Profiturile nete obtinute de cele 40 de banci de pe piata in primele noua luni ale acestui an totalizeaza 1,7 miliarde lei (circa 472 milioane de euro), nivel corespunzator castigului inregistrat la nivelul sectorului bancar pe tot parcursul anului trecut, potrivit raportarilor catre Banca Nationala.

Nici scaderea dobanzilor, nici restrictiile la creditare impuse de BNR, si cu atat mai putin concurenta, nu au afectat vizibil profiturile majoritatii bancilor. De altfel, bancile au inceput de fiecare data cu reducerea dobanzilor la depozite si abia apoi au venit scaderile la credite, aratand o preocupare deosebita pentru conservarea marjelor mai ales in cazul clientilor persoane fizice.

In aceste conditii, industria bancara se arata a fi una din cele mai profitabile din economie. Peste 60% din profitul net consemnat de sistemul bancar in perioada ianuarie - septembrie a fost realizat de BCR si BRD, cele mai mari grupuri financiare din Romania.

Dupa primele noua luni, BCR a raportat un profit de aproape 650 de milioane lei (echivalentul a 180 de milioane de euro), tinta pentru final de an fiind de circa 198 milioane de euro. In acelasi timp, BRD a obtinut 448 milioane lei (124 milioane euro).

Raiffeisen Bank nu a dat publicitatii nivelul profitului pe noua luni, insa la jumatatea anului inregistra 17,4 milioane de euro. HVB Bank, care ajunsese pe locul al patrulea dupa active la sfarsitul lunii septembrie, a raportat un profit de 33,6 milioane de euro. Bancpost, ocupanta locului al cincilea dupa valoarea activelor la noua luni, a obtinut un profit de 12 milioane de euro. Dupa o jumatate de an cu pierderi, CEC a raportat la 30 septembrie profit in valoare de 870.000 de euro.

Urmatoarele clasate, bancile olandeze ABN AMRO si ING, nu obisnuiesc sa-si faca publice rezultatele financiare pe parcursul anului. O crestere semnificativa a profitului a raportat si Banca

Citeste si:
De unde stii ca a venit momentul sa te muti intr-o casa noua?
De unde stii ca a venit...

Transilvania, care a intrat anul acesta in topul primilor zece jucatori dupa active, inregistrand 20 de milioane de euro.

Dintre bancile care au dat publicitatii rezultatele la noua luni, Alpha Bank a facut un profit de 21,3 milioane de euro. O scadere de profit fata de aceeasi perioada a anului trecut a inregistrat Banca Romaneasca, subsidiara a National Bank of Greece, care a obtinut numai 3,2 milioane de euro in conditiile unor cheltuieli mari cu investitii in extinderea operatiunilor.

UniCredit, care ar putea fi propulsata pe locul al treilea ca valoare a activelor in urma fuziunii cu HVB/Tiriac, a inregistrat profit la noua luni de 4,2 milioane de euro.

In 2004, primele zece banci au realizat profituri de aproape 400 de milioane de euro, multe dintre ele inregistrand cresteri si de 60% fata de anul precedent.

Creditele acordate de banci firmelor si populatiei au crescut in aceasta perioada cu 24%, in termeni reali, mai rapid decat in perioada similara din 2004, pe fondul unei majorari de 54% a finantarilor pentru persoane fizice. Sursele atrase de la populatie au urcat spre 32 miliarde lei (aproape 10 miliarde euro), cu 5 miliarde de lei peste nivelul de la inceputul anului.

Citeste si:
INTERVIU. Alexandru Seremet, PR-ul BMW Romania
INTERVIU. Alexandru Seremet,...

De remarcat ca, in primele trei trimestre, personalul din banci a fost majorat cu 2.000 de angajati, pana la 51.586 salariati, desi in luna septembrie s-a inregistrat un recul de cateva sute de posturi, probabil ca rezultat al restructurarii CEC.

Activele bancare au urcat la aproape 118 miliarde de lei, echivalentul a circa 32,7 miliarde de euro.


Despre autor:

Ziarul Financiar

Sursa: Ziarul Financiar


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.