Singura optiune din prezent a bancilor centrale este sa cumpere active financiare de la sectorul public si cel privat, daca vor sa evite intrarea tuturor tarilor in capcana lichiditatii.

Consilierul guvernatorului BNR, Lucian Croitoru, spune ca alti economisti considera aceste relaxari cantitative, prin care bancile centrale expandeaza baza monetara, reprezinta un proces prin care se pun bazele unei inflatii nedorit de mari in viitor, conform Wall-Street.ro.

In schimb, oficialul BNR arata ca daca ar avea o alternativa, bancile centrale din economiile dezvoltate nu s-ar angaja pe un drum care le pune in pericol independenta castigata cu mare greutate.

Relaxarile cantitative sunt inevitabile deoarece instrumentele conventionale de stimulare a cererii au fost epuizate. Ratele dobanzii de politica monetara, a caror reducere stimuleaza cererea, au ajuns demult aproape de zero sau chiar zero. Dincolo de acest nivel, ratele nominale nu mai pot fi reduse. Cu alte cuvinte, economiile dezvoltate se afla in capcana lichiditatii.

Cititi mai mult pe Wall-Street.ro.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.