului pare mai degraba indreptat spre executiv decat spre populatie. Tenacitatea guvernului de a ajunge la deficit dupa 11 luni de excedent bugetar ar amplifica inflatia mai mult decat orice ambitie a oamenilor de a consuma mai multe sarmale sau mai multi carnati.

Bineinteles ca banca centrala stie ca nu se poate baza suta la suta pe guvern, din moment ce cursul de schimb bate mai mult pasul pe loc, in loc sa creasca. In eventualitatea in care guvernantii nu tin cont de indemnul BNR, aceasta poate face ca macar importurile sa dezumfle preturile.

Experienta anilor trecuti a dovedit ca valul de cumparaturi este concentrat in zilele dinaintea Craciunului. Dupa aia, pana la Anul Nou, presiunea scade. Iar daca lucrurile se asaza conform scenariului anticipat, cursul nu are de ce sa mai stationeze la nivelurile actuale. Cu dezinflatia asigurata, rata de schimb poate sa urce undeva in intervalul 38.000-39.000 lei/ euro, ca doar productivitatea muncii e-n mare suferinta.

Creditul imbunatateste perceptia

Asadar, cam acesta ar fi "Planul de Sarbatori", dar a ramas totusi o intrebare: vor consuma romanii mai mult sau mai putin fata de anii anteriori? Conform unui studiu elaborat recent de Deloitte & Touche, cererea din perioada Craciunului e o marime care depinde de sase variabile: situatia actuala a economiei, dinamica PIB, stabilitatea politica - elemente macroeconomice care se transpun la nivel micro in alti trei factori: situatia financiara a gospodariilor, somajul si puterea de cheltuire ("spending power").

Situatia economica mai proasta, viitorul mai innegurat ori stabilitatea politica precara starnesc temeri privind locurile de munca si situatia financiara in Europa de Vest. Ca atare, Deloitte afirma ca occidentalii vor consuma mai putin anul acesta decat in 2004.

Se poate trage aceeasi concluzie si in cazul Romaniei? La noi, unde reperele macro au un comportament similar? Nu, la noi situatia e taman pe dos. De ce asa? Fiindca mai exista un indicator pe care l-am lasat special la urma: puterea de cheltuire.
Altfel spus, cand romanii isi deschid portofelele se intristeaza. Numai ca dintr-o data le revine zambetul pe buze cand afla ca au de la cine lua bani cu imprumut. Asta-i diferenta dintre puterea de cheltuire si puterea de cumparare. Populatia probabil ca nu prea mai vrea nici televizoare, nici aspiratoare, nici frigidere - pe-astea le-a cumparat in anii trecuti si intre timp a mai venit si banca centrala cu niste norme restrictive. Are insa nevoie de porc, vin, cozonac. Din acest motiv, cea mai proaspata preocupare a Bancii Nationale este legata de sistemele colective de acumulare si acordare de credite nesupuse autorizarii sale.

Reguli, nu pomeni

Sa tragem linie. Am vazut factorii care actioneaza in perioada Craciunului si, daca n-ar fi creditul, mai ca am afirma ca Mos Craciun va fi mai putin darnic in 2005. Din pacate insa, nu se poate stabili cert daca romanii vor lua decizii rationale, chit ca mai tarziu tot ei vor constata ca dupa ce au mancat din abundenta, va veni o vreme in care vor fi nevoiti sa flamanzeasca, iar imbuibarea si postul, se stie, sunt la fel de rele pentru stomac.

Dar poate ca, la o adica, nici nu li se poate pretinde tuturor asa ceva. Guvernul are sansa sa salveze macar sfarsitul de an daca, in loc sa imparta pomeni, instituie reguli. Adica, aceia care au muncit un an intreg cu spor n-au de ce sa nu consume. Ceilalti insa, care-si duc traiul din datorii (arierate) si subventii, trebuie odata si odata debransati de la conducta cu resurse. Ei sunt cei care aprind si inflatia, si deficitul extern. Aceia care varsa pierderile din intreprinderile lor in sacul mare al tarii.


Despre autor:

Saptamana Finaciara

Sursa: Saptamana Finaciara


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.