O explicatie pentru faptul ca brokerii bancilor au luat aproape jumatate din piata de capital este increderea sporita pe care investitorii au acordat-o societatilor de intermediere ale bancilor, in special cei straini, dat fiind faptul ca in 2005 actiunile romanesti au atras mai multi nerezidenti decat in anii precedenti .

Valoarea tranzactiilor intermediate de brokerii romani in noiembrie a ajuns la 15,5 miliarde RON, din care 35% au fost atribuite societatilor de brokeraj ale bancilor. Printre primii 15 intermediari din luna trecuta, jumatate au fost brokeri din grupurile bancare importante, aproape toate controlate de investitori straini. Iar daca luam in considerare si faptul ca luna noiembrie a dus la majorarea numarului de conturi de cumparare ale clientilor nerezidenti, dar si a valorii tranzactiilor incheiate, putem estima ca atractia mare exercitata de intermediarii bancilor se datoreaza investitorilor straini.

Lupta puternica la vårf

In topul preferintelor investitorilor a fost Raiffeisen Capital & Investment, societate din cadrul grupului bancar Raiffeisen. Cu o valoare a tranzactiilor intermediate de 165 milioane RON, care include si valoarea transferurilor incheiate cu titlurile de la Rasdaq, societatea a avut o cota de piata de 7,6%.

La o diferenta mica s-a aflat BRD Securities, societatea de brokeraj a bancii omonime, care a intermediat tranzactii cu titlurile de la BVB si Rasdaq in valoare de 137,7 milioane RON, ceea ce reprezinta 6,4% din totalul lunii trecute. BT Securities, societate de brokeraj a Bancii Transilvania, a cumulat aproape 6% din totalul transferurilor lunii trecute, ajungand la valori de 124,5 milioane RON.

ING Securities, desi cea mai activa pe piata de capital in acest an, a ocupat luna trecuta pozitia a cincea in functie de valoarea intermedierilor realizate cu titlurile listate atat la BVB, cat si la Rasdaq. Nivelul atins in noiembrie de brokerii de la ING a ajuns la 106 milioane RON, ceea ce reprezinta aproape 5% din totalul pietei de capital. Interesant este faptul ca diferenta din luna trecuta intre primele cinci clasate este destul de mica, insemnånd ca acesti cinci brokeri si-au disputat aproximativ clienti importanti de acelasi nivel.

Bancile au jucat 41% din piata de capital

In topul cumulat pentru perioada ianuarie-noiembrie, tranzactiile au valorat 15,4 miliarde RON, iar societatile de brokeraj din cadrul grupurilor bancare au avut o pondere de 41,8%. Primele doua pozitii au revenit brokerilor din grupurile bancare ING si Raiffeisen, care au avut o cota de piata de 7,9% si respectiv 6,9%. La o diferenta semnificativa s-au clasat restul societatilor de intermediere, urmatoarea pondere in totalul tranzactiilor, cumulata, fiind de 5,4% si revenind BT Securities si BRD Securities.

Explicatia pentru aceasta diferenta este data de faptul ca ING Securities si Raiffeisen Capital & Investment au intermediat oferta publica initiala in vederea listarii la Bursa a Flamingo International, care a avut o valoare de aproximativ 45 milioane RON.

Ceea ce ar fi de remarcat este si prezenta SSIF Broker intre primele cinci clasate pentru acest an, cu o valoare a transferurilor intermediate in 11 luni de 803 milioane RON si o cota de piata comparabila cu a societatilor din grupurile bancare. Insa trebuie avut in vedere faptul ca SSIF Broker are un portofoliu impresionant format din titluri listate si este normal ca partea cea mai mare a "jocurilor" sa fie realizate in nume propriu, fapt care duce la cresterea valorii tranzactionate de societate.


Despre autor:

Saptamana Finaciara

Sursa: Saptamana Finaciara


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.