Compania Goldman Sachs sustine ca inca trei tari vor patrunde in selectul club al celor mai bogate state. E vorba de Brazilia, India si China care se vor alatura Rusiei, care se afla deja in G8. Cele 4 tari vor forma asa numitul grup BRIC. Teoria, prezentata intr-un recent program BBC, spune ca actualele puteri economice, precum Statele Unite ori Japonia, vor trebui sa faca loc si tarilor din grupul BRIC.

Teoria e simpla. Doua tari, China si India, vor fi furnizori giganti de produse si servicii. Foamea lor de materie prima va fi alimentata de doi giganti ai resurselor, Rusia si Brazilia.

Aceasta teorie a fost elaborata la Londra. Autorul - economistul Jim O'Neil de la compania Goldman Sachs care a incercat astfel sa explice cum se va schimba lumea in urmatorii 50 de ani.

Potrivit Goldman Sachs, avand in vedere actuala rata de crestere, economia Chinei o va depasi pe cea a Statelor Unite in 2041 si va continua sa creasca. La fel cea a Indiei, care va avea avantajul unei populatii tinere.

La randul lor, Brazilia si Rusia vor avea rolul de giganti furnizori de materie prima. Teoria spune ca cele patru tari, a caror populatie insumeaza acum 2,7 miliarde de oameni, adica aproape jumatate din populatia lumii, vor deveni la randul lor mari consumatoare de bunuri si servicii. Acesta ar fi motorul dezvoltarii economice in grupul BRIC.

Brazilia

Mai in gluma, mai in serios, brazilienii se plang ca asteapta de o suta de ani sa se implineasca predictia ca Brazilia va deveni o forta economica.

Scepticii spun ca asa numitul grup BRIC ar trebui sa se numeasca RIC, adica sa se renunte la litera B, fiindca Brazilia e mult in urma Rusiei, Chinei si Indiei.
Brazilia prezinta insa un interes aparte pentru China, al carei apetit pentru resurse e mereu in crestere.

De la minereuri de fier pana la boabe de soia, Brazilia poate furniza Chinei materia prima necesara industriilor in plin avant.

China

China, ca si celelalte tari din grupul BRIC, e marcata de coruptie.

E unul dintre aspectele pe care autoritatile chineze ar vrea sa le schimbe, inclusiv la nivelul perceptiei investitorilor.

Asa se explica si ofensiva de imagine a presedintelui chinez, Hu Jintao care a intreprins un turneu in acest an pentru a spori astfel increderea investitorilor in mediul de afaceri chinez.

Un alt obiectiv al presedintelui chinez a fost insa acela de a prospecta zonele de unde China se poate alimenta cu resurse astfel incat sa isi continue expansiunea economica.

India

In India, teoriile marilor economisti cu greu pot fi anticipate in saracia zonelor rurale.

In satul Tilpat, la 20 de kilometri de cladirile guvernamentale si de internet cafe-urile din capitala Delhi, localnicii asculta cu suspiciune povestea ca India se va ridica in randul natiunilor celor mai puternice economic in urmatorii 50 de ani.

In ultimii ani, India si-a asigurat insa un loc respectat in domeniul tehnologiei informatiei. Unul dintre pionierii acestui sector e compania Infosys care are sute de contracte cu companii din strainatate.

Anul trecut, compania a primit nu mai putin de un milion de cereri de la persoane interesate sa lucreze la Infosys.

Rusia

In Rusia, oamenii mor devreme si fac tot mai putini copii. Populatia Rusiei se micsoreaza. Consiliul de Securitate al Rusiei estimeaza ca, pana in 2050, populatia tarii se va fi micsorat cu o treime, de la 145 de milioane de locuitori, cat are in prezent, la 100 de milioane.

Dincolo de stralucirea capitalei si de luciul Rolls Royces-urilor de pe strazi, in Rusia exista un anume pesimism cu privire la viitorul tarii, intrat pe mainile catorva bogati ai zilei, asa numitii oligarhi. Resursele Rusiei sunt controlate aproape in totalitate de aceasta elita economica.

Scepticii spun ca Rusia nu va putea fi asociata mult timp cu tari ca India ori China si ca grupul BRIC ar trebui numit de pe acum IC, adica sa se renunte nu doar la litera B de la Brazilia, ci si la R de la Rusia.
Rusia este insa principalul producator de gaze naturale si al doilea producator si exportator de petrol, dupa Arabia Saudita.

La randul lor, India si China, sunt angrenate intr-o lupta stransa pentru a-si asigura sporirea resurselor. Aceasta e premiza de la care pornesc expertii de la Goldman Sachs, cand spun ca rolul Rusiei, in calitate de furnizor global de materie prima, va fi unul tot mai sporit. De altfel, China si Rusia sunt in negocieri avansate cu privire la construirea unei conducte de petrol care va porni din Siberia.

Avand in vedere aceasta privire sumara asupra situatiei economice si sociale din cele patru tari, cat sunt de realiste previziunile specialistilor de la Goldman Sachs? Vor putea intr-adevar aceste state, Brazilia, Rusia, India si China, sa faca parte din clubul select al celor mai bogate tari din lume in 2050?

Va invitam sa ascultati Arena - o calatorie in cele patru tari in cautarea semnelor viitoarei prosperitati economice.


Despre autor:

Sursa: Bbc.co.uk


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.