Privatizarea Companiei Nationale Posta Romana ar putea fi una de mare succes, avand in vedere evolutia sa financiara in anul 2005, mai exact, o crestere a profitului de 100 de ori fata de 2004, a declarat ieri, in cadrul unui seminar, presedintele Dan Mihai Toader (foto). "Profitul brut al companiei pe primele noua luni ale acestui an este de circa 7 milioane de euro si credem ca, pana la sfarsitul anului 2005, vom avea o cifra de afaceri de 300 milioane euro, valoare care in 2006 estimam ca va creste cu peste 50%", a mai spus Toader.

O veste buna pentru Fondul Proprietatea, care va prelua 25% din actiuni si va dobandi tot atat din dividendele Postei. Toader considera ca succesul atat de "socant al acestei companii tine de abordarea foarte comerciala din sfera serviciilor, ca si de folosirea unor oportunitati pe care Posta Romana nu intelesese pana acum sa le valorifice".

El a mentionat ca servicii aducatoare de profit Western Union - unde este lider de piata - si serviciile de plata a facturilor pentru utilitati si telefonie mobila. "Trebuie sa tinem cont si de investitiile semnificative realizate in acest an in infrastructura, circa 11 milioane euro, facand astfel din Posta Romana un client extrem de atractiv pentru banci, ceea ce va permite companiei sa lanseze in 2006 numeroase servicii de distributie si retail", a mai spus presedintele Postei.

Un alt motiv al cresterii profitului tine de schimbarea mentalitatii angajatilor acestei companii, a explicat Toader. "Ne-am obisnuit cu ghisee aglomerate, fete plictisite. Le-am explicat angajatilor mei ca nu lucram la stat, ci suntem o companie nationala care ste o societate pe actiuni si astfel, din punctul de vedere al asteptarilor patronatului, nu exista nici o diferenta fata de companiile concurente private", a mai spus seful Postei. El a sustinut ideea de concurenta a acestei companii cu entitati similare, mentionand faptul ca s-a creat ideea gresita ca Posta are un monopol, lucru ce nu este adevarat. "Posta ofera servicii universale, adica trimite colete pana in 100 de grame. De la aceasta valoare in sus, piata este libera si exista deja foarte multe entitati care pe anumite zone din Romania au creat structuri de corespondenta", a conchis Toader.

Statul detine prin Ministerul Comunicatiilor (MCTI) intregul pachet de actiuni la Posta Romana. Ministerul a demarat la inceputul lunii octombrie procesul de restructurare si privatizare a Postei, in prima faza invitand firmele si bancile de reputatie internationala sa depuna scrisori de intentie pentru oferirea unor servicii de consultanta. Ulterior, ministerul a primit 23 de scrisori de intentie de la banci de investitii de reputatie internationala care doresc sa ofere consultanta in procesele de restructurare si privatizare a acestei companii. Dupa evaluarea scrisorilor de interes, candidatii vor fi notificati asupra rezultatelor procesului de precalificare.

Posta Romana este operatorul national in domeniul serviciilor postale aflat in proprietatea statului roman cu cea mai extinsa retea de oficii postale la nivel national, peste 7.100, din care 1.100 sunt informatizate, iar circa 500 dintre ele sunt incluse in Virtual Private Network, oferind servicii in timp real. Posta Romana se mai ocupa cu emiterea, editarea, comercializarea timbrelor si a efectelor postale, avand un trafic lunar de peste 26 milioane de scrisori si peste 500.000 de colete.

Profitul brut al companiei pe primele noua luni ale acestui an este de aproape 280 miliarde lei, fata de o valoare a profitului brut inregistrata anul trecut, de 30,7 miliarde lei vechi. Profitul net inregistrat de companie in 2004 a fost de aproximativ 47.000 euro.


Despre autor:

Sursa: Click.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.