Piata imobiliara romaneasca a fost marcata, in acest an, de noi valuri de scumpiri, cauzate in principal de cresterea, in prima jumatate a anului, de imprumuturile bancare, dar si de speculanti. "Nicaieri in Europa nu s-a produs si, pana la urma, nici nu putea sa se produca o majorare uluitoare de preturi de 250%-300% in numai doi ani, asa cum s-a intalnit la noi, dupa socul din vara anului 2003", se precizeaza intr-un raport imobiliar, realizat de Institutul de Consultanta Imobiliara - SGA Romania.

Potrivit acestuia, situatia va fi similara si anul viitor, cand deruta va ajunge la apogeu, iar piata va deveni mai mult decat imprevizila. "Robinetul de bani al bancilor" va avea, ce-i drept, anul viitor un debit in scadere, dar va continua sa faca "proprietari pe datorie".

Terenurile bucurestene, la pretul celor din marile capitale europene

Preturile terenurilor pentru constructii s-au triplat in ultimii trei ani, ceea ce ar putea crea un blocaj pe piata, prin diminuarea rentabilitatii investitiilor, se arata in raportul SGA. "In zona Calea Dorobanti, de la 335-350 de euro pe metru patrat, la inceputul anului 2003, pretul aceleiasi parcele de teren este acum de peste 1.000 de euro. De asemenea, in cartierul Primaverii, pretul terenului a ajuns la 2.500 de euro pe metru patrat, adica aproape tot atat cat in marile capitale europene", se precizeaza in materialul realizat de SGA, subliniindu-se, in acest context, ca pretul terenului pentru dezvoltarea unui proiect imobiliar nu ar trebui sa depaseasca 15% din valoarea totala a investitiei, iar in cazul unui proiect mai complex, procentul ar putea creste la 25-30.

In perioada urmatoare, pretul terenurilor va urma un trend ascendent, pana in momentul in care va avea loc un blocaj pe piata, asemanator celui de pe segmentul rezidential. "La anumite niveluri ale pretului, piata se plafoneaza de la sine si apare un blocaj, deoarece nici o investitie nu mai este rentabila daca se plateste pentru achizitia terenului mai mult de 45-50% din valoarea totala a proiectului", se mai arata in raport.

Integrarea va aduce cumparatori pentru terenurile agricole

Raportul SGA arata ca apropiata integrare in Uniunea Europeana a fost un motiv serios pentru vanzatorii de pe toate segmentele pietei imobiliare sa majoreze preturile, pe motiv ca vor exista clienti straini cu putere de cumparare ridicata. "Investitorii acestia nu vor veni in Romania sa cumpere apartamente de bloc. In schimb, vor veni sa cumpere teren agricol, care aici costa inca 400-500 de euro pe hectar, in timp ce in Cehia se achizitioneaza cu aproximativ 5.000 de euro pe hectar, in Italia, cu minimum 6.000 de euro si in Polonia, cu 6.000-7.000 de euro pe hectar", mai informeaza raportul.

Potrivit analistilor imobiliari, realizatori ai raportului SGA, un pret relativ scazut, avand in vedere sumele de care dispun investitorii straini, mai inregistreaza terenul intravilan rural, inclusiv cel care defineste regiunile cu potential turistic, pentru care investitiile necesare nu sunt foarte mari si ar aduce un profit multumitor. Atractive pentru investitorii straini ar mai fi, potrivit documentului SGA, hotelurile, pensiunile, casele boieresti urbane, domeniile rurale si conacele, intrucat acestea nu sunt foarte scumpe in acest moment.

Proiecte extravagante, care vor "desfigura" Capitala

Deficitul de pe piata rezidentiala va atrage in continuare investitori, segmentul caselor pe pamant cu pana la 80.000-120.000 de euro prezentand in continuare, potrivit expertilor imobiliari romani, un mare potential. In ceea ce priveste insa proiectele imobiliare anuntate de autoritati si de dezvoltatori, analistii de la SGA au apreciat ca acestea "adancesc procesul de desfigurare a Bucurestiului". "Unele dintre aceste proiecte sunt extravagante intr-un oras ca Bucurestiul, care poate fi caracterizat, avand in vedere riscul seismic, ca ", au mai precizat, in raport, analistii din domeniu. Potrivit lor, proiectele inadecvate si partiale rup echilibrul orasului, care are nevoie de "proiecte clare, in folos public, si nu in folosul unui numar definit de participanti la investitie".

Speculatia imobiliara, un adevarat sport national

"Chiar daca un anumit echilibru va putea aparea mai tarziu, anul 2006 va reprezenta, in orice caz, apogeul derutei in materie de imobiliar caci, deopotriva, iluziile ce se leaga de se vor intensifica in proportie geometrica, iar inceputul , ca o revenire dintr-o hipnoza colectiva, isi va arata primele semne de amaraciune", se mai arata in raportul SGA, subliniindu-se, astfel, ca, cu cat numarul celor care vor cotiza cu bani in nadejdea unui castig "mare si rapid" va fi mai ridicat, cu atat "randamentul" visat se va amana pentru majoritatea care intotdeauna pierde.

Asadar, piata imobiliara romaneasca va avea parte si in 2006 de aproximativ aceleasi "condimente": preturi in continua crestere pe anumite segmente, respectiv acolo unde acestea sunt inca sub un anumit nivel, si o activitate tot mai profitabila a speculantilor care, potrivit raportului SGA, "pare sa fi devenit, mai ales in 2005, un adevarat sport national". Totodata, efectele robinetului de bani lasat sa curga liber pana la jumatatea acestui an vor continua sa-si arate coltii, spun specialistii imobiliari, traducandu-se, concret, prin majorari ale preturilor. "Daca restrangerea accesului la credit ipotecar s-ar fi produs macar pe la inceputul toamnei anului trecut, cand al treilea val de scumpiri pe piata imobiliara inca nu se produsese, efectele ar fi fost binefacatoare", mai spun specialistii imobiliari.


Despre autor:

Sursa: Curentul.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.