Mugur Isarescu, guvernatorul bancii centrale, a declarat ieri ca, in ce priveste criza consumului, aceasta este accentuata de promovarea acerba a cartilor de credit. "Mesajul public este de moderatie a consumului", a mai spus domnia sa, cu ocazia seminarului "Deficitul contului curent al balantei de plati", organizat de BNR si Centrul Roman de Politici Economice (CEROPE).

"Rata inflatiei se va situa, in noiembrie, la 1,1-1,2%, exclusiv din ajustarea preturilor administrate, iar in decembrie ar putea sa apara o presiune suplimentara din partea cererii, ceea ce va duce la o depasire a nivelului de 8,5%, nesemnificativa insa", a explicat Isarescu.

Consumul de la baza inflatiei

Guvernatorul BNR a mai mentionat ca nivelul inflatiei de 8,3% anticipat pana de curand este aproape compromis, cresterile salariale din ultima vreme avand si ele, din pacate, un impact inflationist. In acelasi timp, inflatia anuala medie este estimata sa se situeze la 9,1%-9,2%, nivel care confirma consolidarea inflatiei cu o singura cifra. Anul trecut, inflatia medie s-a ridicat la 11,9%. "Putem spune ca 2005 a fost anul consolidarii inflatiei de o singura cifra. Statisticile mondiale vor inregistra acest lucru, pentru ca in analizele internationale se consemneaza inflatia medie", a adaugat Mugur Isarescu, care mentiona ca, pe langa moderarea consumului, ar trebui stimulata si economisirea in randul populatiei. "Economisirile nu inseamna doar depozite bancare", explica domnia sa. "In Statele Unite ale Americii, de exemplu, economisirea are la baza fondurile private de pensii. La noi, in schimb, se pune foarte mult accent pe consum si promovarea acestuia."

Deficit de cont curent sustenabil?

"Nu cred ca se pune problema unui deficit de cont curent nesustenabil", a declarat Graeme Justice, reprezentantul Fondului Monetar International (FMI) in Romania, cu ocazia aceluiasi seminar. "Cred, in schimb, ca e nevoie de un pachet de politici monetare si financiare mai coerente si proactive, pentru a duce la bun sfarsit perioada de tranzitie", a mai mentionat domnia sa, in conditiile in care ultimul test de vulnerabilitate realizat de FMI incadreaza Romania in categoria de risc scazut. "Este adevarat ca dezechilibrele din Romania nu sunt mult diferite fata de cele din alte state emergente. Trebuie insa inteles ca tranzitia este lunga si nu se va incheia foarte repede, iar aderarea la UE nu va rezolva foarte repede problemele actuale", a afirmat Justice, cu ocazia aceluiasi seminar.

Reprezentantul FMI a prezentat o serie de asteptari ale analistilor legate de beneficiile provenite din integrarea in Uniunea Europeana, pe care le considera doar in parte sustinute de experienta altor tari.

"Miturile" aderarii la Uniunea Europeana

Graeme Justice a avertizat ca aceste "mituri" pot incuraja autoritatile sa relaxeze politicile economice in asteptarea acestor sperante care de multe ori nu se confirma. "Romaniei ii trebuie politici mai bune pentru gestionarea tranzitiei", a afirmat Justice.

Printre miturile prezentate de expertul FMI s-a aflat cresterea ritmului de apropiere a veniturilor de cele din UE, la scurt timp dupa aderare. Reprezentantul FMI sustine ca aderarea la UE nu duce la o restructurare rapida a economiilor noilor state membre. Astfel, structura PIB in Ungaria, Polonia si Cehia a cunoscut putine modificari fiind comparabila cu cea din anul 1995. "Aderarea la UE nu trebuie privita ca un panaceu, iar Romania trebuie sa continue procesele de reforma si restructurare. In aceasta situatie, nu cred ca e bine sa accepti majorari salariale de 50%", a adaugat Justice.

Schimbarile din structura exporturilor cunoscute de noile state membre au fost de pana la 50%, in vreme ce in Romania acestea sunt de doar 24%.

Justice a analizat si problema "exploziei" creditarii, aratand ca gestionarea defectuoasa poate duce la o criza. Potrivit studiilor FMI, aproximativ trei sferturi din fenomenele de crestere indelungata si rapida a creditarii au dus la aparitia unei crize economice.


Despre autor:

Sursa: Curentul.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.