Normele BNR care transpun prevederile Directivei CE nr. 12/2000, care au intrat in vigoare de la 1 ianuarie 2005, vizeaza supravegherea holdingurilor financiare pe baza consolidata. Astfel, Banca Nationala va controla pe langa activitatea bancilor si pe cea a institutiilor financiare care alcatuiesc un holding financiar, fie ca este vorba de societati de asigurare, de leasing sau de brokeraj.

Supravegherea pe baza consolidata se traduce in supravegherea prudentiala a fiecarei entitati financiare dintr-un holding financiar. "BNR va monitoriza indicatorii la nivel consolidat in cadrul grupului financiar, cu scopul de a urmari activitatea holdingului. In anumite situatii, se poate ca banca sa fie foarte buna, societatea de leasing foarte buna, dar cand ma uit la societatea de asigurari este posibil sa observ ca nu este la fel de solida din punct de vedere financiar. Pe langa faptul ca se face o urmarire individuala a fiecarui membru al grupului, se vede daca nu cumva faptul ca acea societate componenta a holdingului influenteaza negativ intregul holding", ne-a declarat presedintele Asociatiei Romane a Bancilor, Radu Gratian Ghetea. Prin holding financiar se intelege o institutie financiara ale carei filiale sunt, fie in totalitate, fie in principal, institutii de credit, societati de investitii sau alte institutii financiare, cel putin una dintre acestea fiind o institutie de credit sau o societate de investitii.

Capitalul social - exclusiv in lei

Bancile comerciale care au capitalul social exprimat in alta valuta decat in moneda nationala sunt obligate ca in termen de sase luni sa efectueze schimbul valutar, astfel incat acesta sa fie exprimat in lei. De la 1 ianuarie 2005, au intrat in vigoare si normele BNR privind supravegherea pozitiilor valutare ale bancilor comerciale care introduc aceasta obligativitate. In opinia presedintelui Asociatiei Romane a Bancilor, momentul ales de BNR pentru punerea in aplicare a acestor norme este favorabil ca urmare a aprecierii monedei nationale. "Avand in vedere ca leul se intareste, probabil vom asista la o apreciere a capitalului. Daca avem in vedere istoria de 15 ani, in care leul s-a depreciat continuu, am putea sa ne gandim si la o eventuala erodare a capitalului social al bancilor, dar numai daca se depreciaza moneda nationala. Daca aceasta masura ar fi fost luata in urma cu un an sau doi, bancile comerciale ar fi avut mari obiectii, pentru ca s-ar fi creat posibilitatea erodarii rapide a capitalului social. Aceasta norma nu arata efecte imediate negative", ne-a declarat presedintele ARB, Radu Gratian Ghetea. Cu toate acestea, intr-un orizont de timp mediu si lung, bancile comerciale s-ar putea vedea in situatia de a apela la actionari in vederea majorarii capitalului social, astfel incat banca sa se poata dezvolta in continuare.

BNR se va consulta cu bancherii

BNR va incepe pe 11 ianuarie discutii cu bancile comerciale, pentru a lamuri modul in care trebuie aplicate noile reglementari. "Activitatea de creditare in banci va fi monitorizata cu mai multa atentie dupa introducerea acestor noi norme. Desi noi am fost consultati cand norma era in stadiu de proiect, acum apar unele neclaritati", ne-a declarat dl Ghetea. Potrivit normelor de supraveghere care transpun directivele europene in materie, expunerile care depasesc 10% din fondurile proprii ale unei banci comerciale sunt considerate expuneri mari, necesitand aprobarea consiliului de administratie al bancii. "Concret, norma defineste modul in care sunt urmarite expunerile mari in cadrul activitatii de supraveghere prudentiala. Tot ce depaseste 10% din fondurile proprii reprezinta expunere mare si trebuie aprobata de CA al bancii", ne-a declarat dl Ghetea. Normele definesc termeni precum: holding financiar, influenta semnificativa, detinere semnificativa.

Aplicarea legislatiei armonizate este doar primul pas

In perspectiva adoptarii principiilor Acordului de la Basel, beneficiile creditorilor se vor regasi in primul rand in reducerea imprumuturilor neperformante acordate clientilor. Basel II permite o buna evaluare a expunerii la riscuri, introducand in ecuatie riscul operational si de piata, expunerile la risc fiind evaluate conform unor metode bazate pe observatii istorice. Bancile trebuie sa-si constituie baze de date pe mai multi ani, care sa stea la baza estimarii indicatorilor (5 ani pentru "probabilitatea de neplata" si 7 ani pentru calculul indicatorului "pierdere"). "Practic, bancile europene care nu au inceput colectarea datelor sunt deja in afara jocului", ne-au declarat surse din mediul bancar. Afirmatia ar putea fi valabila si pentru bancile care opereaza in Romania, tinand cont ca aplicarea noilor reglementari este posibila de la 1 ianuarie 2007.


Despre autor:

Sursa: Curentul.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.