Analistii recomanda Guvernului sa faca eforturi pentru a inchide actualul acord cu institutiile internationale in cat mai bune conditii, indiferent daca se va reusi ulterior negocierea unei noi intelegeri, care pare tot mai greu de realizat.

In opinia analistilor, Romania are foarte mari intarzieri in adoptarea reformelor convenite cu Fondul Monetar International (FMI) si Comisia Europeana (CE), astfel ca in orice scenariu trebuie mai intai sa recupereze timpul pierdut si sa incerce sa finalizeze acordul in derulare cu cat mai multe criterii indeplinite, ceea ce ar permite si un spatiu de negociere mai relaxat in eventualitatea unei noi intelegeri.

"Acordul asta a fost un dezastru. Noi nu am facut nimic din ce am declarat, chiar din contra, unele decizii bune le-am intors in 2012, dar nici ce a livrat FMI cand a venit cu acest acord nu s-a intamplat. Economia nu si-a revenit si e chiar in picaj. Romania trebuie sa ramburseze banii cu dobanda si nu stiu daca in aceste conditii are de unde. Singurul scenariu pozitiv este sa incheiem acordul cu conditiile de la inceput, si sa-l ducem la bun sfarsit, ceea ce inseamna ca si FMI trebuie sa preseze pentru asta. Iar dupa aceea, daca vrem sa fim o economie competitiva, trebuie sa adoptam o strategie clara si transparenta privind adoptarea la zona euro", a declarat analistul economic Florin Catu.

Conditia finalizarii actualei intelegeri in termenii cei mai buni posibili este esentiala si opinia economistului-sef al Raiffeisen Bank, Ionut Dumitru, care puncteaza, de asemenea, ca programul actual, asa cum a fost desenat, reprezinta un esec pana la acest moment.

"Pana acum acest program reprezinta un esec in ceea ce s-a stipulat la semnare, adica stimularea cresterii economice prin progrese in reformele structurale. (...) Noi trebuie sa demonstram in ultimul ceas ca avem un angajament foarte puternic in a duce la bun sfarsit ceea ce ne-am angajat sa facem. Mi se pare prematur sa discutam de un nou acord cand avem de indeplinit obligatii din acordul curent, unde intarzierile sunt mari. O solutie posibila ar putea fi prelungirea termenelor de realizare a obligatiilor din acordul curent", a comentat Dumitru.

Citeste si:
Grindeanu îl atacă dur pe Cîțu: „Băieţel alintat de tătucul de la...
Grindeanu, atac dur la adresa...

Desi considera necesar alt tip de intelegere cu FMI, CE si Banca Mondiala, profesorul de economie Daniel Dainau, fost ministru de Finante, este de acord ca Romania va trebui mai intai sa acopere cat mai multe dintre angajamentele asumate in cadrul actualului acord, ceea ce-i va oferi atat credibilitate externa, cat si o buna pozitie de negociere pentru alt tip de acord, scrie MEDIAFAX.

"Pe orice scenariu, cu cat inchei mai bine acest acord cu atat esti mai favorizat. Nu intri intr-un nou acord, atunci macar arati pietelor ca ai performat si poti argumenta de ce nu e nevoie de alta intelegere. Daca vrei sa continui, atunci poti sa negociezi mai relaxat alte conditii pentru un nou acord (...) Raman la opinia ca beneficiile unui nou acord ar fi mai mari decat un dezavantaj de imagine in sensul ca Romania inca mai are nevoie de constrangere externa (...) Un alt scenariu este sa nu intri intr-un nou acord pentru ca nu a fost posibil. Sunt mai multe perspective: concurenta foarte mare pe fondurile FMI si UE, faptul ca Romania este intr-o situatie relativ mai buna decat alte tari", a explicat Daianu.

Citeste si:
A început armistițiul temporar dintre Israel și Hamas. Care sunt...
A început armistițiul...

Fostul ministru de finante este de prere ca la oficialii de la Washington sau Bruxelles vor avea de judecat care dintre "atatea tari" cu nevoie de sustinere va fi in prim plan, iar in analiza se va lua in calcul ca Romania a terminat o parte din ajustare, cea de pe buget.

"Poate ca exista si varianta rostogolirii prin neinchiderea la termen. Dar un acord nou inseamna oricum rostogolirea unor conditionalitati, pentru ca a ramas foarte putin timp iar intarzierile sunt mari", a completat Dainau.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.