Concurenta de pe piata bancara, subiect de controversa intre banca centrala si ARB

Reducerea inflatiei si cresterea competitiei din sectorul bancar sunt doua din problemele ce ar trebui rezolvate anul urmator, potrivit economistului-sef al bancii centrale, Valentin Lazea. Cu toate acestea, Mugur Isarescu, a declarat recent ca nivelul inflatiei pe anul acesta va depasi previziunile initiale ale BNR. Specialistii apreciaza ca, pentru diminuarea inflatiei, Executivul ar trebui sa aiba o politica salariala cat mai austera si sa contribuie la dezvoltarea ofertei de pe piata interna pentru a echilibra cererea.

In acelasi timp, consultantul financiar Bogdan Baltazar, apreciaza ca strategia bancii centrale de a "sugruma leul " nu face altceva decat sa incetineasca procesul de reducere a nivelului inflatiei. Consilierul guvernatorului BNR, Adrian Vasilescu, indica echilibrarea cererii cu oferta de pe piata romaneasca drept cea mai buna solutie pentru dezinflatie, dar precizeaza ca nu Banca Nationala este cea care ar trebui sa faca acest lucru, ci Guvernul.

Nu au ce sa faca pentru a reduce inflatia

Acum cateva saptamani, vicepresedintele Consiliului Concurentei, Jozsef Nemenyi, declara intr-o conferinta de presa ca una dintre cauzele principale ale inflatiei o reprezinta preturile administrate de stat, impreuna cu dezechilibrele majore in economia reala. Pentru aplicarea Legii concurentei, este necesara, printre altele, liberalizarea pietei, astfel incat orice agent economic sa fie in masura sa stabileasca si sa modifice preturi, explica atunci Nemenyi. Intr-adevar ajutorul de stat presupune subventii, anularea datoriilor, exceptari de la plata, deduceri, anulari de plati, reduceri de preturi, toate acestea putand avea un efect negativ asupra concurentei pe piata. Subiectul preturilor administrate de stat a fost readus in discutie recent de analistul economic Ilie Serbanescu.

Referitor la metodele pe care statul le-ar putea adopta pentru reducerea inflatiei, Serbanescu este foarte sceptic. "Cand se va incheia perioada preturilor administrate, sa se lupte, dar deocamdata este prematur " a declarat analistul. El apreciaza ca autoritatile nu trebuie sa aplice in nici un caz, in 2006, masurile pe care le-au luat in acest an. "In conditiile acestea autoritatile nu au ce sa faca pentru a reduce inflatia" a mai spus Ilie Serbanescu.

Concurenta slaba din sistemul bancar, realitate sau pretext?

Conform aprecierilor presedintelui Institutului Bancar Roman, Petre Rares, 2006 va fi anul cu cea mai mare concurenta in sistemul bancar din Romania. Cu toate acestea Adrian Vasilescu crede ca piata concurentiala interbancara continua sa ramana una dintre cauzele care stagneaza procesul de dezinflatie.

"Este o departajare prea mare intre bancile din prima linie si bancile din a doua linie. Intrarea CEC in competitie va dinamiza concurenta. Vor fi si cateva fuziuni (una este in pregatire), mai sunt si alte indicii ca va creste concurenta. Dar aceasta nu inseamna ca se vor rezolva lucrurile.

In continuare, cresterea concurentei va depinde de fuziuni, de intrarea unor banci mari pe piata", afirma Adrian Vasilescu. O opinie total diferita de cea a consilierului lui Mugur Isarescu a avut-o presedintele Asociatiei Romane a Bancilor, Radu Ghetea, care afirma ca in sectorul bancar "competitia este deosebit de acuta", iar produsele si serviciile sunt din ce in ce mai performante si mai ieftine. Ce-i drept, lipsa concurentei in sistemul bancar poate fi o problema majora insa poate fi si un pretext pentru BNR de a explica nivelul ridicat al inflatiei.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.