Pe piata de capital a aparut, de curind, o noua categorie de investitori care incearca sa cistige in conditii de risc aproape nule. Strategia se numeste arbitraj si presupune investitii atit la Bursa de Valori, cit si la bursa "speculantilor" de la Sibiu.

"De putin timp, a aparut o noua categorie de investitori care incearca sa realizeze un cistig comparabil cu cel de pe piata actiunilor, dar in conditii de risc aproape nule. O astfel de strategie se numeste arbitraj si presupune investitii in doua piete unde se tranzactioneaza acelasi produs", sustine Darius Cipariu, director general-adjunct al Bursei Monetar-Financiare si de Marfuri Sibiu (BMFMS). Cei in cauza se numesc arbitrajori. Ei cumpara de unde este mai ieftin si vind unde este mai scump.

Cum se joaca

De exemplu, in data de 25 noiembrie, un arbitrajor putea achizitiona 10.000 de actiuni SIF 5 Oltenia la 2,46 lei/actiune. In acelasi timp, el vinde simultan 10 contracte futures DESIF5 (echivalentul celor 10.000 actiuni cumparate la BVB) cu scadenta la 31 martie 2006 la 2,80 lei/actiune. In urma unui astfel de arbitraj, jucatorul va cistiga la data de 31 martie 2006 in jur de 0,34 lei/actiune, adica 3.400 de lei. Si asta indiferent de cit va valora actiunea SIF 5 la data respectiva.

Pentru a realiza o asemenea afacere, avem nevoie de 24.600 de lei pentru cumpararea celor 10.000 de actiuni SIF Oltenia la BVB. Alti 5.000 de lei ne sint necesari pentru vinzarea celor 10 contracte DESIF5 pe piata futures, iar 150 de lei reprezinta comisioane percepute de broker. Rezulta un profit de 3.400 de lei pentru o investitie totala de aproape 30.000 de lei. Deci avem un randament de 11% in patru luni. Sau putem spune, daca vom continua sa jucam, ca avem un cistig anual de 33%. Ceea ce reprezinta de patru ori mai mult decit am putea obtine la un depozit bancar.

Investitorii mici joaca combinat

"La incheierea unei astfel de operatiuni, investitorul poate opta pentru lichidarea in totalitate a portofoliului sau pentru deschiderea de noi pozitii de arbitraj pentru scadenta urmatoare", precizeaza Cipariu. In functie de perioada anului in care sint initiate aceste strategii, la cistigul oferit de diferenta de pret dintre cele doua piete se poate adauga si un eventual dividend aferent actiunilor cumparate. Iata deci cum, prin investitii combinate pe mai multe piete, se poate obtine un cistig acceptabil in conditii de risc foarte reduse. In prezent, aceste strategii sint utilizate de cei care investesc sume mici de bani (de ordinul zecilor sau sutelor de milioane de lei vechi). Insa pe masura dezvoltarii pietei futures de la Sibiu, aceste operatiuni vor fi accesibile si jucatorilor de talie mare.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.